"Bugün, bu saatte 96 canımızı kaybettiğimiz Alpargün Apartmanının önündeyiz.
Bugün, 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitiren 53 bin 537 canımız için buradayız.
Bugün, aynı zamanda depremlerin etkilediği 11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ve mahallelerde mağdur edilen yurttaşlar için de buradayız." 

Adana'da depremde yaşamını yitirenler anılırken, depremzede yakınları adalet talebinde bulundu.

Whatsapp Image 2024 02 06 At 06.10.34

Adana'da depremzedeler ve Deprem Dayanışması Derneği tarafından yapılan çağrı çerçevesinde, Adana'nın Çukurova ilçesinde depremde 96 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargün Apartmanının enkaz alanında deprem saatinde anma etkinliği gerçekleştirildi.

Anmaya depremzedeler ile kentteki siyasi parti temsilcileri, emek ve meslek örgütlerinin, sendikaların temsilcileri Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP Milletvekilleri Burhanettin Bulut, Ayhan Barut, Müzeyyen Şevkin, Orhan Sümer, Cumhur Uzun, Jale Nur Süllü, Gamze Akkuş İlgezdi, İbrahim Arslan, Engin Altay, Erdoğan Toprak, Ömer Fethi Gürer, Aylin Yaman, Sururi Çatıkboğa, Utku Çakırözer ve Gizem Özcan'da katıldı.

Anmada depremzede yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşınarak, mum ve meşaleler yakıldı. Deprem anında kitle saygı duruşunda bulunuldu bir çok katılımcı gözyaşlarına hakim olamadı.

Saygı duruşu sonrası ise binanın olduğu alana karanfiller bırakılarak mumlar yakıldı.

Saygı duruşu sonrası deprem yakınları tarafından konuşmalar yapıldı, Alpargün apartmanı ile ilgili 8 Şubat 2024 Perşembe günü, saat 10.00 da Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan duruşmaya çağrı yapıldı.

Deprem Dayanışması Derneği adına konuşan Yusuf Köse ise; Depremde yitirdikleri canlar için bu saatte burada olduklarını ifade ederek, "6 Şubat depremleri ülkemizin tanık olduğu ilk büyük deprem olmadığı gibi son da olmayacaktır" dedi.

Köse sözlerine şu şekilde devam etti;

6 Şubat depremleri ülkemizin tanık olduğu ilk büyük deprem olmadığı gibi son da olmayacaktır. Ne zaman nerede büyük bir depremin meydana geleceği bilinmemekle birlikte felakete dönüşmesini önlemek için ivedilikle hayata geçirilmesi gerekenler bellidir. 

Whatsapp Image 2024 02 06 At 05.18.18 (2)
Ama yakın dönemde yaşadığımız 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen deprem bölgesinde hala çadır ve konteynırlarda yaşayan halkın sorunları çözülmedi.  


Kuşkusuz ki kalıcı konutların bir an önce yapılıp teslim edilmesi bölgede hayatın normale dönmesi açısından çok önemlidir. Ancak yeterli değildir. Sorun sadece insanların başını sokacakları bir çatıya sahip olmaları değildir. Sağlıklı ve güvenli bir yuvaya sahip olmak planlı ve denetimli bir yapılaşmayı gerektirir.

Gördük ve yaşadık ki 6 Şubat depremlerinin hemen ardından çok uzun bir süre müdahale bile yapılmazken, emek ve demokrasi güçleri bütün imkanlarını depremzede yurttaşlar için büyük bir dayanışmayı örgütledi ve harekete geçirdi. 
Bugüne kadar bilim insanlarının önerilerini dikkate almayan iktidar, kentsel dönüşümü rantsal dönüşüm olmaktan çıkarmalı, halk için depreme dirençli konutlar yapmalı, deprem toplanma alanları oluşturmalı, acil ve hızlı müdahale için ekipmanlar ve ekipler hazırlamalı, bir doğal afeti katliama çeviren politikalardan vazgeçilmelidir.

Whatsapp Image 2024 02 06 At 05.18.10
Yaşadığımız büyük kayıplar ve derin acılar bizlere bir kez daha göstermiştir ki bilimi, planlamayı ve denetimi dışlayan yönetim anlayışı, ülkemizin geleceğine yönelik en büyük tehdittir. Bu nedenle bilimin ve tekniğin sesini yükseltmek, ülkemizin geleceğini ve halkımızın yaşamını güvenceye alabilmenin en önemli, en gerçekçi yoludur.

Whatsapp Image 2024 02 06 At 05.18.11

Ekoloji örgütleri tarafından hazırlanan 1.yıl deprem raporunda da ifade edilen; Enkaz kaldırma, moloz taşıma ve döküm işlemlerinin yarattığı ekolojik tahribatları dile getirmek için yapılan basın açıklamaları ve eylemlere karşın var olan uygulamalar devam etmiştir. 

Whatsapp Image 2024 02 06 At 05.18.09

Depo sahaları olarak dere yatakları, tarım arazileri, zeytinlikler ve deniz kıyısına yakın alanlar seçilmiştir. Bu seçim hiçbir yasal, bilimsel ve teknik esasa uygun yapılmamıştır. Bina yıkımlarında ilgili yönetmeliğe dahi uyulmadığı, sulu yıkımın yapılmadığı görülmüştür. 

Whatsapp Image 2024 02 06 At 05.18.00

Etkin Demokrat Hekimler, Adana Tabip Odası Seçimlerinde Çoğunluğu Aldı Etkin Demokrat Hekimler, Adana Tabip Odası Seçimlerinde Çoğunluğu Aldı

Peki, bizler şimdi bu hakikat karşısında ne yapacağız?

Demokratik, dayanışmacı, hak arama talebinden vazgeçmeyen toplumları oluşturmak artık yaşamsal bir zorunluluktur. Birlikte düşünmek, karar almak, her canlının iradesinin yaşama etki etme halinin evden mahalleye, mahalleden ilçeye ve kente yansımasını birlikte başarmak zorundayız.

Whatsapp Image 2024 02 06 At 06.09.46

Depremin birinci yılında gelinen noktada; Havamızı, suyumuzu, toprağımızı, kentlerimizi, köylerimizi, mahallerimizi ve birbirimizi korumak zorundayız. 

Whatsapp Image 2024 02 06 At 06.10.33 (1)

Sözlerimize son verirken yaşamlarını yitiren tüm canları tekrar sevgi anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.
Unutmak Yok, Affetmek Yok, Helalleşmek Yok!

ETKİNLİKLER-BASIN AÇIKLAMALARI-YÜRÜYÜŞLER

6 şubat depreminde yıkılan ve 96 kişinin yaşamını yitirdiği Güzelyalı Çukurova Adana’da bulunan HASAN ALPARGÜN apartmanı aileleri olarak dava öncesinde deprem yıl dönümü dolayısıyla anma etkinliği mevlit yemek ve yürüyüşümüz olacaktır.

*  2. Duruşma Tarihi 8 Şubat 2024 de saat 10.00 da Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi

*  Mevlit ve yemek = 6 şubat 2024 de saat 18.00 de enkaz alanında olacaktır

*  Yürüyüş = 6 şubat 2024 de saat 19.30 İller bankası önünden duygu kafeye kadar yürüyüş yapılacaktır. Basın açıklaması duygu kafe önünde yapılacaktır.

Whatsapp Image 2024 02 02 At 16.40.00

Editör: Haber Merkezi