Eşitlik İçin Kadın Platformunun başlattığı “Eşit, Özgür Ve Şiddetsiz Yaşam” forumlarının dördüncüsü “Haklarımıza, Hayatlarımıza, hayallerimize sahip çıkmak itiyoruz” sloganı ile 22 Ekim Cumartesi günü Adana’da gerçekleştirlidi. Mersin, Tarsus gibi çevre il ve ilçelerden çeşitli kadın örgütlenmelerinden kadınlarında katıldığı toplantı  Seyhan Belediyesi Salman-ı Park Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını Oya Katırcı'nın yaptığı toplantıda Prof. Dr. Gaye Erbatur EŞİK (Eşitlik İçin Kadın Platformu) sürecini paylaştı. Daha sonra sırasıyla Avukat Yelda  Koçak, Fidan Ataselim ve CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin birer konuşma gerçekleştirdi. 

WhatsApp Image 2022-10-22 at 19.19.25

Oya Katırcı tarafından paylaşılan konuşma şu şekilde;

Çok değerli dostlar, Adana, Mersin, Tarsus, Osmaniye, Hatay gibi çevre il ve ilçelerden gelen kadın örgütleri, siyasi partilerin kadın birimlerinin temsilcileri, belediyeler, meslek odaları, diğer sivil alanlardan dernekler, baro kadın hakları birimleri, sendikalar, kadın muhtarlar, üniversite öğretim görevlileri ve öğrenciler ve bağımsız tüm kadınlar, sevgili kadınlar, bugün ülke genelinde 4.’sünü yapacağımız “eşit, özgür ve şiddetsiz yaşam için EŞİK Kent Forumuna” hoş geldiniz.

Dünyada otoriter rejimler çoğalıyor ve kamusal alanlar gün geçtikçe daraltılıyor. Özgürlüklerin sınırlandırıldığını, ayrımcılık ve ırkçılığın yükseldiğini, şiddetin tırmandırıldığını, kadınların, çocukların, yaşlıların, yoksulların, engellilerin, göçmenlerin ve Lgbti’lerin ayrımcılığa maruz bırakıldığını ve her gün günde en az üç kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü bir o kadar da şüpheli kadın ölümlerini yaşıyor ve görüyoruz.  

2011 yılında ilk imzacısı olduğumuz İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı, Cumhurbaşkanı kararı ile çıkıldığı ilan edildi. Sözleşmeden çıkılacağı 2020 yazında ilk kez resmi ağızdan ifade edilmesi ile birlikte tüm Türkiye’de kadınların öncülük ettiği yaygın kampanyayı, bu yaz 4 farklı günde binlerce kadının katıldığı Danıştay duruşmaları takip etti. Ne yazık ki iktidarın kontrolündeki Danıştay 10. Dairesi 3 savcı ve iki hakimin ret oyuna karşın 3 hakimin oyuyla açıkça anayasaya aykırı bu çekilme kararını “hukuka uygun” bulundu.  Verilen bu karar sadece kadınların güvenliği ve hakları değil ülkenin hukuk güvenliği bir bütün olarak çok büyük bir yara aldı.

Ülkeyi yönetenler şimdi de, kadınları kuluçka makinesi ve evin hizmetçisi rolüne hapsettikleri kendilerine göre bir aile tarifini hepimize dayatmak için Anayasa’yı değiştirmeye çalışıyorlar.  

İstanbul Sözleşmesi’ni aileye bir tehdit olarak görenlere iki sözümüz var: Güçlü aileler, içinde şiddet olmayan, bireylerin insan haklarına saygılı ve eşitlikçi ailelerdir. Yasalara, Anayasaya Dokunma Uygula…

WhatsApp Image 2022-10-22 at 19.19.39

İşte tam da bu nedenlerle her türlü şiddete, ayrımcılığa ve nefret söylemleri ile ötekileştirmeye karşı sesimizi birlikte büyütmek için farklılıklarımızla dayanışmak için buradayız.. Bu yüzyılın en önemli mücadele mevzilerinden biri olan kadın hareketini daha da yükseltmek bir varoluş mücadelesidir.

İran’da saçı göründüğü için molla rejim tarafından katledilen Mahsa Amini’yi saygıyla anıyor ve ardından verilen mücadelede yer alan kız kardeşlerimizi saygıyla selamlıyoruz. “İnsanları zorla kendi cennetinize götüremezsiniz” diyerek erkek egemen sisteme karşı verdikleri özgürlük mücadelesinde yanlarında olduğumuzu, sınır tanımayan dayanışma ruhumuzla bütün kadınlar adına laik, demokratik bir ülkede eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşam talebimizi bir kez daha hep birlikte haykırıyoruz.

Buradayız çünkü tarihi bir eşikteyiz.

·      Gasp edilen haklarımızı geri almak, özgürlük alanımızı genişletmek için ayrı ayrı duran kadın örgütlerini birlikte mücadelesi dışında hiçbir seçenek yok

·      Bütün ülkeye birlikteliğin cesaretini yayarak, geleceğimizi birlikte kurmak eşiğindeyiz. Bir yüzyıl daha kaybedemeyiz.

·      Hayatın her alanında ve ülke yönetiminde eşit, özgür şiddetsiz bir yaşam bizlerin mücadelesi ile olacak.

·      Dalga dalga çoğalarak patriyarkal kapitalizmin eril restorasyonuna karşı toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelemizi hep bir ağızdan yükseltmenin tam zamanıdır.

Biz eşit ve özgür olduğumuz, baskı, şiddet ve ayrımcılığa uğramadığımız, huzurla ve umutla dolu bir hayat yaşamak istiyoruz. Böyle bir hayatı hak ediyoruz!

Türkiye Kadın Hareketi, karanlık günlerin aydınlık yüzü olmaya devam ediyor ve edecek. Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek……

Bu forumları düzenlemek için haftalardır gece gündüz arka planda görünmeyen emek veren tüm EŞİK gönüllülerine, 300 üzerinde bileşenine, yerellerde heyecanla katkı verenlere ve tüm katılımcılarına teşekkür ediyoruz.

·      Bugün aramızda Eşik Gönüllüsü İstanbul Barosu avukatlarından Yelda Koçak ve EŞİK Bileşeni KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim konuşmacı olarak bulunuyorlar. Kolaylaştırıcımız ise çoğunuzun tanıdığı Çukurova Üniversitesinden emekli hocamız, Kadın Özgürlük Mücadelesine büyük katkılar sağlamış Sn Vekilimiz EŞİK Gönüllüsü; Gaye Erbatur’u takdim ediyorum.

Haklarımıza, hayatlarımıza, hayallerimize ve kıyafetlerimize dokunmayın demek için bugün buradayız!

Birlikte çok güzeliz. İyi ki birlikteyiz. İyi ki geldiniz. Hoş geldiniz.

Kadınlar yaşasın, çocuklar gülsün…

EŞİK olarak 5 acil talebimizi tüm kamuoyunun, tüm siyasi partilerin, tüm karar mercilerinin, laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletinde yaşamak isteyen herkesin ortak talebi olması dileğiyle birlikte hatırlamak istedik.. Bu talepleri ve tabii ki bugün de dahil ileriki zamanlarda ortaklaşa daha da geliştireceğimiz hayallerimizi her kadının günlüğü, her örgütün programının bir parçası haline getirmesini diliyoruz.

 

Editör: Haber Merkezi