ADANA’DA ATATÜRK PARKINDA KİTLE ÖRGÜTLERİ ve SENDİKALAR; “TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASININ TEMELİ LAİK CUMHURİYETTİR!” BAŞLIKLI BASIN AÇIKLAMASI GEREÇEKLEŞTİRDİLER, 23 ARALIK 1930’DA KATLEDİLEN MUSTAFA FEHMİ KUBİLAY’I ANDILAR.

Atatürkçü Düşünce Derneği, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, DİSK Bölge Temsilciliği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Adana Şube; “Cumhuriyet Karşıtı Gerici Olayda Katledilen Devrim Şehidi Mustafa Fehmi Kubilay’ı Bekçi Hasan ve Şevki Beyleri, Anıyoruz”

Katılımcı kurumlar adına Adana Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı İsa KAYADAN basın açıklamasını okudu.

Kurumların yanı sıra anmaya CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ve önceki dönem CHP Milletvekillerinden İbrahim Özdiş ve Zülfikar İnönü Tümer'de katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yapılan konuşmada; “Devrim şehidi Mustafa Fehmi Kubilay’ı ölümünün 92. yılında saygıyla anıyoruz” denildi.

Kaya sözlerine şu şekilde devam etti;  

                                             

23 Aralık 1930…

İzmir’in Menemen ilçesinde, cumhuriyet rejimi karşıtı ve tarikat üyesi Laz İbrahim Hoca’nın örgütlemesi ile Derviş Mehmet ve yanındaki altı silahlı şeriat yanlısı isyancı, sabah namazının ardından yeşil bayrak açarak bölge halkını bu bayrak altında toplanmaya ve Cumhuriyet rejimine karşı ayaklanmaya çağırdılar.

WhatsApp Image 2022-12-23 at 13.25.43

Cumhuriyet’i yıkarak şeriat düzenini kurmak isteyen bu ayaklanmada, Derviş Mehmet liderliğindeki isyancılar, arkalarında 70 bin kişilik halife ordusu olduğunu söyleyerek halkı isyana teşvik etmeye başladı. Saltanat döneminden Cumhuriyet dönemine geçişle birlikte yeni Türkiye Cumhuriyeti’ni ve kazanımlarını kabul etmek istemeyenler gerici ayaklanmalar çıkartıyor; devleti tekrar ele geçirmeye çalışıyorlardı. Cumhuriyet değerleri karşında tekke ve zaviyelerin yeniden açılmasını, eski alfabeyi kullanmayı, dini eğitimi istiyorlardı. Burada hilafeti, şeyhülislamı, saltanatı geri getirme, şeriat isteği vardı.

WhatsApp Image 2022-12-23 at 13.25.27 (1)

24 yaşındaki öğretmen, Yedek Subay Mustafa Fehmi Kubilay ise kalabalığı dağıtmak ve Derviş Mehmet ve isyancılara ikazda bulunmak üzere bir manga asker eşliğinde olay yerine gönderildi. Yanlarında mermileri olmadığı için askerlerine süngü taktıran Yedek Subay Kubilay, askerleri geride bırakarak şeriat yanlısı isyancılarla görüşmeye çalıştı; yaptıklarının kanunsuz olduğunu ve dağılmaları gerektiğini söyleyerek onları ikna etmeyi denedi, ancak başaralı olmadı…

Kendilerine karşı çıkan Yedek Subay Kubilay’ı yaralayan Derviş Mehmet ve isyancılar, bununla kalmayıp tekbir sesleriyle Kubilay’ın başını kestiler ve kesik başı yeşil bayrağın sopasının ucuna takarak Menemen sokaklarında dolaştırdılar. Aynı zamanda yine kendilerine karşı çıkan bekçiler Hasan ve Şevki Bey’de bu olayda şehit oldu.

Tam 92 yıl önce yaşanan Cumhuriyet karşıtı bu gerici olay, Türkiye tarihinde “Menemen Olayı” olarak kayıtlara geçti.

Bizler Türk çağdaşlaşmasının temelinin laik Türkiye Cumhuriyeti olduğunu biliyor, cumhuriyet kazanımlarından aldığımız güç ile tüm gerici düşünceler ve eylemlerle mücadele etmeye devam ediyoruz.

Her ne pahasına olsun Büyük Atatürk’ün bizlere emanet ettiği laik Cumhuriyet ve değerlerinden vazgeçmeyeceğiz!

Devrim şehidi Mustafa Fehmi Kubilay’ı ölümünün 92. yılında saygıyla anıyoruz.

İnandılar, dövüştüler, öldüler. Bıraktıkları emanetin bekçisiyiz.

Atatürkçü Düşünce Derneği / Birleşik Kamu İş Konfederasyonu / DİSK Bölge Temsilciliği / Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği / Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Adana Şube.

Adana Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı İsa KAYADAN                                                     

Editör: Güven BOĞA