Ankara – 1 Mayıs 2025
CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ali Gökçek, kamuoyuna sıkça yansıyan usulsüz çakar kullanımı vakalarına dikkat çekerek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yazılı soru önergesi verdi. Gökçek, tahsisi iptal edildiği duyurulan 34 GH 1525 plakalı aracın hangi makam tarafından, hangi yasal gerekçeyle geçiş üstünlüğüne sahip kılındığını sordu.

Milletvekili Gökçek, söz konusu araçla ilgili kamuoyunda oluşan cemaat bağlantısı iddialarını da hatırlatarak, “Kimin, neden, hangi yetkiye dayanarak bu araca ayrıcalık sağladığını bilmek kamuoyunun hakkıdır” dedi.

“Valinin yeğeniyim” olayından sonra ikinci skandal

Ali Gökçek, geçtiğimiz günlerde sosyal medyada gündem olan “Valinin yeğeniyim” diyen çakarlı araç sürücüsünün ardından, bu kez 34 GH 1525 plakalı, sürücüsü tarafından “tahsisli” olduğu belirtilen aracın usulsüz çakar kullanımıyla gündeme geldiğini hatırlattı. Gökçek, oluşan tepkiler üzerine aracın tahsisinin iptal edildiğini ancak sorumluların ve karar sürecinin açıklığa kavuşturulmadığını vurguladı.

Çakar ekipmanı, yalnızca belirli yasal çerçevede, resmî görevlerde ve güvenlik gerekçesiyle kullanılabilir. Ancak bu sistemin suistimal edilmesi trafik güvenliğini tehlikeye atmakta, vatandaşlarda öfke yaratmakta ve hukuk devleti ilkesine zarar vermektedir,” diyen Gökçek, denetimlerin daha sıkı ve şeffaf yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Yerlikaya’ya 4 kritik soru

Ali Gökçek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

  1. Ülkemizde kaç adet çakarlı araç bulunmaktadır?

  2. 2024 yılında ve 2025 yılının ilk dört ayında yasaya aykırı çakar kullanımı nedeniyle kesilen ceza sayısı ve toplam ceza tutarı ne kadardır?

  3. 34 GH 1525 plakalı, sürücüsü tarafından “tahsisli” olduğu belirtilen ve usulsüz çakar kullandığı tespit edildiği için tahsisi iptal edilen araca,

  4. Söz konusu aracın herhangi bir cemaat, tarikat veya vakıf ile bağlantısı olup olmadığı araştırılmış mıdır?

“Çakar ayrıcalığı hukukun yerine geçemez”

Gökçek, açıklamasının sonunda şu değerlendirmeyi yaptı:

“Toplumun belli kesimlerine ayrıcalık tanınması, hukukun değil kişisel bağlantıların esas alınması kabul edilemez. Çakar kullanımındaki keyfilik, sadece bir trafik meselesi değil, adalet ve eşitlik ilkeleriyle ilgili bir sorundur. Bu düzenin kim tarafından, nasıl işletildiğini kamuoyunun bilmesi gerekiyor.”

Editör: Haber Merkezi