BM Raporu, ırk ayrımcılığını sürdüren köklü sistemleri ortadan kaldırmak için dönüştürücü değişim çağrısı yapıyor.

BM insan hakları ofisi (OHCHR) Cuma günü yaptığı açıklamada, George Floyd'un ABD'de bir polis memuru tarafından öldürülmesinin küresel Siyahların Hayatı Önemlidir hareketini ateşlediğinden bu yana iki yıldan fazla bir süre boyunca, sistemik ırkçılığa karşı yalnızca "parça parça ilerleme" kaydedildiğini söyledi.

Daha fazla insan sistemik ırkçılıktan haberdar edilirken ve bazı ülkelerde somut adımlar atılırken, İnsan Hakları Yüksek Komiseri Vekili Devletlere eylemi hızlandırmak için daha fazla siyasi irade göstermeleri çağrısında bulundu.

“Farklı ülkelerde ırkçılığı ele almak için bazı girişimler oldu, ancak çoğunlukla bunlar parça parça. Raporu BM'ye sunacak olan Nada Al-Nashif, "Yüzyıllardır var olan ve bugün de derinden zarar vermeye devam eden yerleşik yapısal, kurumsal ve toplumsal ırkçılığı ortadan kaldırmak için gereken kapsamlı kanıta dayalı yaklaşımlardan yoksundurlar" dedi. Pazartesi günü İnsan Hakları Konseyi .

OHCHR'nin Irksal Adalet ve Eşitlik için Dönüştürücü Değişime Yönelik Gündeminde yapılan  kilit tavsiyelere özellikle dikkat çekti .

Tetikleme değişikliği

Rapor, ırkçılık belasını sona erdirmek için atılan uluslararası, ulusal ve yerel girişimleri anlatıyor.

Bunlar arasında, federal kolluk kuvvetlerinde etkili, hesap verebilir polislik ve ceza adaleti uygulamalarının geliştirilmesine ilişkin Beyaz Saray'dan bir Yürütme Emri; British Columbia, Kanada'da Irkçılık Karşıtı Veri Yasası; İsveç'te polis tarafından etnik profil oluşturmayı değerlendirmek için önlemler; ve Arjantin'deki Afrika kökenli insanları kendi kendilerine tanımlamak için nüfus sayımı verilerinin toplanması.

Avrupa Komisyonu, ırk veya etnik kökene dayalı verilerin toplanması ve kullanılmasına ilişkin bir kılavuz yayınlamıştır; resmi özürler yayınlandı, hafızalaştırma, kamusal alanları yeniden ziyaret etme ve çeşitli ülkelerde köleleştirme ve sömürgecilikle olan bağlantıları değerlendirmek için araştırma.

'Başarı için barometre'

Rapor, birçok ülkede Afrika kökenli insanlar için, özellikle sağlık ve yeterli gıdaya, eğitime, sosyal korumaya ve adalete erişimde, yoksulluk, zorla kaybetme ve şiddet devam ederken, kötü sonuçların devam ettiğini belirtiyor.

Raporda, “ayrımcı muamelenin devam ettiği, yasadışı sınır dışı edildiği, aşırı güç kullanıldığı ve Afrikalı göçmenlerin ve Afrika kökenli göçmenlerin kolluk kuvvetleri tarafından öldürüldüğü iddiaları” vurgulanıyor.

Bayan Al-Nashif, “Başarının barometresi, Afrika kökenli insanların yaşadığı deneyimlerdeki olumlu değişim olmalıdır” diye devam etti.

“Devletlerin Afrika kökenli insanları dinlemesi, onları anlamlı bir şekilde dahil etmesi ve endişeleri doğrultusunda harekete geçmek için samimi adımlar atması gerekiyor.”

Daha yüksek ölüm oranları

Mevcut olduğunda, son veriler hala Afrika kökenli insanların farklı ülkelerde kolluk kuvvetleri tarafından karşı karşıya kaldıkları orantısız derecede yüksek ölüm oranlarına işaret ediyor.

Raporda, "Afrika kökenli aileler, akrabalarının ölümleri için hakikat ve adalet arayışında karşılaştıkları muazzam zorlukları, engelleri ve uzun süren süreçleri bildirmeye devam ettiler" diyor.

George Floyd ve Breonna Taylor (ABD); Adama Traoré (Fransa); Luana Barbosa dos Reis Santos ve João Pedro Matos Pinto (Brezilya); Kevin Clarke (İngiltere) ve Janner [Hanner] García Palomino (Kolombiya).

Bu sembolik davaların birkaçında hesap verebilirlik konusunda bir miktar ilerleme kaydedildiğini belirtmekle birlikte, “ne yazık ki, bu ailelerin hala gerçeği, adaleti ve tekrarlanmama garantisini ve kovuşturma ve yaptırımı arayan tek bir dava bile tam olarak sonuçlandırılmadı. 

Bayan Al-Nashif, Devletleri “kolluk kuvvetleri bağlamında Afrikalıların ve Afrika kökenli insanların ölümlerinin meydana geldiği her yerde hesap verebilirliği ve tazminatı sağlama çabalarını iki katına çıkarmaya ve sistemik ırkçılığı sürdüren ve sürdüren miraslarla yüzleşmek için önlemler almaya” çağırdı.

Editör: Güven BOĞA