Sıcak Havaların 4 Tehlikeli Etkisi Sıcak Havaların 4 Tehlikeli Etkisi

AHEF'den Uyarı: Meksika'da Kuş Gribi Vakaları Artıyor, Seyahat Edecekler Dikkat!

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), son günlerde Meksika'da tespit edilen H5N2 alt varyantı kuş gribi vakalarıyla ilgili bir uyarıda bulundu. Ülkede kaydedilen ölümcül vakaların ardından, AHEF yetkilileri seyahat edecek vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, Meksika'da H5N2 alt varyantı kuş gribinin ölümcül sonuçlar doğurduğunu ve ilk insan vakasının bildirildiğini açıkladı. Dr. Yıldırım, halkı endişelendirmemekle birlikte tedbirli olmaları gerektiğini belirtti.

Viral hastalıkların solunum yoluyla bulaşma potansiyeline sahip olduğunu hatırlatan Dr. Yıldırım, kuş gribinin bulaşma riskine karşı özellikle dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Dr. Yıldırım, henüz insandan insana bulaşma konusunda net bir kanıt olmamakla birlikte, temas halindeki kişilerde virüs tespit edilmediğini belirtti.

Aşıların bulaşıcı hastalıklara karşı en etkili korunma yöntemi olduğuna dikkat çeken Dr. Yıldırım, henüz H5 alt grubuna yönelik spesifik bir aşının olmamasına rağmen, Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemiye hazırlık amacıyla aday aşılar geliştirdiğini ifade etti.

Dr. Yıldırım, Dünya Sağlık Örgütü'nün hastalığın insanlar arasında kolayca yayılma potansiyelinin düşük olduğunu belirttiğini söyledi. Ancak, bu durumun bir salgın hastalık senaryosuna karşı hazırlıklı olunması gerektiği gerçeğini değiştirmeyeceğini vurguladı.

Son olarak, Dr. Yıldırım, Türkiye'nin Aile Sağlığı Merkezleri gibi birinci basamak sağlık kuruluşlarını güçlendirmesi gerektiğini, bu sayede sağlık sisteminin daha sağlam bir yapıya kavuşacağını belirtti.

Editör: Haber Merkezi