DEM Parti Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan, Konya'da aynı aileden 7 kişinin yaşamını yitirdiği Dedeoğulları Katliamı'nın yaşandığı ev hakkında alınan yıkım kararına tepki gösterdi. Bozan, adaletin tam olarak sağlanmadığını belirterek, "Bir katliamın izleri dozerlerle silinemez. Adaleti sağlayamayanlar şimdi de hafızayı yok etmek istiyor" dedi.

Bozan'dan Dedeoğulları Katliamı'nın yaşandığı evin yıkımına tepki

DEM Parti Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan, Konya'da 30 Temmuz 2021 tarihinde aynı aileden 7 kişinin yaşamını yitirdiği Dedeoğulları Katliamı'nın yaşandığı evin "yol yapılacağı" gerekçesiyle yıkılmak istenmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Katliamın üzerinden beş yıl geçmesine rağmen adaletin tam anlamıyla sağlanmadığını ifade eden Bozan, alınan yıkım kararının yalnızca bir binaya yönelik olmadığını, toplumsal hafızayı da hedef aldığını savundu.

"Dedeoğulları bu ülkenin vicdan yarasıdır"

Dedeoğulları isminin artık yalnızca bir aileyi değil, Türkiye'nin hafızasına kazınan bir katliamı simgelediğini belirten Bozan, yaşananlarla yüzleşilmesi gerektiğini söyledi.

Bozan açıklamasında, "Dedeoğulları artık sadece bir ailenin soyadı değil, bu ülkenin hafızasına kazınmış bir katliamın adıdır. Gerçeklerle yüzleşmek yerine hafızayı silmeye çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.

Çocuk Koruma Kanunu Teklifi Bu Hafta Meclis Gündeminde: Muhalefetten "Anayasa'ya Aykırı" Tepkisi
Çocuk Koruma Kanunu Teklifi Bu Hafta Meclis Gündeminde: Muhalefetten "Anayasa'ya Aykırı" Tepkisi
İçeriği Görüntüle

"Adalet sağlanmadı, şimdi hafızayı da yok etmek istiyorlar"

Katliamdan sağ kurtulan tek aile ferdi olan Çetin Dedeoğulları'nın yıllardır adalet mücadelesi verdiğini hatırlatan Bozan, katliamın yaşandığı evin müzeye dönüştürülmesi yönündeki taleplere rağmen yıkılmak istenmesini eleştirdi.

"Önce evi satın almak istediler. Şimdi ise 'yol yapacağız' diyerek yıkmak istiyorlar" diyen Bozan, şu değerlendirmede bulundu:

"Adaleti sağlayamayanlar, şimdi de katliamın izlerini ortadan kaldırmaya çalışıyor. Hafızayı yok ederek bu ülkenin vicdanını susturamazsınız."

"Katliamın üzerini örttürmeyeceğiz"

Dedeoğulları ailesinin adalet arayışının yalnız bırakılmayacağını vurgulayan Bozan, katliamın yaşandığı evin yıkılmasının gerçeği değiştirmeyeceğini belirtti.

Bozan, açıklamasını şu çağrıyla tamamladı:

"Bu topraklarda yaşanan katliamların unutulmasına da unutturulmasına izin vermeyeceğiz. Çetin Dedeoğulları'nın adalet mücadelesinin yanındayız. Katliamın yaşandığı evi yıkarak gerçeği ortadan kaldıramazsınız. İktidarı ve yıkım kararından sorumlu olanları bu yanlıştan derhal vazgeçmeye çağırıyoruz."

Bozan, Dedeoğulları Katliamı'nın yaşandığı evin korunmasının yalnızca aile açısından değil, toplumsal hafızanın yaşatılması ve benzer acıların unutulmaması açısından da önemli olduğunu belirterek, yıkım kararının geri çekilmesi çağrısını yineledi.

Muhabir: Güven BOĞA