Almanya, Ukrayna'ya yaklaşık 3 milyar dolarlık yeni askeri yardım sözü verdi

Yeni askeri yardım 30 Leopard 1 A5 tankı, 20 Marder zırhlı personel taşıyıcı ve 200 keşif uçağı içeriyor.

Hükümet, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy'nin Berlin'e gelişinden önce yaptığı açıklamada, Almanya'nın Ukrayna'ya tanklar, uçaksavar sistemleri ve mühimmat dahil olmak üzere yaklaşık 3 milyar dolar değerinde ek askeri yardım sağlayacağını duyurdu.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Berlin'in 2,7 milyar avro (2,95 milyar dolar) değerindeki son askeri yardım paketiyle Almanya'nın Ukrayna'ya verdiği desteğin ciddi olduğunu göstermek istediğini söyledi.

Pistorius; “Savaş ne kadar sürerse sürsün, Almanya elinden gelen tüm yardımı Ukrayna’ya sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.

Başlangıçta Kiev'e askeri yardım sağlamakta yavaş olsa da , Almanya o zamandan beri Ukrayna'ya en büyük silah tedarikçilerinden biri haline geldi ve kendi Leopard 1 ve 2 modelleri biçimindeki modern muharebe tanklarının teslimi için çok önemli bir yeşil ışık yaktı. İHA ve füze saldırılarını savuşturmak için gelişmiş uçaksavar sistemleri gerekiyordu.

İlk olarak Alman haftalık Der Spiegel tarafından bildirilen yeni askeri yardım paketi, 30 Leopard 1 A5 tankı, 20 Marder zırhlı personel taşıyıcı, 100'den fazla savaş aracı, 18 kundağı motorlu Howitzer, 200 keşif uçağı, dört IRIS-T SLM anti- uçak sistemleri ve diğer hava savunma teçhizatı.

Almanya'nın desteği, Ukraynalı askeri komutanların birliklerinin, güçlerinin aylardır kanlı şehir savaşında savaştığı Kiev ve Moskova arasındaki mücadelenin sembolik merkez üssü haline gelen, doğudaki yıkılan Bakhmut kenti yakınlarındaki Rus güçlerinden önemli toprakları geri aldığını söylemesiyle geldi.

Zelenskyy, Rusya'nın geçen yıl işgalini başlatmasından bu yana ilk ziyareti olan Pazar günü erken saatlerde Almanya'ya gelişini bir tweet ile doğruladı.

Zelenskyy bir tweet'te "Zaten Berlin'de" yazdı. "Silahlar. Güçlü paket. Hava savunması. Yeniden yapılanma. AB. NATO. Güvenlik."

Zelenskyy, Cumartesi günü İtalya'da birkaç İtalyan lider ve Papa Francis ile görüştükten sonra Berlin'e gitti. Bir Alman Luftwaffe jeti, Zelenskyy'yi Roma'dan Alman başkentine uçurdu.

Ukrayna lideri, daha önce İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile görüşmesinin ardından 86 yaşındaki Papa ile Vatikan'da 40 dakika görüşmüştü.

Papa ile görüşmesinin ardından Telegram'da konuşan Zelenskyy, "Milyonlarca Ukraynalının yaşadığı trajediye gösterdiği kişisel ilgiden dolayı kendisine çok minnettarım." dedi.

Francis defalarca Ukrayna'da barış çağrısında bulundu ve arabulucu bir rol oynamaya çalıştı, ancak çabaları henüz sonuç vermedi ve savaşın suçunu Rusya'ya yüklemediği için eleştirilere maruz kaldı.

Editör: Haber Merkezi