DKG (Alman Hastane Federasyonu - Ed.) tarafından yapılan açık bir ankete göre, hastanelerin %40'ı ekonomik durumlarını o kadar istikrarsız buluyorlar ki ciddi şekilde iflastan korkuyorlar" diyor.

DKG CEO'su Gerald Gass, gelecek yıl tek başına enerji faturalarının 4 milyar € artacağını ve toplam maliyetlerin en az 9 milyar € artacağını, durumun böyle devam etmesi halinde klinik yönetiminin çalışanlarına maaş ödeyemeyeceğini söyledi. Gass, ülkenin Sağlık Bakanı ve Maliye Bakanını bu soruna derhal dikkat etmeye çağırdı.

Günün erken saatlerinde Bild, INSA Enstitüsü tarafından Almanların %59'unun elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyememekten korktuğunu gösteren bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Buna karşılık, böyle bir senaryo, kentsel hizmetlerin işleyişinde zorluklara yol açabilir.

16 Eylül'de Reuters, artan enerji fiyatlarından memnun olmayan Almanların kamu hizmeti şirketlerinin ve enerji tedarik firmalarının destek hizmetlerini "kestiğini" bildirdi. Yapılan aramalar sırasında insanların, kamu hizmetleri fiyatlarındaki artıştan umutsuzca şikayet ettiği kaydedildi.

Daha önce, 15 Eylül'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya'nın yükselen enerji fiyatlarıyla ilgili zorlukların üstesinden geleceğini ve kışı atlatacağını söyledi. Ayrıca önceki gün , yeni sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalinin Ocak 2023'te faaliyete geçmesiyle ülkenin Rus gazından bağımsız hale gelebileceğinden duyduğu gururdan bahsetti . Ona göre, yakıt teslimatları Kuzey Almanya kıyılarındaki gemiler tarafından gerçekleştirilebilir ve daha sonra Alman boru hattından gaz depolama tesislerine pompalanabilir.

4 Eylül'de Sol Parti Bundestag üyesi Sarah Wagenknecht, Alman hükümetinin yardım paketinin ülke sakinlerinin altyapı, akaryakıt ve gıda maddelerinin patlayıcı fiyatlarıyla başa çıkmasına yardımcı olmayacağını söyledi. Hükümetin önerdiği üçüncü yardım paketinin Almanya halkını ek masraflardan bile kurtarmayacağına inanıyor.

Aynı gün, Almanya'da neredeyse 50 yılın rekoru kıran enerji krizi nedeniyle Ağustos'ta enflasyonun %8,8'e yükseldiği öğrenildi. Ülke yetkililerinin daha ucuz toplu taşıma ve daha düşük gaz vergileri gibi enflasyonu düşürmek için önlemler almasına rağmen, artış devam etti.

Editör: Güven BOĞA