Kampanyacılara göre Amazon çalışanları ve destekçileri, perakende devinin çalışma politikalarını protesto etmek için onlarca ülkede eylem yaptı.

Almanya ve Fransa'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne, Hindistan'dan Japonya ve Birleşik Krallık'a kadar Amazon çalışanları Cuma günü daha iyi çalışma koşulları ve adil ücret talebiyle aletlerini bıraktı ya da yürüyüşlere katıldı.

Eylemler, önemli indirimlerin satışları artırdığı ve perakende ve depo çalışanları üzerinde ek strese yol açtığı, yılın en yoğun alışveriş günlerinden biri olan Kara Cuma'ya denk geldi.

Grev çağrısını yapan Make Amazon Pay koalisyonu, 30'dan fazla ülkede endüstriyel eylem ve protestoların gerçekleştiğini söyledi.

Almanya'da Amazon'un ülkedeki 20 deposundan dokuzunda gösteriler düzenlendi, ancak Cuma sabahı şirket ülkedeki çalışanlarının büyük çoğunluğunun normal şekilde çalıştığını söyledi.

Ekran görüntüsü 2022-11-26 181722

Almanya'da grev çağrısı yapan Verdi sendikası, şirketin perakende ve posta siparişi ticaret sektörü için toplu iş sözleşmelerini tanımasını talep etti.

Ayrıca, bir sözcü, depo çalışanlarının iş başında günde 15-20 kilometre (9,3-12,4 mil) yürüyebileceğini belirterek, işçilerin refahı konusunda daha fazla toplu sözleşme çağrısında bulundu.

Amazon'un Almanya'daki bir sözcüsü, şirketin "hepsi çekici bir çalışma ortamında harika ücret, yan haklar ve gelişim fırsatları sunduğunu" söyledi.

Diğer şeylerin yanı sıra sözcü, Almanya'nın Amazon lojistik çalışanları için Eylül ayından itibaren ücret artışına işaret etti ve başlangıç ​​ücreti şu anda ikramiye ödemeleri de dahil olmak üzere saatte 13 avro veya daha fazla.

Ancak Almanya'da yüzde 10'un üzerinde enflasyonun on yılların en yüksek oranına ulaşmasıyla birlikte, Koblenz'deki bir Verdi sözcüsü son ücret artışını "kovada düşüş" olarak nitelendirdi.

Almanya'da bir Amazon çalışanı olan Bastian Zafi, "Kazandığınız az miktarda para veya maaşla bu zamanda yaşayamazsınız" dedi. “Üç çocuğum var ve ikimiz de çalışıyoruz ve çok büyük bir sorunumuz var. Çünkü maliyetler o kadar arttı ki kazandıklarınızla geçinemiyorsunuz.”

SUD ve CGT sendika gruplarının ülkedeki sekiz depoda grev çağrısı yaptığı Fransa'da kampanyacılar, Cuma sabahı Amazon'un Paris yakınlarındaki Bretigny-sur-Orge tesisi önünde 60 kişinin gösteri yaptığını ve 50 kişinin de evde kaldığını söyledi. o lokasyonda toplam 5.000 tam zamanlı ve geçici çalışan.

Amazon Fransa, şu ana kadar operasyonlarda herhangi bir kesinti belirtisi olmadığını söyledi.

SUD, Amazon'un sunduğu ödemenin iki katı olan 1.000 Euro'luk bir Kara Cuma ikramiyesi ve dördüncü çeyrekte çalışılan hafta sonu başına 150 Euro'luk bir ikramiye istiyordu.

ABD'de, St Peters, Missouri'deki bir Amazon tesisindeki işçiler işlerini bıraktı, New York City'deki perakende işçileri temsil eden sendikalar Amazon sahibi Jeff Bezos'un apartmanının önünde gösteriler düzenledi.

Arjantin, İrlanda, Güney Afrika, Filistin, Bangladeş ve Avustralya da dahil olmak üzere diğer birçok ülke ve bölgede de protestolar ve mitingler düzenlendi.

ABD'deki Perakende, Toptan Satış ve Büyük Mağazalar Birliği'nin başkanı Stuart Appelbaum, Amazon'un işçilerin insanlıklarını inkar ettiğini söyledi.

“Hangi ülkede yaşayıp çalışırlarsa çalışsınlar, dünyanın her yerindeki Amazon çalışanları, Amazon'dan gelen aynı insanlıktan çıkarıcı kötü muameleyi yaşıyor. Amazon için çalışma koşulları o kadar kötü ki, yılda yüzde 150'lik bir ciro oranı var" dedi.

Yaşam maliyetindeki artış durumu daha da kötüleştiriyor” dedi.

"Amazon'un iş modeli, insanlara robot gibi davranmaktır. Bir algoritma tarafından yönetiliyorlar, telefonlarına gelen kısa mesajlarla işten atılıyorlar, insanlar üretkenlik kotalarını karşılayamazlarsa işlerini kaybedebilecekleri için tuvalete gitmeye korkuyorlar.”

Çoğu saatlik çalışanlardan oluşan 1,5 milyondan fazla küresel işgücüne sahip olan Amazon, sendikaları tanımayı reddetti.

Daha önce şirketin "rekabetçi ücret" ve "kapsamlı faydalar" sunduğunu söyleyerek çalışma politikalarını savundu.

New York Times bu ayın başlarında şirketin 10.000 kadar işçiyi işten çıkarmayı planladığını bildirdi .

Editör: Haber Merkezi