Birçok insan için geçtiğimiz yıl, kırılgan doğal dünyamızın daha fazla takdir edilmesine yol açtı . Bu önemli çünkü COVID'in yanı sıra küresel bir iklim ve biyolojik çeşitlilik kriziyle de karşı karşıyayız.

IPBES'in (biyoçeşitlilik ve ekosistem hizmetlerine ilişkin hükümetler arası bilim-politika platformu) yakın tarihli bir raporu , kara ve deniz ekosistemleri üzerindeki muazzam baskıların altını çizdi ve bir milyondan fazla bitki ve hayvan türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu sonucuna vardı. Yazarlar, bu varoluşsal tehditleri tersine çevirmek için hepimizin yaşama şeklimizde köklü değişiklikler yapılması çağrısında bulunuyorlar.

Rapordan bir tavsiye, Yerli halkı ve yerel topluluk bilgisini daha fazla dinlememiz ve çevresel krizleri çözmenin bir yolu olarak  olan ilişkilerinden öğrenmemiz gerektiğidir . Bu bana çok mantıklı geliyor çünkü  ve arıcılarla yaptığım görüşmelerin bulduğu gibi, arıcılık insanların çevrelerini nasıl gördüklerini ve çevreleriyle nasıl ilişki kurduklarını değiştiriyor.

Arıcılar “arı gibi görmek”ten bahseder. Konuştuğum bir arıcı, "böceklerle çalışan insanların ruhlarının bir parçası, onların çok dikkatli ve çevreleri hakkında tutkulu olmalarıdır" dedi. Bu tutku, birçok arıcıyı, arılara ve daha geniş çevreye daha iyi yardımcı olmak için hayatlarının bazı bölümlerini değiştirmeye yönlendirir.

Arıcılarla araştırma yapmak ve onlarla çalışmak için harcadığım zamandan öğrendiğim ana dersler.

Bahçede vahşi git

Arıcılar, düzensiz bir bahçenin bir  olduğunun farkındadır ve açık alanlarımıza biraz karışıklık getirmenizi tavsiye eder. Bazı arıcılar bana çimlerini biçmeyi nasıl tamamen bıraktıklarını anlattı.

Bu yaklaşım bilim adamları tarafından ve B-hatları ulusal bir ağ geliştiren yardım kuruluşu Buglife ile birlikte teşvik edilmektedir - İngiltere'nin kır çiçeği yemi ve habitatı açısından zengin olan kasabaları ve kırsalları boyunca böcek yolları. Arıcılar ayrıca , arıları ve bombus arıları, uçan sinekler ve yaban arıları gibi  için Kardelen, Lavanta ve Asterler dahil olmak üzere yıl boyunca besleyici bitkilerin mevcut olduğundan emin olacaklar . Ivy ayrıca önemli bir geç sezon yem kaynağıdır, bu yüzden onu aşağı çekmeyin.

Ancak “yeşil yıkamanın” farkında olun. Bitkiler,  ile tedavi edildiklerinde arılar için iyi olarak tanıtılabilir - bu yüzden nasıl yetiştirildiklerini kontrol ettiğinizden emin olun. Tecrübelerime göre, Birleşik Krallık arıcıları bahçelerinde herhangi bir kimyasal kullanmaktan kaçınıyorlar, çünkü onların sebep oldukları zararın fazlasıyla farkındalar. Diğer birçok ülkede ve AB'de bahçe kimyasallarının evlerde ve belediyelerde kullanımı yasaklanmıştır .

Ne yaparsanız yapın, ön bahçenizin üzerini asfaltlamayın veya suni çim sermeyin. Bunların her ikisi de yaban hayatı için daha az habitata yol açar. Arabanızı evde sert bir yüzeye park etmeniz gerekiyorsa, CO2'yi emmek ve böcekler için yem sağlamak için tırmanma bitkileri ve çitler ekleyin.

Mahalleniz hakkında bilgi edinin

Arıcılar genellikle bir alanda yıllarca, hatta bazen nesiller boyu çalışırlar. Tek bir yerde bu yılların deneyimi , onlara neyin büyüdüğünü, kendi bölgelerinde nelerin yaşadığını ve zaman içinde nelerin değiştiğini gösterir.

Yerel bölgemizle olan bağlantımızı ve bu bölge hakkındaki bilgimizi güçlendirmenin birçok avantajı var. Akıl sağlığımız ve mutluluğumuz için iyidir ve yerel çevremizde neler olup bittiğini bilmemize yardımcı olabilir - bu bir bahçe, park, ormanlık alan veya plaj olsun.

Fenoloji - bitki ve hayvanların mevsimsel döngülerini bilmek - iklim değişikliğinin etkilerini inceleyen bilim adamları için değerli bilgiler sağlar . Bunları öğrenmek için arı tutmanıza gerek yok. Herkes, günlük gezilerinizde görebileceğiniz flora ve fauna manzaralarını kaydederek yerel alanlar hakkında bilgi toplamaya ve katkıda bulunmaya başlayabilir .

Dikkat etmek

Arıcılık genellikle çevre hakkında daha derin bir öğrenme için bir başlangıç ​​noktasıdır. Örneğin bazı arıcılar, arılarına yiyecek ve yaşam alanı sağlamak için ne ekeceklerini bilmelerine yardımcı olan botanik hakkında bilgi edinmeye devam ediyor.

Arıcıların aksine, çoğumuz bal arıları ve diğer arı türleri arasındaki farkların gerçekten farkında değiliz . Birçok arı türü yalnızdır ve daha küçük yiyecek arama aralıklarına sahiptir. Farklı türlerin ihtiyaçlarını anlamak, çevrenin sadece bal arıları için değil, tüm tozlayıcılar için sağlıklı olmasını sağlamaya yardımcı olabilir.

Birleşik Krallık'ın bazı bölgelerinde, özellikle kentsel alanlarda, artık çok fazla bal arısı var ve onlar veya daha geniş tozlayıcı topluluğu için yeterli yem yok. Bazı arıcılar, çevresel kaynaklar üzerindeki baskıyı azaltarak, tüm tozlayıcıları desteklemek için tuttukları koloni sayısını azaltmaktadır.

Küresel düşün, yerel davran

Tozlayıcılar ve geri kalanlarımız için iyi bir dünyada yaşamak istiyorsak, çevremizde ve gıda sistemimizde büyük değişikliklere ihtiyaç var . Bu nedenle birçok arıcı, diyetlerini ve alışverişlerini değiştirerek, pestisitlerle işlem görmemiş daha çok yerel olarak yetiştirilen sebzeleri tüketir.

Ara sıra içinde böcek yaşayabilecek meyve ve sebzeleri almaya istekli olmak hem bizim hem de doğa için daha iyidir . Doğal dünya ile daha uyumlu yaşamak için maruldaki larva ve ıspanaktaki sümüklü böcek konusunda rahatlamamız gerekiyor.

Siobhan Maderson

Post-Doctoral Research Fellow and Associate Lecturer in the Department of Geography and Earth Sciences, Aberystwyth University

Editör: TE Bilisim