ATLANTA (AP) - Bugün Atlanta şehir merkezinden geçen herkes, masum Siyah erkek ve kadınların tramvaylardan çekildiği, işyerlerinde kurşuna dizildiği, sokaklarda kovalandığı ve 10.000 beyaz erkek ve oğlan çocuğu tarafından dövüldüğü yerlerden geçiyor.

Ancak şehrin coğrafyasını, ekonomisini, toplumunu ve güç yapısını kalıcı biçimlerde şekillendiren 1906 Atlanta Yarış Katliamı hakkında çok az şey öğretildi. 1919'un Güney ve Kuzeydoğu'daki Kızıl Yazı ve 1921'deki Oklahoma'daki Tulsa Yarış Katliamı gibi, yıllar sonra Atlanta'daki siyahlar üzerine beyaz şiddeti ırksal uyum hayallerini paramparça etti ve binlerce insanı evlerinden olmaya zorladı.

Bir taban koalisyonu , Atlanta'nın cinayetlerini ve mirasını halkın hafızasına geri getirmek için çalışıyor. Bu Eylül'ün yıldönümü için tarihi işaretler ve turlar planlanıyor. Şehir genelindeki grup yemeklerinde aynı anda tek perdelik bir oyun oynanacak. Organizatörler, kalıcı etkileri tartışmak için 5.000 kişilik iddialı bir hedefle 500 ev sahibi arıyorlar.

Bu aktivistler, katliamın Atlanta'nın “medeni haklar hareketinin beşiği” anlatısına rahatça uymadığını söylüyorlar, ancak bazı politikacılar ülkenin ırksal şiddet tarihini görmezden gelmeye çalışırken gerçeği söylemekte ısrar ediyorlar.

Yanlış olarak etiketlenen bir isyan, en az 25 Siyah insanın öldürülmesi ve Siyahların sahip olduğu işletmelerin yok edilmesinin belirli bir amacı vardı: Afrikalı-Amerikalılar eşit statü talep etmeden önce ekonomik başarılarını ve oy kullanma güçlerini engellemek, dedi turlar veren bir gazeteci King Williams. yaşananları anlatıyor.

The Associated Press 24 Eylül 1906'da, "Kafa, zencileri sokak arabalarından çekerek ve onları sopalarla, tuğlalarla ve taşlarla döverek, akşam erkenden işine başladı" diyerek, "zencilerin mantıksız, çılgın bir çılgınlık. Bir zenci direnmeye cesaret ederse veya isyan ederse, bu neredeyse kesin ölüm anlamına geliyordu.”

Şiddet, Georgia Eyalet Üniversitesi'nin kampüsünün şimdi olduğu yerde başladı. Williams, turda, beyaz kadınlara yönelik saldırılar ve "ırk karıştırma"nın kötülükleri hakkında desteklenmeyen manşetlere öfkelenen mafya, meyhaneleri ateşe verdi ve işten eve giden Siyah erkek ve kadınlara saldırdı.

Bir sonraki hedefleri, Alonzo Herndon'un ilk servetini beyaz elitlere yemek sağladığı zengin bir berber dükkanı olan "Crystal Palace" idi. Williams, daha yoksul beyazların, Siyah bir adamın böyle bir başarısını hazmedemediğini ve burayı paramparça ettiğini söylüyor.

Cesetler gazeteci Henry Grady'nin heykelinin önüne yığılmıştı . Williams, Grady'yi İç Savaş sonrası "Atlanta'yı savunan ama aynı zamanda bugün hala yankılandığını gördüğümüz birçok ırksal retoriği savunan" bir demagog olarak tanımlıyor. Heykeli CNN Center'dan dört blok ötede ve çoğu insan için “sadece yanından geçen bir şey” dedi Williams.

Oradan birkaç adım ötede, bazı Siyahlar ya atladılar ya da Forsyth Caddesi köprüsünden aşağıdaki tren raylarına atıldılar. Diğerleri , 3 mil (5 kilometre) güneyde gelişen bir Afro-Amerikan mahallesi olan Brownsville'deki Gammon Theological Seminary'nin kapılarına sığındı .

Artık kanun uygulayıcıları olarak “yetkilendirilen” mafya, üçüncü gün silah aramaya geldi, işyerlerini aradı ve kadınları ve çocukları evlerinden çekti. Bir beyaz subay öldürüldü ve 60'ı hükümlü olmak üzere 250 kadar Siyah tutuklandı. Topluluk organizatörü Ann Hill Bond , ölümlerin hiçbirinden tek bir beyazın sorumlu tutulmadığını söyledi.

Topluluk organizatörü Ann Hill Bond, 10 Haziran 2022'de Atlanta, Georgia'da 1906 Atlanta Yarış Katliamı sırasında Brownsville topluluğunda neler olduğunu açıklıyor. 
Şehrin coğrafyasını, ekonomisini, toplumunu ve güç yapısını kalıcı şekillerde şekillendiren 1906 Atlanta Yarış Katliamı hakkında çok az şey öğretildi. 
1919'un Güney ve Kuzeydoğu'daki Kızıl Yazı ve 1921'deki Oklahoma'daki Tulsa Yarış Katliamı gibi, yıllar sonra Atlanta'daki siyahlar üzerine beyaz şiddeti ırksal uyum hayallerini paramparça etti ve binlerce insanı evlerinden olmaya zorladı. 
(AP Fotoğrafı/Sharon Johnson)

Nedeni şüphe değildi. Atlanta Anayasası editörü Clark Howell ve eski Atlanta Journal yayıncısı Hoke Smith , valilik için kampanya yürütürken Siyah seçmenleri haklarından mahrum etme sözü vererek birbirlerini geride bırakmışlardı. Seçim Günü yaklaşırken, gazeteler beyaz kadınlara yönelik saldırı girişimleri hakkında temelsiz hikayeler yayınladı.

Bir Fulton County büyük jürisi, şiddeti körüklemek için “kışkırtıcı başlıklar” gösterdi, ancak “Zencinin Sesi” yayıncısı J. Maxwell Barber bu makaleleri ırkçı kampanyalara bağladığında, şehirden kaçtı.

Bir zamanlar vali olan Smith, Siyahların çoğunun bir yarım yüzyıl daha oy kullanmasını engelleyen yasaları imzaladı. Nüfus sayımına göre, 1910'da üçte ikisi beyaz olan Atlanta'yı binlerce kişi terk etti. Şehir yetkilileri , Afro-Amerikan ekonomik kendi kendine yeterlilik modeli haline gelen “Tatlı Kumral” Bulvarı da dahil olmak üzere mahallelere ayrımcılık uygularken şiddetten kaçınma gereğini belirtti . Herndon, siyah aileler için ülkenin önde gelen sigortacılarından biri olmak için berberliği bıraktı.

Katliam nihayet 2007'de Gürcistan'ın sekizinci sınıf müfredatına eklendiğinde, “isyan” etiketi hâlâ takılıp kalıyordu .

“Kaybedilen hayatları anarken ve anarken doğru bir dil kullanmamız bizim için önemli. Bu bir katliamdı. İnsanlar öldürüldü,” dedi bir #isim değiştir kampanyasına liderlik eden Bond. "Ve bu, iyileşmeye ulaşmak için doğruyu söylemenin doğru yolu. Yara bandını yırtmazsan asla iyileşmezsin."

Tek perdelik oyunu Out of Hand Theatre şirketi tarafından Eylül ayı Equitable Dinners'da sahnelenecek olan oyun yazarı Marlon Burnley için katliam “korkunç” olmaya devam ediyor.

“Benim için en büyük geçiş, sahte haberlerin, uydurulmuş hikayelerin ve korku tellallığının varlığıdır. Ve bunun tarihimizde bir sabit olduğunu hissediyorum” dedi Burnley.

Williams turlarında çeşitli tepkiler alıyor. Üniversite öğrencileri için “ateşi keşfetmek gibi” diyor. Yaşlı Atlantalılar, ayrıntıları daha önce duymadıklarına şaşırıyorlar. "Şehirdeki oyunda cildi olan insanlar" - sivil güçlendiriciler ve kar amacı gütmeyen ya da siyasette çalışan insanlar - genellikle çekingen oluyor, diyor.

Williams, "1906'da olanların tarihi hakkında konuştuğunuzda, bunların çoğu bugün örtüşüyor" diyor. “Ve birçok insan bundan hoşlanmıyor. Kendimizi bir tepede saygın bir şehir olarak sunmaya çalıştığımızda Atlanta'da gerçekten parlamıyor.”

Fulton County Anma Koalisyonu'nun kurucularından Allison Bantimba, şiddetin, birçok Siyah insanın Atlanta'nın bir tür Wakanda, son derece gelişmiş efsanevi Afrika ülkesi “Kara Panter” ün sahip olduğu imajla uyuşmadığını söyledi .

Bantimba, "Bu tarihi halkın bilgisine geri getirmenin bir fark yaratacağını düşünüyorum." Dedi. "Perdeyi indirip tüm bunları kabul ettiğimiz an, birçok insan kendini yeniden yönlendirmek zorunda kalacak."

By MICHAEL WARREN

August 3, 2022

Michael Warren, AP'nin Irk ve Etnisite ekibinin bir üyesidir.

Editör: TE Bilisim