ADALET PEŞİNDE AİLELERİ PLATFORMU ADANA ADLİYESİNDE ADALET NÖBETİNDEYİZ BAŞLIĞIYLA AÇIKLAMA YAPTI

bb279196-75e9-44dc-a9ed-483ef78e90f4

6 Şubat depremlerinde yakınlarını yitiren yurttaşlar 11 aydır sürdürdükleri adalet mücadelesinde karşılaştıkları sorunlara dikkat çekmek ve yakınları için adalet talep etmek amacıyla Adalet Peşinde Aileleri Platformu çağrısıyla Adana Adliyesi önünde açıklama yapıp, "Adalet Nöbeti" tuttu. 

Basın açıklamasına depremde yakınlarını kaybeden aileler, Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, ÇHD Adana Şube Başkanı Av. Baran Metin ve avukatlar katıldılar.

Basın metnini Av. Mehtap Akyüz Özcan okudu.

Özcan; “Bugün Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yakınlarını kaybeden ve adalet arayan aileleri temsilen buradayız.6 Şubat depremlerinde resmi rakamlara göre en az 50 bin insan yaşamını yitirdi. Bunun yanı sıra 35 binden fazla bina yıkıldı, 300 bine yakın binada da ağır hasar oluştu. 1.5 milyon insan evsiz kaldı. Bu yıkıma sebep olanlar tam anlamıyla yargılamaya dahi tabi tutulmadı, ADALET karşısında hesap vermediler” dedi.

dc7055df-a711-4692-b56b-21998f6b765d

Av. Mehtap Akyüz Özcan konuşmasına şu şekilde devam etti;

Mevzuatta bina yapımında sadece yapı müteahhitleri değil ilgili kamu görevlilerinin de sorumluluğu açıkça belirtilmiştir. Yapı denetim sorumlularından, belediye yetkililerine ve ilişkili bakanlık görevlilerine kadar;  sorumluların her bina için ayrı ayrı tespiti ve yargılamaya tabi tutulmaları gerekmektedir.  Yasa her kese eşit bir şekilde uygulandığı takdirde fonksiyonunu yerine getirir. Aksi halde şahsa göre uygulanan bir metinden ileri gidemez.  Dolayısıyla sorumluluğu bulunan her kesin tespiti ile adil ve etkin bir yargılamaya tabi tutulması esas talebimizdir. 

Giden canlarımızın sadece bir sayıdan ibaretmiş gibi algılanması 6 Şubat’tan itibaren her türlü zorluğa maruz bırakılan biz yakınlarını derinden üzmektedir.

Ve yine o güne dönersek; 6 Şubat’ı yaşayan bizler enkazdakilerin kurtarılmasını düşünürken depremin etkilediği bazı illerimizde; yemek, su, çadır yoktu. Yine Telefon şebekeleri çekmiyordu, internette bant daraltması yapılmıştı. Biz o gün çaresiz sadece bekledik.

Yasımızı tutamadık, ölenlerimizin naaşlarının bulunmasını bekledik, daha kayıplarımızı bulamazken enkazları kaldırmaya geldiler. Gerekli numunelerin alınması için enkazların başında bekledik. 

Evraklar kayboldu, onların bulunmasını bekledik. Canlarımızı yitirdik, sevdiklerimizin ölümüne sebep olan şüpheliler aramızda gezerken acımızın hesabını sormayı bekledik. Dosyalarda tutuklu dahi yoktu tutuklanmalarını bekledik. Delillerin toplanmasını, bilirkişi raporlarını, kayıplarımızın bulunmasını bekledik.

Beklememiz son bulmadı.

İhmali bulunan kamu görevlileri için soruşturma izinlerinin çıkmasını, halen kaçak olan bazı şüphelilerin yakalanmalarını, tutuklu olanların adil bir yargısal sürece tabi tutulmasını bekledik ve hala bekliyoruz

Bugün burada süreç boyunca yaşadığımız hukuksal problemleri dile getirmek ve nedenlerini  sormak için toplandık..11 ayın sonunda sorulmayan, cevaplanmayan soruları sorarak haykırıyoruz ve cevap istiyoruz!

WhatsApp Image 2024-01-05 at 14.06.44

1-)Depremin yaşandığı 11 ilde bazı soruşturma dosyalarında bazı evraklar eksik, binaların ruhsat evrakları yok, tadilat gören binaların tadilat ruhsatları yok. Bu evraklar nerede?

 2-)Yaşamını yitiren insan sayısının yanı sıra, yaralanan insan sayısı, kayıp insan sayısı neden hala net bir şekilde tespit edilmedi?

3-)Enkazlardan detaylı ve yeterli delil neden toplanmadı? Enkazlar daha depremin üzerinden 1 ay geçmeden temelleriyle beraber neden kaldırıldı?

4-)Bilirkişi raporları neden hala sonuçlanmadı? Sonuçlanan bilirkişi raporları neden izaha muhtaç?

5-)Bilirkişi raporları neden teknik üniversitelere gönderilmiyor raporları değerlendiren üniversite heyet ve kurulları ile ilgili açıklama istiyoruz.

6-)Neden şüphelilerin neredeyse  tamamı bilinçli taksirle adam öldürme suçundan yargılanıyor? Adil olan, para hırsı ve açgözlülük saikleriyle  onlarca insanın ölmesini göze alarak bina inşa edenlerin, tadilat yapanların,imar izni verenlerin, yeterince denetleyemeyenlerin olası kastla adam öldürme suçundan yargılanması değil midir?

7-)Neden bazı dosyalarda şüpheliler tutuklu yargılanırken diğer dosyalarda sadece yurt dışı çıkış yasağı gibi son derece yetersiz tedbir kararları veriliyor?

8-)11 ay geçmesine rağmen neden hiçbir kamu kurum ve  kuruluşu için verilen bin soruşturma izni yok?

fadabd52-cf14-412c-812c-d396cfcf9a6f

Depremin üzerinden 11 ay geçti.Biz hala adalet bekliyoruz. Delillerin toplanmasını, bilirkişi raporlarını, kayıplarımızın bulunmasını, ihmali bulunan kamu kurum ve kuruluşları için soruşturma izinlerinin verilmesini, şüphelilerin tutuklanmalarını,firarilerin yakalanmasını ,evrakların ortaya çıkartılıp dosyalara eklenmesini, sanıkların taksirle değil  kasten adam öldürmekle yargılanmalarını, 11.ayın sonunda tüm sorumluların yargılanmasını bekliyoruz.

Mücadelemiz bitmedi, bugün burada sadece 6 Şubat’ta ölenlerin hesabını sormak için değil 6 Şubat’ta enkaz altında ölmeyen ancak hala insani bir yaşam bekleyen herkesin haklarını savunmak için bulunuyoruz. Bu ölümlerde sorumluluğu bulunan herkesin adalet önünde hesap vermesi için buradayız!                                                

Bizim, bizden sonrakilerin ve onlardan sonra gelecek olanların yaşamları için depreme dirençli kentlerin yapılmasını talep etmek için buradayız. Bizden başka kimsenin deprem için hak arayışında olmaması için buradayız. Çocukların annesiz, babasız, kalmaması, annesi babası enkazda kalan ve tek başına hayatta kalan bebeklerin olmaması için buradayız. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası; Yoksulluğa, güvencesiz istihdama karşı mücadeleyi büyütüyoruz Türkiye Gazeteciler Sendikası; Yoksulluğa, güvencesiz istihdama karşı mücadeleyi büyütüyoruz

ADALET PEŞİNDE AİLELERİ PLATFORMU 

6 Şubat’ta kaybettiklerimizin anısına.

Editör: Haber Merkezi