Dışişleri Bakanı Penny Wong yaptığı açıklamada, "Bugün Hükümet, Avustralya'nın Kudüs'ün İsrail ile Filistin halkı arasındaki herhangi bir barış müzakeresinin bir parçası olarak çözülmesi gereken nihai bir statü sorunu olduğu yönündeki önceki ve uzun süredir devam eden tutumunu yeniden teyit etti" dedi.

"Bu, Morrison Hükümeti'nin Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını tersine çeviriyor."

Wong, Avustralya'nın büyükelçiliğinin Tel Aviv'de kalacağını ve Canberra'nın “İsrail ve gelecekteki bir Filistin devletinin uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde barış ve güvenlik içinde bir arada var olacağı” iki devletli bir çözüme bağlı olduğunu yineledi.

“Bu ihtimali baltalayan bir yaklaşımı desteklemeyeceğiz” diye ekledi.

Kudüs'ün statüsü, İsrail ile Filistinliler arasında bir barış anlaşmasına varma girişimlerinde en büyük tıkanıklık noktalarından biridir.

İsrail, 1967 Ortadoğu savaşından sonra ilhak ettiği doğu kesimi de dahil olmak üzere tüm şehri başkenti olarak görürken, Filistinli yetkililer geniş uluslararası desteğe sahip işgal altındaki Doğu Kudüs'ü, işgal altındaki Batı'da kurmayı umdukları gelecekteki bir devletin başkenti olarak görmek istiyor. 

Morrison, ABD'nin şehri tanıyarak ve ABD büyükelçiliğini Tel Aviv'den oraya taşıyarak onlarca yıllık politikasına geri dönmesinin ardından muhafazakar hükümetinin Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını duyurdu .

Avustralya'nın kararı, Filistin yanlısı grupların yanı sıra o zamanlar muhalefette olan ve seçildiği takdirde hareketi geri alacağına söz veren İşçi Partisi tarafından da geniş çapta eleştirildi.

Wong, "Bay Morrison'ın siyaset yapma kararının Avustralya'nın değişen pozisyonuyla sonuçlanmasından dolayı üzgünüm" dedi.

Anthony Albanese hükümetinin Avustralya'yı “adil ve kalıcı iki devletli bir çözüm” için uluslararası çabalara yeniden bağlayacağını da sözlerine ekledi.

Açıklamada, Avustralya'nın "her zaman İsrail'in sadık bir dostu olacağı" ve temsilcilerinin "Filistin halkının eşit derecede sarsılmaz destekçileri" olduğu belirtildi.

Potansiyel değişiklik ilk olarak Londra merkezli Guardian gazetesi tarafından, Batı Kudüs'e atıfta bulunan cümlelerin ve Avustralya büyükelçiliğinin nihai olarak yeniden yerleştirilmesine ilişkin planların kaldırıldığını kaydettikten sonra bildirildi.

Editör: Güven BOĞA