• Ayhan Barut'tan ayçiçeği ithalatına tepki

  • "Ayçiçeğinde ithalat kararı geri alınsın"

  • "İthalat için yine gümrük vergisini düşürdüler"

  • "İthalatı değil yerli çiftçiyi ve ihracatı destekleyin"

Ayhan Barut; Tarımsal destekler, sürekli artan maliyetler karşısında devede kulak bile değil. Ayhan Barut; Tarımsal destekler, sürekli artan maliyetler karşısında devede kulak bile değil.

ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, AKP iktidarının ayçiçeği ve yağı ithalatıyla ilgili kararına sert tepki gösterdi. İthalat için gümrük vergilerinin de düşürüldüğüne dikkat çeken Barut, "Üreticimizin ürünü para etmiyor ama 'Yerliyiz ve milliyiz' diye algı yapanlar ise yine yabancı ülkelerin çiftçilerine çalışıyor. Yesinler sizin yerli ve milliliğinizi" dedi.

"YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN"

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararıyla 100 bin ton yağlık ayçiçeği tohumu ve 250 bin ton ham ayçiçek yağı ithalatı yapılacak. İthal edilecek yağlık ayçiçeği tohumunda gümrük vergisi yüzde 27’den yüzde 12’ye, ham ayçiçeği yağında ise yüzde 36’dan yüzde 22’ye indirildi.  Ayçiçeği ve yağıyla ilgili ithalat kararına, gümrük vergilerinin düşürülmesine tepki çığ gibi büyüdü. AKP iktidarının ithalat sevdalısı olduğunu bildiren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut da, yanlıştan dönülmesini ve kararın geri çekilmesini istedi.

"İTHALATA 1 MİLYAR DOLAR GİDİYOR"

AKP iktidarının yerli üretimi desteklemediği ve ülke çiftçisine ürettirmediği için ayçiçeğinde ithalatın yapıldığını vurgulayan Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Ülke olarak ayçiçeğinde ithala bağımlıyız. Çünkü AKP iktidarı çiftçimizi destekleyip ürettirmiyor. Ülkemizde yeterli üretim imkanına sahibiz. Türkiye'de 600 bin hektar alanda ayçiçeği üretiliyor ve 2 milyon ton civarında üretimimiz var. Ülkemizin ihtiyacı ise 3.5-4 milyon ton civarında. Her yıl 1 milyon tonun üzerindeki ithalat nedeniyle 1 milyar dolar parayı dışarıya ödüyoruz. Bunun nedeni AKP'nin iş bilmez politikalarıdır. AKP çiftçimize ürettirse, sulama yatırımlarıyla bu alanları sulayarak verimi 2 kat arttırsaydık ihtiyacımızı üretirdik. Üreticimizin ürünü para etmiyor, 'Yerliyiz ve milliyiz' diye algı yapanlar ise yine yabancı ülkelerin çiftçilerine çalışıyor. Yesinler sizin yerli ve milliliğinizi. Yanlıştan vazgeçin, ithalatı değil üreticilerimizi ve ihracatı destekleyin! Kendi çiftçimize destek verin ki ayçiçeği üretiminde kendi yeterliliğimiz sağlansın, dışarıya bağımlılığımız ortadan kalksın."

Editör: Süleyman Devrim Boğa