Adana Kadın Platformu; "AYLİN SÖZER, SELDA TAŞ, VESİLE DÖNMEZ, BETÜL TUĞLUK KATLEDİLEN KADINLAR İSYANIMIZDIR!" başlıklı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Adana Büyükşehir Belediyesi yanında ki heykelli parkta yapılan basın açıklamasını platform adına Avukat Sevil Aracı Bek okudu.

Aracı açıklamasında; “2019 yılını türlü baskılara ve polis şiddetine rağmen Şili’den dünyaya yayılan Las Tesis dansı ile kapatmıştık. 2020’yi de yine mücadele azmimiz ve kararlılığımızla kapatacak, 2021’de dayanışmamızı örmeye devam edeceğiz” dedi.

2020’nin son gününde tüm yıl boyunca biz kadınlara yaşatılanlara, elimizden alınmak istenilen haklarımıza, katledilen kadınlara isyanımızı bir kez daha haykırmak üzere bir araya geldik.

29 Aralık günü ülkenin dört bir yanından kadın cinayeti haberleri geldi. İstanbul’da kendi evinde katledilen akademisyen Aylin Sözer, Malatya’da evli olduğu erkek tarafından vurularak katledilen Selda Taş, Antep’te oğlu tarafından vurularak öldürülen Vesile Dönmez, İzmir’de yine oğlu tarafından öldürülen Betül Tuğluk...

2020’nin ilk 11 ayında 436 kadın öldürüldü, bu cinayetlerin 161’i şüpheli ölüm sayıldı. Aralık ayında öldürülen kadınlar da eklendiğinde bu yıl en az 450 kadının katledildiğini düşünüyoruz. Kadın cinayetlerini önleme sorumluluğu olan kolluk güçleri, adli makamlar, bakanlıklar ve TBMM görevini yapmıyor. Erkek devlet İstanbul Sözleşmesini uygulamak bir yana, İstanbul Sözleşmesinden geri çekilmeyi tartışmaya devam ediyor. Cezasızlık politikalarının, İstanbul Sözleşmesinin uygulanmamasının bedelini kadınlar yaşamlarıyla ödüyor. Asıl katillerin kadını koruyamayan devlet ve yargı sistemi olduğunu çok iyi biliyoruz.

2020 yılını maske, mesafe, hijyen sözcükleri ile sıkıştırılmak istendiğimiz bir cenderenin içinde geçirdik. Pandemi koşullarında sokaklar da bizlere yasaklanmak istendi. Ama tüm bu şartlara rağmen kadınlar cephesinden bu yılı dayanışma ve mücadele sözcükleri ile de hatırlayacağız.

2020 yılı, çocuk istismarına af düzenlemelerinin getirilmeye çalışıldığı, İstanbul Sözleşmesinin kaldırılmak, 6284 sayılı yasanın kazanımlarının elimizden alınmak istendiği bir yıl oldu. Ancak biz kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, İstanbul Sözleşmesini Uygula, Çocuk İstismarının Affı Olmaz, 6284’e Dokunma” demekten hiç vazgeçmedik. Kadınlar olarak yıl boyunca pandemi koşullarına rağmen eylemler örgütledik, sokaklarda, alanlarda, sosyal medyada sesimizi çoğalttık.

Gülistan Doku 5 Ocak 2020’de kaybedildi ve yıl boyunca süren ısrarımıza rağmen akıbeti halen ortaya çıkarılmadı. Bizler “Gülistan Doku nerede?” demekten, akıbetinin açıklanması için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.

Pandemi bahanesi ile İnfaz Yasasında yapılan son değişiklikler uyarınca pek çok hükümlü, kadınlara ve çocuklara karşı risk oluşturmasına rağmen hiçbir önlem alınmadan salıverildi. Bunun sonuçları ağır oldu. İnfaz düzenlemesi ile çıkan erkekler, kadınları, çocukları katletmeye devam etti. Antep’te daha önce eşini yaraladığı için hapse giren Müslüm Aslan tahliyesinin ardından kızı Ceylan’ı döverek öldürüldü. Sakarya’da Nisan ayında tahliye olan İsmail K. eşi Zeynep K ve kayınvalidesi Melahat Ü.’yü  öldürdü.

Bu yılın önemli haberlerinden biri de 10 yıl önce boşandığı eşi tarafından katledilen Ayşe Paşalı davasında 16 Nisan tarihinde verilen karar ile Türkiye’nin AİHM tarafından tazminat ödemeye mahkum edilmesiydi.

17 Temmuz tarihinde Batman’da Uzman Çavuş Musa Orhan’ın cinsel saldırısına maruz kalan İpek Er yaşamına son verdi. Halen Musa Orhan’ın cezalandırılması için davanın takipçisi olmaya devam ediyoruz.

Adana’da 5 ve 6 yaşlarındaki iki çocuğuna istismarda bulunan baba hakkında açılan ve platform olarak takip ettiğimiz davada 1 Ekim tarihinde mahkeme istismar sanığı babaya 35 yıl hapis cezası verdi.

Kadınlar 10 Aralık günü Hasan Ali Toptaş’ın tacizine dair başlatılan ifşa sonucunda “Metoo Türkiye”yi inşa ettiler. Erkeklerin halen uykuları kaçmaya devam ediyor. 

27 Aralık günü dernek ve vakıfların faaliyetlerini kısıtlayan, kayyum atanmasının önünü açan kanun teklifi yasalaştı. Kadınlar olarak bu düzenlemeye karşı örgütlülüklerimizi savunmaya devam edeceğiz.

Adaleti sağlayamayan saraylara isyan ateşi Arjantin’den Polonya’ya Türkiye’den Meksika’ya yükselmeye devam edecek.

Kazanımlarımıza saldırmaya devam eden erkek egemen sisteme, onun tüm aygıtlarına bir kez daha sesleniyoruz. Katilleri tanıyoruz!

Haklarımız ve yaşamlarımız için alanlarda mücadele etmeye devam edeceğiz!

Sayısal verilerle kadına yönelik şiddeti manipüle etmekten vazgeçin, “aile düzeni’’ adı altında kadınlara rol biçmekten vazgeçin. 6284 ve İstanbul Sözleşmesini etkin uygulayarak yükümlülüklerinizi yerine getirin.

Evde, sokakta, fabrikada, okulda, yaşamın her alanında yaşamak ve yaşatmak, bir kişi daha eksilmemek için mücadele etmeye devam edeceğiz.

2019 yılını türlü baskılara ve polis şiddetine rağmen Şili’den dünyaya yayılan Las Tesis dansı ile kapatmıştık. 2020’yi de yine mücadele azmimiz ve kararlılığımızla kapatacak, 2021’de dayanışmamızı örmeye devam edeceğiz.

ŞİDDETİN, SAVAŞIN, YOKSULLUĞUN KARŞISINDA;

EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK, HAKLARIMIZ VE HAYATLARIMIZ İÇİN

MÜCADELEMİZDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ.

YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI!

JIN, JIYAN, AZADİ

ADANA KADIN PLATFORMU

Editör: TE Bilisim