Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye'nin demografik yapısındaki kritik değişimlere dikkat çekerek çarpıcı uyarılarda bulundu. Bir dizi etkinlik ve temas için bulunduğu Adana'da açıklamalarda bulunan Bakan Göktaş, ülkedeki doğurganlık hızının alarm seviyesinde olduğunu belirterek, bu durumun gelecekte askere gidecek genç sayısında ciddi düşüşlere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Bakan Göktaş, Türkiye'deki doğurganlık hızının 1.51 olduğunu ve bu oranın nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2.1'in oldukça altında seyrettiğini vurguladı. "Bugün doğurganlık hızımız 1.51. Nüfusun kendini yenileme oranı ise 2.1'dir. Şu an Türkiye kendini yenileyemiyor. Yaşlanıyoruz" ifadelerini kullanan Göktaş, bu demografik dönüşümün ülkenin ekonomik ve sosyal geleceği açısından büyük riskler taşıdığını dile getirdi.
2050'DE ZİRVE, SONRASINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
Türkiye nüfusunun 2050 yılında zirveye ulaşmasının beklendiğini ancak sonrasında azalmaya başlayacağını öngören Bakan Göktaş, "65 yaş ve üzeri nüfusumuz yüzde 10’u aştı. Çocuk sayımız azalırken, bakıma muhtaç nüfusumuz artacak. Bu, sosyal hizmetler ve iş gücü piyasasında büyük değişikliklere yol açabilir" şeklinde konuştu. Bu durumun sosyal hizmetler alanında ve iş gücü piyasasında ciddi aksaklıklara neden olabileceği belirtildi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YILLARDIR UYARIYORDU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2007 yılından bu yana bu durumu "varoluşsal bir tehdit" olarak değerlendirdiğini hatırlatan Bakan Göktaş, "Şimdi bunun ne kadar haklı olduğunu daha iyi anlıyoruz" dedi. Nüfus sorununun sadece ekonomik nedenlerle açıklanamayacağını ifade eden Göktaş, Avrupa ve Kore gibi refah seviyesi yüksek ülkelerde de benzer sorunların yaşandığını kaydetti.
YENİ NÜFUS POLİTİKALARI YOLDA
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak aileyi koruma adına önemli adımlar attıklarını belirten Göktaş, 2023 yılı itibarıyla doğurganlık hızının 1.62'ye yükseldiğini ve bu oranı artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler kürsüsünde aileyi merkeze alan bir konuşma yaptığını ve 8. Aile Şura'sında 81 ilde 15 bin vatandaşla bir araya gelindiğini aktardı.
Nüfus politikaları konusunda bir Daire Başkanlığı kurulduğunu ve aileleri destekleyen eylem planlarının hayata geçirildiğini müjdeleyen Bakan Göktaş, "Milli mücadeleyi de ailelerle yaptık. 15 Temmuz’u da ailelerle aşmayı başardık" ifadelerini kullanarak, bu politikaların uzun vadede Türkiye'nin demografik sorunlarına çözüm üretmeyi hedeflediğini vurguladı.