Bazı kokular sizi rahatsız, hatta mide bulantısı hissettiriyor mu? Ya da burnunuz o kadar iyi mi? En sevdiğiniz şarabın en ince aromalarını bile tespit edebiliyor musunuz? Belki bazı kokular olumsuz ya da olumlu duygular uyandırır? Bu sorulardan herhangi birine evet yanıtı verdiyseniz, sadece "süper kokan" olabilirsiniz.

Tıbben olarak bilinen  , süper smellers ortalama bir kişiye kıyasla koku oldukça farkındayız sahip insanlardır. Bazı süper eriticiler hoş kokulara karşı daha duyarlı olabilirken diğerleri hoş olmayan kokulardan daha fazla etkilenebilir.

Hiperozmi  , bu nedenle araştırmacıların durum hakkında bilmediği çok şey var. Bununla birlikte, bir kişinin hiperosmiye sahip olmasının bazı nedenleri aşağıda verilmiştir.

1. Sağlık koşulları

Lyme Hastalığı , migren , vücut sıvısı  bozuklukları ,  ve bazı  ilaçlar dahil olmak üzere çeşitli tıbbi durumlar ile hiperozmi arasında bağlantılar bildirilmiştir . Bu vakalarda hiperozmiye neyin yol açtığı tam olarak anlaşılmasa da, bu hastalıkların vücudun elektrolitleri üzerindeki etkisi olabilir ve bu da koku reseptörlerinde üretilen sinyalleri etkileyebilir.

Çalışmalar ayrıca ,  yardımcı olan sinir hücrelerinin büyümesini ve hareketini kontrol ettiği görülen bir protein (anosmin-1) üreten  kopyalanması veya aşırı ekspresyonu gibi belirli genetik koşulların ve diğer genetik mutasyonların bağlantılı olduğunu göstermiştir. artan koku duyusu.

Hatta bir çalışma , kokulara bağlanmaya ve burundaki koku alıcılarına ulaşmalarına yardımcı olan belirli bir proteinin genetik kodlamasının popülasyonda farklılık gösterdiğini, bu nedenle bazı insanların doğal olarak diğerlerinden daha iyi koku alma duyusuna sahip olabileceğini gösterdi.

2. Hamilelik

Hamile kalan birçok kadın, kendilerini hiç rahatsız etmeyen bazı kokuların aniden iğrenç hale geldiğini iddia eder. Ve bir inceleme, bazı hamile kadınların geçici olarak süper dökümcü haline geldiklerini doğruladı.

Araştırmacılar, gebeliğin koku alma duyusunu nasıl değiştirdiğine dair 50'den fazla çalışmanın bulgularını karşılaştırarak, hamile kadınların genel olarak daha yüksek koku yoğunluğuna sahip olmamasına rağmen, muhtemelen bazı kokulara karşı daha duyarlı oldukları sonucuna vardı . Ancak genel olarak daha fazla koku tespit etme yeteneklerinin artmış olup olmadığını belirlemek için yeterli kanıt yoktu.

Bu kadar yaygın olarak bildirilen bir fenomen olmasına rağmen, araştırmacılar hala bunun neden olduğundan tam olarak emin değiller. Bununla birlikte, bu hassasiyet kalıcı bir değişiklikten ziyade tipik olarak geçicidir.

3. Beyin farklılıkları

2019 yılında yapılan bir araştırma, süper dökümcülerin beyinlerinin normalden farklı çalışıp çalışmadığını ortaya çıkarmayı amaçladı. Araştırmacılar, kendilerini süper ergitme yapan 25 erkek ile koku alma duyularını normal olarak değerlendiren 20 erkekle karşılaştırdı. Beyin taramalarını kullanan araştırmacılar, beynin koku ile ilişkili bölümlerindeki gri madde hacmini karşılaştırdılar.

Süper izabe tesislerinde koku bilgilerini bir araya getirmekten ve kokuları öğrenip ezberlemekten sorumlu iki temel alanda beyin aktivitesinin arttığını buldular. Ancak araştırmalar bu beyin farklılıklarını tespit ederken, araştırmacılar bunun genetikten mi yoksa öğrenildiğinden mi kaynaklandığını belirleyemediler.

Koku ve hafızanın güçlü bir şekilde bağlantılı olduğu iyi bilinmektedir. Ancak 2014 çalışmasının bulguları, bunun hiperosminin temeli olabileceğini düşündürmektedir . Çalışma, koku alma duyularını ortalamadan daha iyi olarak değerlendiren 55 gönüllüye baktı. Onları aynı yaş ve cinsiyetteki koku duyularını normal olarak kabul eden bir grup insanla karşılaştırdılar.

Özgür Özel: İran-İsrail geriliminde, Ülkemiz tansiyonu düşürecek her çabanın öncüsü olmalıdır Özgür Özel: İran-İsrail geriliminde, Ülkemiz tansiyonu düşürecek her çabanın öncüsü olmalıdır

Bu çalışmada süper kokanlardan çevresel koku deneyimleri hakkında yapılandırılmış bir anket doldurmaları istenmiştir. Koku ve insan vücudu ürünleri (ter gibi) gibi bazı kokuları olumsuz sonuçlar ve hoş olmayan anılarla ilişkilendirdiler ve çevresel kokuların sıkıntı ve tiksinti duygusunu uyandırdığını buldular. Ancak çalışma, katılımcıların diğer kokulara da duyarlı olup olmadıklarını araştırmadı, bu nedenle bu gönüllülerin gerçekten normal veya yüksek bir koku alma duyusuna sahip olup olmadıklarını bilmek zor.

Diğer çalışmalar da benzer şekilde , organik kimyasallardaki fenolik reçineler (formaldehit gibi) ve kabuklu deniz ürünleri benzeri piridin kokusu dahil olmak üzere belirli kokulara duyarlılığın olumsuz deneyimlerle bağlantılı olduğunu bulmuş ve bu kokulara duyarlılığın işyerindeki olumsuz deneyimlere bağlı olarak geliştiğini öne sürmektedir. - örneğin iş yerinde kimyasal kokulara maruz kalmak.

4. Eğitim

Öyleyse süper kokan biri olmak, sürekli devam eden süper bir güç mü taşır, yoksa geçici olabilir mi?

2003 yılında, feniletil alkol (gül kokusu) veya okaliptol (nane benzeri bir koku) kokusu için koku derinliğini test etmek için 230 gönüllü ile bir çalışma yaptım . Kokunun derinliği, bir koku konsantrasyonunun ne kadar küçük tespit edilebileceği ile ilgilidir (“eşik” olarak bilinir). Zorlukla algılanabilenden çok kuvvetli olana kadar sekiz koku konsantrasyonu veren özel yapım bir cihaz kullandık.

Grubun% 2'sinin tek testte “süperozmik fenomen” dediğimiz şeyi gösterdiğini bulduk. Ayrıca% 10'luk bir oran da bu fenomeni tekrarlanan testler sırasında çeşitli vesilelerle göstermiştir (testin bir haftalık aralıklarla ayrı durumlarda on kez gerçekleştirildiği). Bu fenomen, gönüllüler kokuları normalde algılayacakları yerin üç veya daha fazla seviyesinin altında tespit edebildiklerinde meydana geldi - ve test sırasında kokuları en az on kez tespit etmeye devam edebildiler. Test, on haftalık bir süre boyunca haftada bir kez yapıldı.

Süperozminin meydana geldiği hemen hemen tüm vakalarda, bunu testin bitiminden önce bu düşük seviyede ani, hızlı bir koku algılama kaybı izledi. Bu nedenle, neden olduğuna dair herhangi bir açıklama yapmadan, belirli kokulara odaklandığımızda kısa vadeli süper ergitme yapanların kanıtlarını görebildik.

Genel olarak, tüm süper kokanların genleri veya nadir tıbbi durumları nedeniyle “süper güçlerini” elde ettikleri varsayımı muhtemelen olası değildir. Sommeliers veya parfümcüleri düşünün - bu insanlar burunlarını birçok benzersiz kokuyu tanıyabilmek için eğitiyorlar. Aslında, koku eğitimi, koku kaybına uğramış kişilerin koku duygusunu geri kazanmalarına bile izin verebilir .

Süper kokular, daha iyi kokmak için genetik olarak kablolu olabilecek, bazıları daha iyi kokmak için eğiten ve bazılarının altta yatan tıbbi durumu olan insanların bir karışımı olduğu görülmektedir. Ve diğerleri, belki hamile kadınlar da dahil olmak üzere, yalnızca koku hassasiyeti yaşayabilir - gerçek hiperozmi değil.

Carl Philpott

Rinoloji ve Olfaktoloji Profesörü, Doğu Anglia Üniversitesi

Editör: Haber Merkezi