Belediye Mimarları ve Mühendisleri Derneği Başkanı Mehmet Alper ŞAHİN; 696 Sayılı KHK ile Belediye ve Özel İdare Şirketlerinde İşçi Statüsünde İstihdam edilmekte olan Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı gibi teknik personelleri temsilen, Belediye Mimarları ve Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla buradayım.

Adana'da Abidin Dino Parkında 657-4/A ya tabî Devlet Memuru kadrolarına geçmek isteyen Mimar ve Mühendisler adına basın açıklamasını Mehmet Alper Şahin okudu.

Şahin sözlerine şu şekilde devam etti;

Bizler; Belediye ve İl Özel İdare Şirketlerine Şirket İşçisi olarak geçirildikten sonra memur eliyle yürütülmesi gereken işlerin neredeyse tamamında icracı ve imzacı olarak çalıştırılıyoruz. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak çalışan memur meslektaşlarımızla aynı işleri yürütmekte olmamıza rağmen aramızda büyük sosyal ve ekonomik farklılıklar olması, iş barışını zedelemiş ve kamuda ki özlük hakları dengesini giderek bozan birçok mağduriyete sebep olmuştur.

Anayasanın 128'inci Maddesinde; “Devletin kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütülür.” denilmektedir.

Anayasanın 55'inci Maddesinde; ücretin emeğin karşılığı olduğunu belirterek devlete, çalışanların yaptıkları işe uygun ve adaletli bir ücret elde etmeleri, ayrıca diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alma sorumluluğunu yükler.

Ek olarak İdare Hukukunun en temel ilkelerinden olan "Yetki de ve sorumlulukta paralellik" ve ”Eşit işe eşit ücret ve eşit statü” ilkelerine; imzacı ve icracı olduğumuz işler, aldığımız sorumluluklar, olmayan özlük haklarımız ve asgari ücrete denk maaşlarımız ile baştan sona aykırı şekilde çalıştırılıyoruz. Bu yüzden Kamu Yararı gözetilerek yapılan tüm işlerde çalışan, Mühendislerin ve Mimarların devlet memuru statüsüne alınması zaruridir

26 Ocak 2023 tarihli ve 32085 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7433 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 3'üncü maddesi ile Belediyelerde KPSS puanı dahi istenmeden sözleşmeli personel olarak istihdam edilenler yine KPSS puanı şartı aranmayarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4'üncü maddesinin (A) fıkrası hükümleri uyarınca memur kadrolarına geçirilmesine imkan sağlanmıştır.

Ayrıca 12 Ekim 2022 tarih ve 31981 Sayılı Resmî Gazete ile TÜRKŞEKER ve TEDAŞ kurumlarında, bizler gibi 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olarak çalıştırılan işçilerden memur işi yapanların, 399 sayılı KHK kapsamında yine KPSS puanı şartı aranmayarak memur kadrolarına geçirilmesine imkan sağlanmıştı.

Bugün itibariyle, Belediyeler ve İl Özel İdareleri Şirketlerinde çalıştırılan Mühendislerin ve Mimarların toplam sayısı 9.000 civarındadır ve asıl işleri yapmaktadırlar.

WhatsApp Image 2024-01-28 at 21.31.45

ÇSG, 1 Mayıs'ı alkışlıyor ÇSG, 1 Mayıs'ı alkışlıyor

Sayın Basın Mensuplar, Değerli Devlet Büyüklerimiz,

Sizlerden talebimiz Belediye ve İl Özel İdare Şirketlerinde Şirket İşçisi olarak, 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi çalışan, memur eliyle yürütülmesi gereken asıl işleri yapan Mühendislerin, Mimarların, Şehir Plancılarının ezcümle teknik personelin sosyal, mali, özlük haklarının düzeltilmesini, çalışma barışının sağlanmasını, Anayasanın 55'inci, 128'inci maddelerinin hükümlerine uyulmasını ve İdare Hukuku'nun "Eşit işe eşit ücret eşit statü" ile "Yetki de ve sorumlulukta paralellik" ilkeleri gereğince; söz konusu personelin 657-4/A ya tabî Devlet Memuru kadrolarına geçirilmesini talep etmekteyiz.

Saygılarımızla,

Belediye Mimarları ve Mühendisleri Derneği

Editör: Süleyman Devrim Boğa