ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Bradley Savaş Araçlarını Ukrayna'ya göndermenin, o ülkenin Rusya'nın işgaline karşı savaşmasına yardımcı olacağını düşündüklerini söyledi.

Seçeneğin masada olup olmadığı sorulduğunda Biden, "Evet" dedi.

Güçlü bir topa sahip zırhlı araç, 1980'lerin ortalarından beri ABD Ordusu tarafından savaş alanlarında birlikleri taşımak için temel malzeme olarak kullanılıyor.

Ordu, Ukraynalılara savaş alanında daha fazla ateş gücü sağlayabilecek binlerce Bradley'e sahip. Ancak Biden'ın hamlesi, Ukraynalıların talep ettiği Abrams tanklarını Ukrayna'ya göndermeye yetmiyor.

Kaç tane Bradley'nin Ukrayna'ya gideceği belli değil, ancak ABD önümüzdeki günlerde açıklanabilecek başka bir silah yardımı paketi hazırlıyor.

Geçen ayın sonlarında Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, ABD Kongresi'ne Rus işgaliyle mücadelede onayladığı on milyarlarca dolarlık yardımın hayır işi olmadığını, küresel güvenliğe yapılan bir yatırım olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa'nın 1945'ten bu yana en büyük kara ihtilafı sürerken ve on binlerce kişiyi öldürürken, Kiev'e yaklaşık 21,3 milyar dolarlık güvenlik yardımı gönderdi.

Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna'ya giderek daha yetenekli silahlar gönderdi. Başlangıçta, Rus ilerlemesini geri püskürtmek için Raytheon Technologies Corp yapımı omuzdan ateşlemeli Stinger uçaksavar füzeleri ve Javelin tanksavar füzeleri kullanıldı. Ciritler, bir Lockheed Martin Corp ve Raytheon ortak girişimi tarafından yapılmıştır.

Savaş ilerledikçe ve Ukrayna'nın ihtiyaçları değiştikçe, Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemleri (HIMARS) ve Ulusal Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sistemleri (NASAMS)d dahil olmak üzere daha karmaşık silah sistemleri Kiyv'e gönderildi.

En son ABD, Rus füze ve insansız hava aracı saldırılarını püskürtmek için bir Patriot füze sistemi gönderme sözü verdi. Eğitim ve diğer lojistiğin hâlâ üzerinde çalışılması gerekiyor.

Ordu, Bradley filosunu emekliye ayırmak için çalışıyor ve modernize etmeye çalışırken yenisini oluşturmak için endüstriyle birlikte çalışıyor.

Editör: Güven BOĞA