"Bugün kadınlar küresel bilim topluluğunun yalnızca üçte birini oluşturuyor ve erkeklerle karşılaştırıldığında daha az fon alıyorlar, yayınlarda yeterince temsil edilmiyorlar ve büyük üniversitelerde daha az üst düzey pozisyona sahipler."

Genel Sekreter António Guterres'in Uluslararası Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Günü mesajı 

Bilimde cinsiyet eşitliği herkes için daha iyi bir gelecek inşa etmek açısından hayati önem taşıyor. Ne yazık ki kadınlar ve kız çocukları, bilim alanında kariyer yapmalarını engelleyen sistemik engellerle ve önyargılarla karşılaşmaya devam ediyor.

Bu, dünyamızı büyük yeteneklerden mahrum bırakıyor. Bugün kadınlar küresel bilim topluluğunun yalnızca üçte birini oluşturuyor; erkeklere kıyasla daha az fon alıyor, daha az yayın fırsatı buluyor ve en iyi üniversitelerde daha az üst düzey pozisyonlara sahip oluyorlar. Bazı yerlerde kadınların ve kızların eğitime erişimi sınırlı veya hiç yok; bu, söz konusu toplumlar için bir kendine zarar verme eylemi ve korkunç bir insan hakları ihlalidir.

İklim değişikliğinden sağlığa, yapay zekaya kadar kadınların ve kız çocuklarının bilimsel keşif ve yeniliğe eşit katılımı, bilimin herkes için işe yaramasını sağlamanın tek yoludur.

Cinsiyet farkının kapatılması, cinsiyet stereotiplerinin ortadan kaldırılmasını ve kızları bilimi seçmeye teşvik eden rol modellerinin teşvik edilmesini gerektirir; Kadınların bilimde ilerlemesini destekleyecek programlar geliştirmek; ve azınlık topluluklarının kadın üyeleri de dahil olmak üzere herkesin yeteneklerini geliştiren bir çalışma ortamı oluşturmak.

Kadınlar ve kızlar bilime aittir. Katılımın yeniliği teşvik ettiğini anlamanın ve her kadının ve kız çocuğunun gerçek potansiyelini ortaya çıkarmasına izin vermenin zamanı geldi.

*****
Bilim alanındaki türlerin eşitliği, herkese iyi bir yol sunmak için esastır. Neyse, kadınlar ve kızlar, bilimsel bir kariyer elde etmek için önümüze çıkan engelleri aşmaya devam ediyor.

Bu durum, değerli yeteneklerin bir kısmını ayrıcalıklı kılıyor. Buna ek olarak, kadınlar bilimsel dünya toplumunun bir kademesinde temsil edilmiyor ve diğer insanlarla uyumlu olarak, diğer mali kaynaklarla da temsil ediliyor, yayınlarda temsil ediliyor ve büyük üniversitelerdeki sorumluluklarla ilgili görevlerde bulunuyorlar. Bazı koşullar altında, kadınlar ve kızlar sınırlı erişime sahip değiller, mevcut değiller, eğitim açısından, ve ayrıca endişe duyulan başka toplumlar da korkunç bir insani ihlal oluşturuyor.

Bu, kadınların ve kızların bir eşitlikçilik ve diğer bilimsel inovasyonlara katıldığı ilkeldir; bu, iklim değişikliklerinin etki alanında, santé veya yapay zekânın içinde yer alır; Bu, bilimin dünyanın her yerinden kâr etmesinin garantisidir.

Kadın ve erkek arasındaki eşitsizlikleri düzeltmek için, bilim dallarında ilerlemeyi teşvik eden programlarla ilgili olarak, bilim dallarını seçmeye teşvik eden tür stereotipleri ve model tanıtımları hakkında daha fazla bilgi edinmek için ve küçük grupların kadın sorunlarının yanı sıra, iş becerilerini geliştirecek çalışma ortamlarını da düzenleyin.

Hedef 5: Cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek

  • Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığın ve şiddetin sona erdirilmesi
  • Erken ve zorla evlilik, kadın sünneti gibi zararlı uygulamaların ortadan kaldırılması
  • Cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek için mevzuatı uyarlayın ve güçlendirin
  • Kadınların politik, ekonomik ve kamusal yaşamda tam ve etkili katılımını ve liderlik için eşit fırsatların sağlanması
  • Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine evrensel erişimin sağlanması

Dünya çapında evli kadınların neredeyse yarısı cinsel sağlık, üreme sağlığı ve hakları konusunda karar verme yetkisine sahip değil.

Hedef 5: Cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek

Cinsiyet eşitliği yalnızca temel bir insan hakkı değil aynı zamanda barışçıl, müreffeh ve sürdürülebilir bir dünya için gerekli bir temeldir. Son on yılda ilerleme kaydedildi, ancak dünya 2030 yılına kadar toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama yolunda değil.

Kadınlar ve kız çocukları dünya nüfusunun yarısını, dolayısıyla potansiyelinin de yarısını temsil ediyor. Ancak cinsiyet eşitsizliği her yerde sürüyor ve toplumsal ilerlemeyi durduruyor.
Ortalama olarak, işgücü piyasasındaki kadınlar küresel olarak erkeklerden yüzde 23 daha az kazanıyor ve kadınlar ücretsiz ev işlerinde ve bakım işlerinde erkeklere göre yaklaşık üç kat daha fazla saat harcıyor.

Cinsel şiddet ve sömürü, ücretsiz bakım ve ev işlerinin eşitsiz paylaşımı ve kamu görevlerinde ayrımcılık, büyük engeller olmaya devam ediyor. Tüm bu eşitsizlik alanları, COVID-19 salgınıyla daha da kötüleşti: Cinsel şiddet raporlarında artış oldu, kadınlar okulların kapanması nedeniyle daha fazla bakım işi üstlendi ve dünya genelinde sağlık ve sosyal hizmet uzmanlarının %70'i kadın.

Mevcut gidişatla, çocuk evliliklerinin sona erdirilmesi tahminen 300 yıl, yasal korumadaki boşlukların kapatılması ve ayrımcı yasaların kaldırılması 286 yıl, kadınların işyerinde güç ve liderlik konumlarında eşit şekilde temsil edilmesi 140 yıl ve 47 yıl alacak. Ulusal parlamentolarda eşit temsilin sağlanması için yıllar geçmesi gerekiyor.

Hedef 5'e ulaşmanın önündeki sistemik engellerin ortadan kaldırılması için siyasi liderlik, yatırımlar ve kapsamlı politika reformlarına ihtiyaç vardır. Cinsiyet eşitliği ortak bir hedeftir ve ulusal politikaların, bütçelerin ve kurumların temel odak noktası olmalıdır.

Ne kadar ilerleme kaydettik?

Toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletmeye yönelik uluslararası taahhütler bazı alanlarda iyileşmelere yol açtı: çocuk evlilikleri ve kadın sünneti (FGM) son yıllarda azaldı ve kadınların siyasi arenadaki temsili her zamankinden daha yüksek. Ancak her kadının ve kız çocuğunun tam cinsiyet eşitliğinden yararlandığı ve güçlenmelerinin önündeki tüm yasal, sosyal ve ekonomik engellerin kaldırıldığı bir dünya vaadi yerine getirilmiyor. Aslına bakılırsa bu hedef muhtemelen öncekinden çok daha uzak çünkü kadınlar ve kız çocukları Kovid-19 salgınından ağır darbe alıyor.

Cinsiyetle ilgili başka zorluklar var mı?

Evet. Dünya çapında evli kadınların neredeyse yarısı cinsel sağlık, üreme sağlığı ve hakları konusunda karar verme yetkisine sahip değil. 15-49 yaş arasındaki kadınların yüzde 35'i fiziksel ve/veya cinsel yakın partner şiddetine ya da partner dışı cinsel şiddete maruz kalmıştır. 15-19 yaşlarındaki 3 kız çocuğundan 1'i 30 yılda bir tür kadın sünneti/kesme deneyimi yaşamıştır. Uzun süreli kanama, enfeksiyon (HIV dahil), doğum komplikasyonları, kısırlık ve ölüm riskinin yüksek olduğu zararlı uygulamanın en yaygın olduğu Afrika ve Orta Doğu ülkeleri.

Bu tür şiddet sadece bireysel kadınlara ve kız çocuklarına zarar vermekle kalmıyor; aynı zamanda genel yaşam kalitelerini de zayıflatır ve topluma aktif katılımlarını engeller.

Cinsiyet eşitliği benim için neden önemli olsun?

Nerede yaşarsanız yaşayın cinsiyet eşitliği temel bir insan hakkıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ilerletilmesi, yoksulluğun azaltılmasından kız ve erkek çocukların sağlığının, eğitiminin, korunmasının ve refahının geliştirilmesine kadar sağlıklı bir toplumun tüm alanları için kritik öneme sahiptir.

Ne yapabiliriz?

Kızsanız okulda kalabilir, kadın sınıf arkadaşlarınızın da aynısını yapmalarına yardımcı olabilir ve cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişim hakkınız için mücadele edebilirsiniz. Kadınsanız, fırsat eşitliğinin önünde istenmeyen ve çoğu zaman görünmez bir engel oluşturan bilinçsiz önyargıları ve örtülü çağrışımları ele alabilirsiniz.

Erkek ya da erkek çocuksanız, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve sağlıklı, saygılı ilişkileri benimsemek için kadınlarla ve kızlarla birlikte çalışabilirsiniz.

Kadın sünneti gibi kültürel uygulamaları engellemek ve kadınların ve kız çocuklarının haklarını sınırlayan ve tam potansiyellerine ulaşmalarını engelleyen zararlı yasaları değiştirmek için eğitim kampanyalarına fon sağlayabilirsiniz.

Spotlight Girişimi bir AB/BM ortaklığıdır ve kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddetin ortadan kaldırılmasına odaklanan küresel, çok yıllı bir girişimdir; kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddetin sona erdirilmesine yönelik dünyanın en büyük hedefli çabasıdır.

GERÇEKLER VE RAKAMLAR

  • Yalnızca yedi yıl kala, verileri içeren Hedef 5 göstergelerinin yalnızca yüzde 15,4'ü "doğru yolda", yüzde 61,5'i orta düzeyde bir mesafede ve yüzde 23,1'i 2030 hedeflerinden uzak ya da çok uzakta.
  • Pek çok alanda ilerleme çok yavaş oldu. Mevcut gidişatla, çocuk evliliklerinin sona erdirilmesi tahminen 300 yıl, yasal korumadaki boşlukların kapatılması ve ayrımcı yasaların kaldırılması 286 yıl, kadınların işyerinde güç ve liderlik konumlarında eşit şekilde temsil edilmesi 140 yıl ve 47 yıl alacak. Ulusal parlamentolarda eşit temsilin sağlanması için yıllar geçmesi gerekiyor.
  • Hedef 5'e ulaşmanın önündeki sistemik engellerin ortadan kaldırılması için siyasi liderlik, yatırımlar ve kapsamlı politika reformlarına ihtiyaç var. Cinsiyet eşitliği, ortak bir hedeftir ve ulusal politikaların, bütçelerin ve kurumların temel odak noktası olmalıdır.
  • Çalışma çağındaki yaklaşık 2,4 milyar kadına eşit ekonomik fırsatlar sağlanamıyor. Dünya çapında yaklaşık 2,4 milyar kadın erkeklerle aynı ekonomik haklara sahip değil 
  • 178 ülkede kadınların ekonomiye tam katılımını engelleyen yasal engeller bulunuyor. Dünya çapında yaklaşık 2,4 milyar kadın erkeklerle aynı ekonomik haklara sahip değil
  • 2019 yılında 20-24 yaş arası her beş kadından biri 18 yaşından önce evlendirildi. Kızlar | BM Genel Sekreteri Çocuklara Yönelik Şiddet Özel Temsilcisi

HEDEF  HEDEFLERİ

5.1 Her yerde tüm kadınlara ve kız çocuklarına karşı her türlü ayrımcılığa son verilmesi

5.2 İnsan ticareti, cinsel ve diğer sömürü türleri de dahil olmak üzere, kamusal ve özel alanlarda tüm kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddetin ortadan kaldırılması

EŞİK,  DEĞİŞİM KADINLARLA GELECEK EŞİK, DEĞİŞİM KADINLARLA GELECEK

5.3 Çocuk yaşta, erken ve zorla evlilik ve kadın sünneti gibi tüm zararlı uygulamaların ortadan kaldırılması

5.4 Kamu hizmetlerinin, altyapının ve sosyal koruma politikalarının sağlanması ve hane halkı ve aile içinde ortak sorumluluğun ulusal düzeyde uygun şekilde teşvik edilmesi yoluyla ücretsiz bakım ve ev işlerinin tanınması ve değer verilmesi

5.5 Kadınların siyasi, ekonomik ve kamusal yaşamdaki karar alma süreçlerinin her düzeyinde tam ve etkili katılımını ve liderlik için eşit fırsatlara sahip olmasını sağlamak

5.6 Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı Eylem Programı ve Pekin Eylem Platformu ve bunların inceleme konferanslarının sonuç belgeleri uyarınca mutabakata varıldığı şekilde cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile üreme haklarına evrensel erişimin sağlanması

5.A  Ulusal yasalara uygun olarak kadınlara ekonomik kaynaklarda eşit haklar sağlamanın yanı sıra arazi ve diğer mülk türleri, mali hizmetler, miras ve doğal kaynaklar üzerinde mülkiyet ve kontrole erişim sağlayacak reformların üstlenilmesi

5.B Kadınların güçlendirilmesini teşvik etmek için kolaylaştırıcı teknolojilerin, özellikle bilgi ve iletişim teknolojisinin kullanımının arttırılması

5.C Toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi ve tüm kadınların ve kız çocuklarının her düzeyde güçlendirilmesi için sağlam politikaların ve uygulanabilir mevzuatın benimsenmesi ve güçlendirilmesi

Editör: Haber Merkezi