27 MART DÜNYA TİYATRO GÜNÜ 2023 EPİK SANAT TİYATROSU BİLDİRİSİ

"Karanlık dönemlerde peki

şarkı da söylenecek mi?"

diye soruyor Brecht ve hemen ardından cevaplıyor:

"Elbette şarkılar da söylenecek

belgeleyen karanlık dönemleri".

Karanlık dönemin en zifirindeyiz. Bir gün önce yarının umuduyla uyuyan insanların günü o günden beri aymadı. Bazıları anında göçtü gitti, bazıları kim bilir hangi acı hikayesini yanına alarak gitti. Bağırdılar, çağırdılar. Günlerce sesi duyulmayan da oldu.  Tırnaklarıyla kazıdıkları enkazın altından insanlar, umutlar, hayaller çıktı. Kalanların üzerinde öyle bir yük vardı ki, çocukları, anneleri, babaları, komşuları, eşleri, sevgilileri yoktu artık. Evler mezardı, mezarlar isimsizdi. Evleri, odaları, ısındıkları bir soba yoktu artık.

WhatsApp Image 2023-03-27 at 11.17.02

Teknoloji yüzyıl öncesine gerilemiş, TV’ler tamamen kapanmıştı. Elektrikler kesilmiş, telefonlar şebekesiz, internet ağları sıfırlanmıştı. Kepçe yok, iş makinası yok, vinç yok...

Oradakilerin ağlamaya, üzülmeye, yas tutmaya fırsatı yokken ekranlarda bir yerlerde flaşlar ve acıklı müzikler eşliğinde ağlama duvarları ve yardım kumbaraları oluşturulmuştu. Her tarafta yıkılmış binalar, çatlak duvarlar, enkazlar, molozlar... Kalanlar için küçük bir kıyametti.

Ve kafada soru işaretleri: Nerede hata yapılmıştı? Binlerce insanın hayatının bir anda yok olup gitmesi bu kadar kolay mı olmalıydı? Umudun adı tüm yaşananlar olmamış gibi normalleşme çabası mı olmalıydı?

WhatsApp Image 2023-03-27 at 11.17.43

Muhsin Ertuğrul "yarın kıyamet kopacağını bilsem bugün bir tiyatro daha açarım" diyordu. Bizim için o gün kıyamet koptu, salonlarımız yıkıldı, sahnelerimiz dağıldı. Ama Muhsin ustanın dediği gibi yeniden tiyatromuzu açacağız. Brecht ustanın dediği gibi, yeniden şarkılar söyleyecek oyunlar oynayacağız. Bu karanlık günleri belgeleyen.

Mutlu değiliz, ama umutluyuz.

Dünya Tiyatro Günü Kutlu Olsun.

Gökhan ALTUNÖZ

Epik Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni

Editör: Haber Merkezi