2 Aralık'ta Uluslararası Köleliğin Ortadan Kaldırılması Günü anma törenleri öncesinde bir mesajda Bay Guterres, toplumların köleleştirilmiş Afrikalıların tarihsel ıstırabından yara almaya devam ettiğini ve herkese aynı kalkınma fırsatlarını sunamadıklarını söyledi.

Köleliği artık ortadan kaldırın

BM başkanı ayrıca, insan kaçakçılığından cinsel sömürüye, çocuk işçiliğine, zorla evlendirmeye ve çocukların silahlı çatışmalarda kullanılmasına kadar her türlü çağdaş köleliğin ortadan kaldırılması için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Bay Guterres, zorla çalıştırma ve zorla evlendirme konusundaki en son Küresel Modern Kölelik Tahminlerine atıfta bulunarak, geçen yıl boyunca 50 milyon insanın köleleştirildiğini söyledi.

Göçmenler, çocuklar ve LGBTİ bireylerle birlikte etnik, dinsel ve dilsel azınlıklar ve bu savunmasız kişilerin çoğunun kadın olduğu gibi marjinalize edilmiş grupların en fazla risk altında olduğunu açıkladı.

Özel sektör, sendikalar, sivil toplum ve insan hakları kurumları da dahil olmak üzere tüm paydaşların tam katılımıyla daha fazla aksiyon alınması gerekiyor” dedi.

“Ayrıca tüm ülkeleri kölelik mağdurlarının ve hayatta kalanların haklarını korumaya ve desteklemeye çağırıyorum. 

Yükselen kölelik

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün  ( ILO ) son tahminleri, zorla çalıştırma ve zorla evlendirmenin son beş yılda önemli ölçüde arttığını gösteriyor.

BM'ye göre, 2016'nın küresel tahminlerine kıyasla 2021'de yaklaşık 10 milyon daha fazla insan köleleştirildi ve dünya çapında toplam 50 milyona ulaştı.

Modern kölelik, kanunda tanımlanmamasına rağmen, zorla çalıştırma, borç esareti, zorla evlendirme ve insan kaçakçılığı gibi uygulamaları kapsayan bir şemsiye terim olarak kullanılmaktadır.

Hala yaygın

Bir kişinin tehdit, şiddet, zorlama, aldatma veya gücün açıkça kötüye kullanılması nedeniyle reddedemeyeceği veya ayrılamayacağı tüm sömürü durumlarını kapsar.

Modern kölelik dünyanın hemen her ülkesinde yaşanıyor ve etnik, kültürel ve dinsel çizgileri aşıyor.

Geleneksel varsayımın aksine, tüm zorla çalıştırmanın yaklaşık yüzde 52'si ve tüm zorla evliliklerin dörtte biri, üst-orta gelirli veya yüksek gelirli ülkelerde bulunabilir.

Zorla ticari cinsel sömürüye maruz kalanların neredeyse beşte dördü kadın veya kız çocuğu.

köle

Zorla çalıştırma konusunda yeni 'küresel veri ambarı'

Uluslararası Gün ile aynı zamana denk gelen ILO  , BM çalışma kurumu valilerinin “zorla çalıştırma ve insan ticaretine ilişkin küresel bir veri ambarı” geliştirme talebine yanıt vermek için ILO'nun Köprü Projesi  tarafından geliştirilen yeni bir Zorla Çalıştırma Gözlemevi'ni (FLO)  başlatıyor .  FLO veri tabanı, zorla çalıştırma hakkında küresel ve ülke düzeyinde bilgilerin bir deposu olacak - bela hakkında bilgi için "tek durak noktası".
Bu suçla mücadeleye yönelik ulusal müdahalelere genel bir bakış sağlamak için saygın kaynaklardan kamuya açık bilgiler kullanılarak 187 ILO üye Devletinin tamamı için ülke profilleri geliştirilmiştir.

Editör: Güven BOĞA