Karar, ABD ve İsrail'in 185 evet, iki çekimser ve iki aleyhte oyla kabul edildi.

Ukrayna ve Brezilya çekimser kalan ülkeler oldu.

Adanın dışişleri bakanı Bruno Rodriguez Parrilla, genel kurul öncesi yaptığı konuşmada, ABD hükümetinin son altmış yılda Küba'ya karşı uyguladığı kısıtlayıcı politikaların etkilerini ve ada halkının günlük yaşamına etkisini kınadı. . . .

Adanın sunduğu rapor, “Küba'nın sosyal ve ekonomik hayatında bu etkilerden kaçan tek bir sektör bile yok. Birkaç kuşak Kübalı kadın ve erkek, nüfusun haklarını ihlal eden ve her Kübalının arzuladığı refah ve kalkınma paradigmasını etkileyen bu canice politikanın kuşatması altında doğdu ve yaşadı."

"Amerika Birleşik Devletleri'nin Küba'ya uyguladığı ekonomik, ticari ve mali ablukayı kaldırma ihtiyacı" başlıklı belgede, ablukanın özünün Küba ekonomisini boğmak ve halkı aç ve muhtaç hale getirmek olduğunu ekliyor. Ve bunu "barış zamanında bir ekonomik savaş eylemi" olarak nitelendiriyor.

Rapora göre, Ocak ve Temmuz 2021 arasında mevcut ABD hükümeti ablukayı yürürlükte tuttu ve önceki Donald Trump yönetiminde (2017-2021) Küba'ya karşı uygulanan 240'tan fazla ek zorlayıcı önlemi katı bir şekilde uyguladı.

Ayrıca Beyaz Saray'ın 1962'den beri uyguladığı bu yaptırım politikasının Küba'nın ekonomik ve sosyal kalkınmasının yanı sıra 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin amaç ve hedeflerine ulaşmasının önündeki en büyük engeli oluşturduğunu da ekliyor. bölge dışı etkiler, adanın üçüncü ülkelerle olan ilişkilerini sekteye uğratmaktadır.

“Abluka, diğerlerinin yanı sıra egemen eşitlik, devletlerin iç işlerine karışmama, kendi kaderini tayin hakkına saygı ve bağımsızlığa saygı ilkeleri de dahil olmak üzere Birleşmiş Milletler Şartı'nın ve Uluslararası Hukukun açık bir ihlalidir. Aynı zamanda Kübalı kadın ve erkeklerin insan haklarının kitlesel, açık ve sistematik bir ihlalidir”, diye vurguluyor Küba raporu.

Küba Dışişleri Bakanlığı'nın sunduğu verilere göre, yalnızca Ağustos 2021'den Şubat 2022'ye kadar bu kısıtlayıcı önlemler adaya 3.806 milyon dolar zarar vererek yedi aylık rekor bir rakama ulaştı.

Buna karşılık Joe Biden yönetiminin ilk 14 ayında bu yaptırım politikalarının Küba'ya verdiği zarar 6.364 milyon dolara ulaştı.

BM'de sunulan rapora göre, ABD'nin Küba'ya karşı uyguladığı ablukanın altmış yıllık uygulamasında, cari fiyatlarla birikmiş zararlar 154.217 milyon dolara kadar çıkarken, altın değerindeki değer kaybı, birikmiş hasarlar 1.391.111 milyon dolar rakamına ulaşıyorlar. (Sputnik)

Editör: Güven BOĞA