Bölge valisi ve ordudan yapılan açıklamalarda, Burkina Faso'da Pazar ve Pazartesi günü silahlı saldırganlar tarafından düzenlenen iki saldırıda aralarında asker ve sivillerin de bulunduğu en az 28 kişinin öldüğü bildirildi.

Ordu, ülkenin kuzeyinde Nijer sınırına yakın Falangoutou'da bir muharebe birliğinin saldırıya uğradığını ve 10 asker, iki gönüllü güç savaşçısı ve bir sivilin öldürüldüğünü söyledi.

Ordu, saldırıdan sonra 15 saldırganın cesedinin bulunduğunu söyledi.

Ülkenin güneyinde Fildişi Sahili sınırına yakın Cascades bölgesinin valisi Albay Jean Charles dit Yenapono Some Pazartesi günü yaptığı ayrı bir açıklamada, tamamı sivil 15 erkek cesedinin Pazar günü düzenlenen bir saldırının ardından bulunduğunu söyledi.

Vali, silahlı kişilerin sekiz kadın ve 16 erkek taşıyan iki nakliye aracını durdurduğunu söyledi. Kadınlar ve bir erkek serbest bırakıldı” dedi.

Vali yaptığı açıklamada, "Bu 30 Ocak'ta, kurbanların mermi etkisi belirtileri gösteren cesetleri Linguekoro köyü yakınlarında bulundu" dedi.

Batı Afrika Sahel eyaleti ve komşuları Mali ve Nijer, El Kaide ve İslam Devleti bağlantılı isyancılarla mücadele ediyor.

Militanlar ülkenin kurak ve çoğunlukla kırsal olan kuzeyindeki toprakları işgal ederek yüzlerce köylüyü infaz etti ve yaklaşık 2 milyonu daha yerinden etti. Kasabaları ve köyleri abluka altına alarak gıda krizini daha da kötüleştirdiler.

Militan saldırılardan kaynaklanan güvensizlik, Ocak ve Eylül 2022'de ülkede siyasi istikrarsızlığa ve iki askeri darbeye katkıda bulundu.

Militanların saldırıları güneye sıçradı ve burada Fildişi Sahili, Benin ve Togo gibi kıyı eyaletlerinde de sınır ötesi baskınlar düzenlediler.

Editör: Haber Merkezi