TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN TARİHİ HER YÖNÜYLE SEMPOZYUMDA ELE ALINIYOR
CUMHURİYETİN ŞANLI TARİHİ YENİDEN ELE ALINIYOR
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla düzenlenen sempozyum başladı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan sempozyumun ilk oturumunda Prof. Dr. Seçil Karal Akgün; ‘100. Yıl Dönümlerinde Cumhuriyetin Üç Müjdecisi Türkiye İktisat Kongresi, Lozan Barış Antlaşması ve Ankara’nın Başkent Oluşu’ konu başlığı altında önemli bilgiler verirken, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Özdemir de ‘Cumhuriyete Giden Yol: Başarının Sırları’ konu başlığı altında değerli bilgiler paylaştı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın Cumhuriyet’in 100. yılına özel düzenlediği ‘100. Yıl Dönümünde Cumhuriyetimiz Sempozyumu’ ‘Cumhuriyet Dönemi Bestecilerinden Seçkiler’ isimli müzik dinletisi ve açılış konuşmaları ile başladı.
Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü ve Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger’in solist olarak yer aldığı müzik dinletisinde Ahmet Adnan Saygun’un ‘Yunus Emre’, Nevit Kodallı’nın ‘Bülbülüm’, Muammer Sun'un ‘Seni Sevdim Diye’, Turgay Erdener’in ‘Sen Sen Sen’ ve Fazıl Say’ın ‘Dört Mevsim’ bestesi seslendirildi.
Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan sempozyumun ilk oturumunun başkanlığını Doç. Dr. İbrahim Bozkurt yaptı. Ord. Prof. Dr. Enver Ziya Karal Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Seçil Karal Akgün; ‘100. Yıl Dönümlerinde Cumhuriyetin Üç Müjdecisi Türkiye İktisat Kongresi, Lozan Barış Antlaşması ve Ankara’nın Başkent Oluşu’ konu başlığı altında önemli bilgiler paylaştı. Akgün, konularına değindi. Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Özdemir de ‘Cumhuriyete Giden Yol: Başarının Sırları’ konu başlığı altında değerli bilgiler aktardı.
Gökbel: “100 yıllık Cumhuriyetimizin tarih sürecini ortaya koyacak”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Hasan Gökbel, ‘100. Yıl Dönümünde Cumhuriyetimiz’ sempozyumunu İçel Sanat Kulübü ile ortaklaşa düzenlediklerinden söz ederek, “Bu sempozyum aslında 100 yıllık Cumhuriyetimizin tarih sürecini diğer alanları da ortaya koyan analiz yapacak bir sempozyum olacak” dedi. Gökbel, İçel Sanat Kulübü’nün Tarih Kurulu ile Mersin’e Değer Katanlar Kurulu’na (MEDEKA) teşekkürlerini iletti.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Cumhuriyet’in 100. yılına girdiklerini kaydeden Gökbel, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak da gerek kendi bünyemizde gerekse dış paydaşlarımızla ortak birçok etkinliğe imza atmak niyetindeyiz ve bunlar da planlandı. Bu sempozyum da aslında bunlardan bir tanesi. Sempozyuma il dışından katılan birçok bilim insanı, akademisyen, araştırmacı ve diğer şahsiyetler var. Bu sempozyumda ilimizin de çok değerli akademisyenleri, diğer şahsiyetleri ve araştırmacıları var. Konuşmamı diğer konuşmacıların da bitirdiği gibi; ‘Yaşasın Cumhuriyet’ diyerek sonlandırmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
“Yaşasın Cumhuriyet”
Sempozyumun açılışında konuşan Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi İbrahim Bozkurt, ‘100. Yıldönümünde Cumhuriyetimiz Sempozyumu’nun Cumhuriyetin yüzyıllık tarihsel birikiminin yeni akademik çalışmalarla ortaya konması, yeni akademik çalışmalara fikir vermesi, üretilen yeni fikirlerin kültür ve siyasi karar alma süreçlerine katkı sunması açısından oldukça önemli olduğunu belirterek, “Cumhuriyet’in 100. yılında bize de aklın ve bilimin rehberliğinden vazgeçmeyen bir Türkiye Cumhuriyeti’ni gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğunun farkındalığıyla, bugün Cumhuriyetimizi donuk ve sabit bir ideoloji gibi değil, dinamik bir tarzla anlamak, toplum ve bireyler üzerinde kazanımları kaybetmeden sadece sloganlar ve törenler yerine, onu çağdaş dünyanın değerleriyle yorumlamanın hepimizin en önemli sorumluluğu olduğunu, Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimcilik ile de bunu ima ettiğini düşünüyorum. Sözlerime; ‘Yaşasın Cumhuriyet’ diyerek son vermek istiyorum” dedi.
Alkar: “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile etkinliğimizi yaptık”
İçel Sanat Kulübü Başkanı Fatih Alkar ise konuşmasında, ‘100. Yıl Dönümünde Cumhuriyetimiz Sempozyumu’nu Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile gerçekleştirdiklerini ifade ederek, etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti. Alkar, sempozyum boyunca Cumhuriyet’in 100. yılına girerken, ‘Türkiye İktisat Kongresi’, ‘Lozan Barış Antlaşması’, ‘Ankara'nın Başkent Olması’ gibi Cumhuriyet’i müjdeleyen önemli konuların ele alındığını ifade etti.
İçel Sanat Kulübü Üyesi Nihat Taner de, “Ben sizlere, ‘Cumhuriyet Mersin’i’ başlığı altında 1923’den 1950’ye kadar olan tek parti dönemindeki kentin gelişmesi, sanat ve kültür, imar konuları ile ilgili bazı görselleri sundum” dedi. Taner, kartpostallarla Mersin tarihini anlattı.
Akgün: “Cumhuriyetimizi konuşma ve irdeleme olanağımız oluyor”
Sempozyumun birinci oturum konuşmacılarından Prof. Dr. Seçil Karal Akgün, 35 yıldır Mersin’de yaşadığını ve böyle bir sempozyumun Mersin’de düzenlenmiş olmasından dolayı oldukça mutlu olduğunu ifade etti. Sempozyumun önemine değinen Akgün, “Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılı çok önemli. Maalesef çok göz ardı edilmiş bir durumda. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarını gönülden hem kutlarım hem teşekkür ederim. Çünkü böylece Cumhuriyetimizin nasıl kurulduğu, nasıl yapılandığı, ne türlü engeller aşıldığını irdelemek, konuşmak, tartışmak, olanağımız oluyor. Bayağı da güzel bir katılım vardı. Keşke her yerde yapılsa” dedi. Sempozyumun iki gününde de önemli konular konuşulacağına vurgu yapan Akgün, “Gördüğüm kadarıyla konular da çok geniş kapsamlı ve bayağı uzun bir döneme; Cumhuriyetin yüzüncü yılı açısından uzun döneme ışık tutacak nitelikte bildiriler” ifadelerine yer verdi.
Özdemir: “Ben sempozyuma katılmaktan çok mutlu oldum”
Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Özdemir, “Cumhuriyetin yüzüncü yıl dönümünde böyle bir toplantının Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde sivil toplum kuruluşları katkılarıyla yapılıyor. Olağanüstü bir şey. Ben çok mutlu oldum” diyerek Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ve İçel Sanat Kulübü’ne teşekkür etti.
“Cumhuriyetin başarılarını yeniden gündeme taşımak çok önemli”
Sempozyuma katılanlardan Orhan Özdemir, “Cumhuriyetin yüzüncü yılı çok önemli çünkü geldiğimiz dönemde birtakım sancılar yaşıyoruz. Değer ve coşku yitimleri var. O bakımdan tekrar Cumhuriyetin başarılarını anmak, yeniden dile getirmek, gündeme taşımak çok önemli diye düşünüyorum” dedi. Bir diğer katılımcı İlksen Sorguç Dinçer ise, “Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılı günlerden dolayı sempozyumun olması gerekiyor. Çok güzel bir etkinlik, iyi hazırlanılmış” ifadelerini kullandı.
“Bu bilgiler gelecek kuşaklara da iletilmeli”
Sempozyuma katılanların Cumhuriyetin tarihi ve Mersin hakkında önemli bilgiler edindiğini söyleyen Osman Aktaş da, “Ben bu sempozyumun olmasından büyük haz duydum. Günlerdir de takip ediyordum. Özellikle bilim insanlarının bu konuda bizi bilgilendirmesine çok sevindim. Bu bilgiler gelecek kuşaklara da iletilmeli. Gençlerimizin özellikle yetişen çocukların bilgi sahibi olması açısından çok önemli buluyorum” diye konuştu.
“Çok güzel bir sempozyum”
Katılımcılardan Zerrin Hasay ise, “Çok güzel bir sempozyum. Açılışımız çok güzel oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Biz bu yaşımıza kadar Cumhuriyetin güzelliklerini yaşadık, görüyoruz ve yaşayacağız. Cumhuriyeti kimseye vermeyeceğiz. Çünkü bizim gençlerimiz Cumhuriyetin ne olduğunu öğreniyorlar. Küçücük çocuklarımız bile biliyorlar. Biz Mersin Büyükşehir’e çok teşekkür ediyoruz. Her zaman bizim arkamızdalar. Bugün çok güzel bir program sunuluyor. Biz çok mutluyuz” ifadelerine yer verdi.