CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, Antalya’da son dönemde artan elektrik faturaları ve tartışmalı sözleşme uygulamalarıyla ilgili olarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

Erdem, Antalya’da faaliyet gösteren ve CK Enerji Akdeniz Elektrik üzerinden yürütülen uygulamaların vatandaşları mağdur ettiğini belirterek, yüksek faturalar ve kesintilerin hem hane halkını hem de esnaf ve üreticileri olumsuz etkilediğini ifade etti.

Cevdet Akay: “Bu Düzenleme Doğayı Değil, Şirketleri Güvence Altına Alıyor”
Cevdet Akay: “Bu Düzenleme Doğayı Değil, Şirketleri Güvence Altına Alıyor”
İçeriği Görüntüle

“Faturalar iki-üç katına çıktı”

CHP Milletvekili Mustafa Erdem, şirketin “indirimli elektrik faturası” vaadiyle abonelere sözleşme imzalattığını, ancak bu sözleşmeler sonrasında faturaların ciddi şekilde arttığını dile getirdi. Vatandaşlardan gelen şikayetlere göre, daha önce yaklaşık 2 bin TL gelen faturaların 5-8 bin TL’ye çıktığını aktaran Erdem, sözleşmeden çıkmak isteyen abonelerden ise yaklaşık 7 bin TL cayma bedeli talep edildiğini söyledi.

Erdem, bazı örneklerde ise aynı aboneye ait faturaların bir ay içinde 5 bin TL’den 11 bin TL’ye yükseldiğini belirterek, “Ne tüketim değişmiş ne de sayaç. Değişen tek şey, vatandaşa yeterli bilgi verilmeden imzalatılan sözleşmeler” dedi.

“Vatandaş serbest piyasanın insafına bırakılıyor”

Elektrik gibi temel bir kamu hizmetinde tüketicinin korunmasının esas olduğunu vurgulayan CHP’li Milletvekili Erdem, mevcut uygulamaların şeffaflıktan uzak olduğunu savundu. İktidarın elektrik faturalarındaki devlet desteğini kademeli olarak kaldırdığını ve şirketleri yeterince denetlemediğini ileri süren Erdem, “Vatandaş, ‘daha avantajlı’ denilerek sunulan sözleşmelerle serbest piyasanın insafına bırakılıyor. Bunun bedelini dar gelirli ödüyor” ifadelerini kullandı.

Bakanlığa 5 soru yöneltildi

Mustafa Erdem’in önergesinde, söz konusu şirketin uygulamalarına ilişkin denetim yapılıp yapılmadığı, abonelere sunulan sözleşmelerin içeriği, vatandaşların cayma ve tazminat hakları ile yeni bir düzenleme planı olup olmadığı gibi başlıklar yer aldı. Ayrıca abonelerin daha şeffaf şekilde bilgilendirilmesi için alınacak tedbirler de soruldu.

“Elektrik bir lüks değil, temel haktır”

Elektrik hizmetinin temel bir hak olduğunu vurgulayan Erdem, “Vatandaş yanıltılamaz, faturalar bu şekilde şişirilemez” dedi. Elektrik zamlarının geri çekilmesi, sözleşmelerin denetlenmesi ve mağdur vatandaşlara cezasız fesih hakkı tanınması gerektiğini belirten Erdem, yetkilileri derhal adım atmaya çağırdı.

Erdem, “Fırsatçı uygulamalara karşı milletimizin yanında olacağız. Halkın çıkarlarına aykırı hiçbir uygulamaya göz yummayacağız” ifadeleriyle açıklamasını tamamladı.

Muhabir: Haber Merkezi