CHP Milletvekili Fahri Özkan’dan Hazine ve Maliye Bakanı'na Soru Önergesi

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca: "2025 Bütçesi, İktidarın İddia Ettiği Gibi Değil" Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca: "2025 Bütçesi, İktidarın İddia Ettiği Gibi Değil"

CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan, ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kapanan iş yerleri, bireysel kredi kartı ve kredi borçları ile karşılıksız çek ve protestolu senetlerden dolayı hem vatandaşların hem de küçük esnaf, tüccar ve sanayicilerin yaşadığı sıkıntıları TBMM'ye taşıdı. Özkan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Özkan, "Vatandaşlarımız hayat pahalılığı nedeniyle inim inim inlerken, yurtdışına çıkan vatandaşından harç alan, ülkesine kaçak yollardan girene maaş veren dünyadaki tek ülkeyiz," dedi. Türkiye Bankalar Birliği Raporu'na göre, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısının 2024 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yükseldiğini belirten Özkan, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısının 2024 yılı Ocak-Mart döneminde 323 bine çıktığını ifade etti. Aynı dönem için bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısının ise 275 bin kişi olduğunu belirtti.

Özkan, "Bir kişinin birden fazla kredi kartı ve bireysel kredisi olduğu düşünüldüğünde, hem kredi kartını hem de bireysel kredisini ödeyemeyenlerin sayısı son beş yıl itibarıyla kaç kişidir? Bu kredilerin tutarları ne kadardır?" diye sordu. Mart 2024 itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacakların bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 66 artışla 60 milyar TL olduğunu belirten Özkan, buna göre, son beş yılda kaç vatandaşın kredi kartı ve bireysel kredilerini ödeyememeleri nedeniyle kara listeye alındığını, kaç vatandaşın hukuki ve cezai yaptırımlara maruz kaldığını sordu. Bankaların son beş yılda kredi kartı ve bireysel kredilerden ne kadar faiz geliri elde ettiğini, son beş yıl içerisinde bu alacakların ne kadarının tasfiye edildiğini ve ne kadarının kredi garanti kuruluşlarına, hangi şartlarda devredildiğini de sorguladı.

Özkan, son beş yılda, yıllar itibarıyla çeşitli nedenlerle vergi borcu affedilmiş veya düşürülmüş şirket, şahıs ve kurumları ve bu kurumlara getirilen istisna tutarlarını da sordu. Karşılıksız işlemi yapılan çek ve protestolu senet tutarlarının arttığını belirterek, 2024 yılı Ocak-Nisan döneminde bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan çekin 43 milyar TL, 2023 yılında protesto edilen toplam 219 bin adet senedin tutarının 19,2 milyar TL olduğunu vurguladı. Bu durumun küçük esnaf, tüccar ve sanayicinin içinde bulunduğu sıkıntıların en önemli göstergesi olduğunu söyledi.

Hem Trakya Bölgesi hem de Kırklareli ili için son beş yılda, yıllar itibarıyla kapanan küçük işletme ve şirket sayılarını, kapanmalar nedeniyle yaşanan iş gücü ve ekonomik kayıpları ve bu yerlerde çalışan işçi sayılarını da soran Özkan, yaşanan ekonomik krizin getirdiği sonuçlardan dolayı dar gelirlilerin, iş yerini kapatan veya kapatmak zorunda kalan esnaf ve tüccarların yaşadığı sıkıntıları gidermek için bakanlık olarak herhangi bir projeleri olup olmadığını, var ise neler olduğunu sordu.

Editör: Haber Merkezi