Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Mayıs Sonu İtibarıyla %3,6 Arttı Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Mayıs Sonu İtibarıyla %3,6 Arttı

CHP Milletvekili Orhan Sümer: "Türkiye'nin Ayçiçeği İthalatında Dünya Lideri Olması Sorunlu"

CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Türkiye'nin ayçiçeği ithalatındaki liderliğini sorgulayarak bu durumun çiftçiler üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Sümer, verdiği bir basın açıklamasında, Türkiye'nin dünya ayçiçeği ithalatında yüzde 37'lik bir payla açık ara lider olduğunu belirtti. Avrupa Birliği'nin (28 ülke) ikinci sırada yer aldığını ifade eden Sümer, geçen yılın ithalatında Moldova, Romanya ve Rusya'nın öne çıktığını, bu yıl ise Rusya, Bulgaristan, Çin, Romanya ve Moldova'nın ön plana çıktığını kaydetti.

Sümer, ayçiçeği ithalatının artmasına rağmen yerli üretimin desteklenmediğine dikkat çekerek, "Çukurova ve Trakya gibi bereketli topraklarımızda yetişebilecek olan ayçiçeği ithal ediliyor. İktidarın uyguladığı politikalar nedeniyle gıda enflasyonu her geçen gün artıyor." dedi.

Açıklamasında çiftçilerin yaşadığı zorluklara da değinen Sümer, "Çiftçi ürünlerinde inanılmaz zamlarla karşılaşırken, tarım araçlarında da aynı durum söz konusu oluyor. Tarım Bakanlığı gerekli destekleri sağlamıyor, çiftçi taban fiyat açıklamalarını beklerken beklentilerin altında kalan fiyatlarla karşılaşıyor." şeklinde konuştu.

Sümer, Türkiye'nin tarımsal potansiyelini değerlendirmesi gerektiğini ve doğru politikalarla büyük oranda ihracat yapabileceğini vurgulayarak, "Ancak iktidarın yanlış tarım politikaları ihracatı değil, ithalatı önemsiyor. Bugün bir litre ayçiçek yağının 85 lira olması, vatandaşların sofrasına koymakta zorlanmasının sorumlusu saray iktidarının politikalarıdır." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi