Ankara, 28 Mayıs 2024 - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı Anayasası” söylemlerine sert eleştirilerde bulundu. Yücel, 27 Mayıs darbesinin yıl dönümünde Yassıada’da düzenlenen Türkiye Yüzyılı Anayasası Sivil Anayasa Güçlü Türkiye Sempozyumu’nda konuşan Erdoğan’a yanıt verdi.

"Yassı Ada'nın Adını Değiştirmekle Demokrasi Gelmez"

Deniz Yücel, Erdoğan’ın Yassı Ada’nın adını “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” olarak değiştirmesinin demokrasiye bir katkı sağlamadığını belirtti. Yücel, “AKP döneminde Yassı Ada’nın adı değiştirildikten sonra adada yapılan ilk işlem imar düzenlemesi oldu. Yargılamaların yapıldığı spor salonu ve Adnan Menderes’in kaldığı oda dahi yıkıldı. Ada, beton cehennemine çevrildi. Yani betonlaşmaya özgürlük getirdiler” dedi.

"Anayasa Normlar Hiyerarşisinin Tepesinde Yer Alır"

Yücel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Anayasa normlar hiyerarşisinin tepesinde yer alır” söylemini doğru bulduğunu, ancak bu söylemin lafta kaldığını ifade etti. Yücel, “Kendilerinin onlarca maddesini değiştirdikleri mevcut Anayasa’yı dahi uygulamayanların, yeni, daha demokratik bir Anayasa yapımında samimi olmaları düşünülemez” diyerek hükümetin anayasa değişikliği konusundaki samimiyetini sorguladı.

"Anayasa Mahkemesi Kararları Uygulanmıyor"

Deniz Yücel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik eleştirilerini sürdürerek, “Her 27 Mayıs’ta Adnan Menderes ve arkadaşlarının hatırasını sömürerek demokrasi dersi vereceğinize, önce Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasının önünü açın!” dedi. Yücel, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmamasının ciddi bir hukuk ihlali olduğunu vurguladı.

"Türkiye Yüzyılı Anayasası Diye Bir Anayasa Olmaz"

Y

Deniz Yücel, Erdoğan'ın "Türkiye Yüzyılı Anayasası" söylemini eleştirerek, "Türkiye Yüzyılı Anayasası diye bir anayasa olmaz! Türkiye Cumhuriyeti Anayasası olur!" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, CHP'nin yeni anayasa önerisine yönelik ciddi çekincelerini ve eleştirilerini yansıtıyor.

CHP'den Sert Eleştiriler

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel'in Açıklamaları:

  • Yassı Ada'nın Betonlaşması: Yücel, Yassı Ada’nın adının “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” olarak değiştirilmesinin demokrasi getirmediğini belirterek, ada üzerindeki imar düzenlemelerinin ve betonlaşmanın altını çizdi. "Ada, beton cehennemine çevrildi. Yani betonlaşmaya özgürlük getirdiler," dedi.

  • Anayasa Normları: Erdoğan’ın “Anayasa normlar hiyerarşisinin tepesinde yer alır” söylemine atıfta bulunan Yücel, mevcut anayasayı bile uygulamayanların yeni, demokratik bir anayasa yapma konusunda samimi olamayacağını belirtti.

  • Anayasa Mahkemesi Kararlarının Uygulanması: Yücel, Erdoğan’ın Adnan Menderes ve arkadaşlarının hatırasını sömürerek demokrasi dersi vermek yerine Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasının önünü açması gerektiğini vurguladı.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelere borç bildirimleri gönderildiğini duyurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelere borç bildirimleri gönderildiğini duyurdu.
  • Anayasa Adı Tartışması: Yücel, “Türkiye Yüzyılı Anayasası” söylemine karşı çıkarak, “Türkiye Yüzyılı Anayasası diye bir anayasa olmaz! Türkiye Cumhuriyeti Anayasası olur!” dedi.

Sonuç

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel'in açıklamaları, AKP hükümetinin yeni anayasa önerisine yönelik ciddi eleştiriler içeriyor. Yücel, mevcut anayasaya bile uyulmadığını, bu nedenle yeni bir anayasa yapımında samimiyet bulunmadığını belirterek, anayasa adının bile yanlış olduğunu vurguladı. Bu eleştiriler, Türkiye’nin yeni anayasa tartışmalarında CHP’nin net ve kararlı duruşunu ortaya koyuyor.

Editör: Haber Merkezi