Kadınlar ve çocuklar büyük güvenlik sorunuyla karşı karşıya”

“Kadınlar olarak hakkımızı helal etmiyoruz”

Ankara – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de kadın olmanın bedelinin her alanda çok ağır olduğunu vurguladı. Depremde kadın ve çocukların yapayalnız kaldığını dile getiren Dr. Şevkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ‘Depremde Kadınların Sorunlarının Araştırılması’na yönelik önerge üzerine söz aldı.


DEPREMİN YÜKÜ KADIN VE ÇOCUKLARDA”
Depremin Türkiye’yi yıkıp geçtiğini ancak en çok da kadınları vurduğunu kaydeden Dr. Şevkin, “Ölen eşine, çocuğuna, kızına mı yansın, tek başına geride kalmanın hüznüyle mi kahrolsun, hayat şartlarıyla mı baş etsin, dertlensin. Depremin en büyük yükü kadınlar ve çocuklar üzerine oldu ne yazık ki” dedi.


Deprem bölgelerinde kadınların ve çocukların güvenlik sorunuyla karşı karşıya kaldığına işaret eden Dr. Şevkin, “Depremde kadınlar şiddet görüyor, depremde kadınlar ve çocuklar ne yazık ki güvenlik sorunuyla karşı karşıya. Yine, depremde kadınlar sağlık sorunlarıyla boğuşuyor, hijyen malzemelerine, çamaşıra ulaşamıyor” diye konuştu.
“KADINLAR TUVALETE GİDEMİYOR”
Deprem bölgesinde tuvaletin kadınlar için çok büyük bir sorun olduğunu vurgulayan CHP’li Dr. Şevkin, “Kadınlar, hastalıklara karşı ilaçlara ulaşamadıkları için oluşan hastalıkların tedavisine yönelik de sorunlar yaşıyor. Ailenin bakımının yükü kadınların üzerinde. Deprem bölgesinde yemek pişirmek için tüp bulamıyor, sebze yok, meyve yok. Bir aydan bu yana eğer sıraya girip bulabilirlerse yardım ekiplerinden çocuklarını doyurmaya çalışıyorlar. Yardımlar da azalmaya başladı, gıdada çok büyük sorunlar yaşanıyor Deprem çocukları da acımasız hayatın insafsızlığına terk etmiş durumda. Refakatsiz çocuklar deprem nedeniyle maalesef deprem bölgesinde çok büyük sorun. Depremde çocuklar kayıp; bazı tarikatların yetim çocukları yurtlarına aldığı iddiaları hâlen geçerliliğini koruyor, bir cemaat köyünde bin 100 çocuğun bulunduğu açıklanmasına rağmen kimse oralı bile olmuyor” ifadelerini kullandı.
“ÇOCUKLAR KAYIP”
Depremin ilk günlerinden itibaren hastane ziyaretlerinde kim olduğu belli olmayan grupların öbek öbek sıralandığının görüldüğünü kaydeden Dr. Şevkin, “Hastanenin önündeki bu insanlar kim ve neden bekliyorlardı? Kendini ifade edemeyen hastanedeki çocuklara sahip çıkmaya kalkışan bu insanlar bu fütursuzluğa nasıl cesaret ediyorlardı? "Devlet nerede?" diye buradan bir kez daha soruyoruz. O günlerde il valilerine önlem almaları için bilgi aktardık, bugün bu kürsüden hükûmete bir kez daha sesleniyorum: Çıkın sırça köşklerinizden, çocukları kurtarın, çocuklarımızı zalimlerin zulmüne terk etmeyin diyorum” diye konuştu.


Hükümete, “Ailesini kaybeden çocukların kaybolma, kaçırılma riskine karşı neden hiçbir önlem almıyorsunuz?” sorusunu yönelten CHP’li Dr. Şevkin, “Çocuklar kayıp, çocuklar sahipsiz, çocuklar eğitimden mahrum bırakıldı” dedi.


ÖNLEM YERİNE ‘KADER PLANI’ DEDİLER!
Depreme önlem alması beklenen hükûmetin, "kader planı", "cumhur ittifakı sadece sahada" demekle yetindiğine dikkat çeken Dr. Şevkin, şu ifadeleri kullandı:
“AFAD’ın iki gün boyunca deprem bölgesine gitmemesine karşılık İçişleri Bakanı Soylu, "GSM operatörleri çöktü, yollar kapalıydı" dedi. Olağanüstü hâl ilan edildi, meclis üç hafta kapatıldı; madenciler geç intikal etti, ordu geç intikal etti, Adıyaman'da sayın genel başkanınız helallik istedi. Tabii, depremde daha fazla insanın enkaz altından kurtarılabileceği olasıyken ne yazık ki liyakatsiz kadrolarınız nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Siz, size soru soranlara "bunları not ettik." dediniz ama unutmayın, biz de sizi not ediyoruz, kadınlar olarak hakkımızı helal etmiyoruz.”
Görüşmelerin ardından önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Editör: Haber Merkezi