CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Yıl başından bu yana geçen 9 aylık süreçte işten çıkarılanların sayısının bir milyonu geçmiş olmasını ve ekonomik sıkıntıların vatandaşın altından kalkamayacağı duruma gelmesini, Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

9 AYDA 1 MİLYON KİŞİ İŞTEN ÇIKARTILDI

Orhan Sümer, “Resmi işsiz sayısının bile 3,5 milyona yakın seyrettiği bir dönemde, birikimlerinin büyük kısmı farklı amaçlar için harcanan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlik ödeneği alanların sayısı 6 bin kişiye yakın azalarak 420 bine geriledi. Bu yılın ilk sekiz aylık döneminde işinden çıkarılan toplam 1 milyon 106 bin 742 kişi işsizlik ödeneği alabilmek için İş-Kur’a başvurdu. Başvuruların 140 bin 889’u Ağustos ayı içerisinde yapıldı. Her geçen ay ne yazık ki işten çıkartılanların sayısı artıyor. Çünkü dükkanlar, fabrikalar, iş yerleri bir bir kapanıyor.” Dedi

 

EVDE EKMEK PİŞİRME DÖNEMİ GERİ GELDİ

Orhan Sümer, “Saray ve çevresindekiler hariç ne yazık ki herkes ekonominin ağır faturasını ödüyor. Enflasyon ile vatandaşın mücadelesi sürerken, vatandaş boğazından kısmaya çalışıyor. Temel gıda ürünlerine erişimin giderek güçlenmesi nedeniyle aileler artık ekmek alamaz duruma geldi. Toptancıların en çok satmaya başladıkları ürün ise un oldu. Bir çok toptancı ise ailelerin son parasıyla un alarak evde ekmek yapımına başladıklarını ilettiyor. Çocuğunun beslenme çantasına yiyeceğini koyamayan aileler artık sofrasına da ekmek alamaz duruma geldi.”Dedi.

VATANDAŞIN SATACAK BİR ŞEYİ BORÇ ALACAK KİMSESİ KALMADI

Orhan Sümer, “Vatandaşların varlık yönetim şirketlerine 32,9 milyar, TOKİ’ye ise 27 milyar lira borcu bulunuyor. Bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan (tahsili gecikmiş borçlar da dahil) toplam borç 1 trilyon 380 milyar lira düzeyinde seyrediyor. Vatandaşların bankalara olan borcu sadece yıl başından bu yana 295 milyar lira, toplam borçlarında ise 297 milyar liralık artış yaşandı. Artık milletin ne satacak bir şeyi ne de borç bulacak kimsesi kalmadı.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi