CHP’li YILDIZ’dan Bakan Kurum'a TOKİ Soru Yağmuru

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Meclis Başkanlığı'na bir soru önergesi vererek, TOKİ'nin yeni sosyal konut projesine ilişkin sorularının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanmasını istedi.

“TOKİ son yıllarda vatandaşın konut ihtiyacını karşılayamamaktadır. Yapılan ihaleler çeşitli geçersiz sebepler gösterilerek iptal edilmektedir. 2019-2020-2021 yıllarında 2 sene sonunda teslim sözü verilen ihalesi gerçekleşmiş, hak sahipleri belirlenmiş daha sonra ihalesi iptal edilmiş, tamamlanamamış yaklaşık 70 bin konut problemi vardır. %15 tasfiye kanunu çıkarıldıktan sonra yüklenici firmalar teminatların yakarak iş bırakma yoluna gittiler. Firmalara fiyat farkları verilseydi konutlar vatandaşa teslim edilmiş olacaktı. Bunun yani sıra 2025 yılının sonuna kadar 500 bin Sosyal Konut Projesi vatandaşa duyuruldu. 422 milyar liraya mal olacak projeye 36 milyar lira ödenek konuldu bu ödenekle bu projenin de sonu önceki yıllardan farklı olmayacaktır ve yine vatandaş mağduriyet yasayacaktır.”  Dedi.

YILDIZ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:

CHP’li YILDIZ’dan Bakan Kurum'a TOKİ Soru Önergesi

Bu bağlamda;

1-    Kaç tane ihale iptal edildi asıl gerekçeleriyle açıklayacak mısınız?

2-    %15'e kadar tasfiye kanunu çıkarıldı. %15'i geçen firmalar teminatlarını yakmayı göze alarak işi bırakma yoluna gittiler. Fiyat farkları gerçek değerleriyle verilseydi şu an 2 yılda tamamlanacak sözü verilen konutlar sahiplerine teslim edilebilirdi. Firmalara bu fiyat farkları neden verilmedi?

3-    422 milyar liraya mal olacak projeyi 36 milyar lira ödenekle nasıl yapacaksınız?

4-    1 m2 inşaat maliyeti 7.000 TL olan yani 100 m2’lik bir evi KDV'si ve arsa payı hariç şekilde 700.00 TL'ye asgari ücreti 5.500 TL olan vatandaş nasıl sahip olabilir?

5-    500 bin sosyal konut projesi başlandı deniliyor. 2019-2020-2021

senelerinde hak sahipleri belirlenmiş, ihaleleri dahi yapılıp daha sonra iptal edilmiş yani halen ihale hazırlığı aşamasında olan yaklaşık 70 bin konut ne olacak?

6-    Hak sahiplerinden paralar toplandı ve sürecin nasıl ilerleyeceğine dair sorulara TOKİ sadece çalışma aşamasındayız gibi kısa yanıtlar vererek geçiştiriyor. Hak sahiplerinin mağduriyetleri nasıl giderilecek?

7-    TÜİK fiyatları piyasanın oldukça altında açıklıyor. Bu tabloda ihaleleri alan yüklenici firmaların aradaki farkı cebinden mi karşılamalarını bekliyorsunuz?

Sorularını sordu.

 

Editör: Haber Merkezi