_KAS93812_162350256Diş Hekimi Pertev Kökdemir, çocukların şeker tüketimi ve ağız sağlığı için ne yapılabileceği hakkında bilgilendirdi.

İlk adım, bir sorun olduğunu anlamaktır. Yani şekerli gıdaların çocukluk çağında dişlere zarar verdiğinin farkında olmamızdır. Çocukların beslenme alışkanlıklarını doğru yönetmemeniz gerekmektedir. Ayrıca küçük yaştan itibaren ağız bakımı hakkında çocuğu bilinçlendirmeli ve düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Beslenme; çürük oluşumunda birincil derecede öneme sahip bir etkendir. Şeker ve nişasta içeren karbonhidrattan zengin yiyeceklerin sık tüketilmesi diş çürüklerine neden olmaktadır. Ancak çocukları günlük besin ihtiyaçlarından biri olan şekerli ve nişastalı yiyeceklerden tamamen uzaklaştırmak oldukça güçtür. Dolayısıyla, çocukların şeker ihtiyaçlarını işlenmemiş gıdalardan yani mevsim meyvelerinden karşılamaya çalışmak ve çocukları buna özendirmek doğru olacaktır. Ayrıca, Dünya sağlık örgütü şekerli gıdaların sık tüketiminin obezite, diyabet ve pek çok hastalıkla yakından ilişkili olduğunu rapor etmiştir.

Ara öğünlerde meyve, ayran, yoğurt, süt, fındık, badem, ceviz gibi yararlı gıdaların tüketilmesi sağlanmalıdır. Çocukların bisküvi, kek, çikolata, şeker, cips gibi yiyecekleri ve kola gibi asitli içecekleri fazla tüketmelerine engel olunmalıdır. Hatta bu yiyeceklerle hiç tanıştırılmamalıdır. Peynir ve ceviz ise diş çürüklerinin oluşumuna engel olduğundan yemeklerden sonra bir parça yenilmesi önerilmektedir.

Çocuklar için yiyecek ve içecek seçerken dikkatli olun. Su her yaşta en iyi içecektir.

Editör: Haber Merkezi