Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başkanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, COVID-19'dan haftalık bildirilen ölümlerin Mart 2020'den bu yana en düşük seviyesine düştüğü için pandeminin sonunun artık göründüğünü söyledi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus , haftalık düzenli basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte , "Pandemiyi sona erdirmek için hiç bu kadar iyi bir konumda olmamıştık" dedi.

Ancak BM sağlık ajansının Genel Direktörü, dünyanın “henüz orada olmadığını” açıkladı.

Görünürde bitiş çizgisi

“Bir maraton koşucusu bitiş çizgisi göründüğünde durmaz. Geride kalan tüm enerjiyle daha çok koşuyor. Biz de öyle yapmalıyız. Bitiş çizgisini görebiliriz. Kazanan bir pozisyondayız. Ama şimdi koşmayı bırakmak için en kötü zaman ” dedi.

Ayrıca, dünya şimdi fırsatı değerlendirmezse, daha fazla değişken, ölüm, aksama ve belirsizlik riski olduğu konusunda da uyardı.

DSÖ'nün tüm hükümetlerin "yarışı bitirmek" için şimdi yapması gereken temel eylemleri özetleyen altı kısa politika özeti yayınladığını duyurarak, "Öyleyse, hadi bu fırsatı değerlendirelim" çağrısında bulundu.

Acil arama

Politika özetleri, hayat kurtarmak, sağlık sistemlerini korumak ve sosyal ve ekonomik bozulmayı önlemek için en iyi neyin işe yaradığını özetleyen, son 32 ayın kanıtlarına ve deneyimlerine dayanan bir özettir.

Tedros, "Hükümetlere politikalarına yakından bakmaları ve COVID-19 ve pandemi potansiyeli olan gelecekteki patojenler için onları güçlendirmeleri için acil bir çağrıdır" dedi.

Çevrimiçi olarak erişilebilen belgeler, çoğu risk altındaki grubun aşılanmasına, SARS-CoV-2 virüsünün sürekli test edilmesine ve dizilenmesine ve COVID-19 için etkili tedavinin birinci basamak sağlık sistemlerine entegre edilmesine ilişkin önerileri içerir.

Ayrıca yetkilileri, malzeme, ekipman ve fazladan sağlık çalışanlarının güvence altına alınması da dahil olmak üzere gelecekteki dalgalanmalar için plan yapmaya çağırıyorlar.

Brifingler ayrıca, sağlık çalışanlarının yanlış bilgileri tespit edip ele almaları için eğitim vermenin yanı sıra yüksek kaliteli bilgilendirici materyaller oluşturmayı da içeren iletişim tavsiyelerini içerir.

Geleceğe adanmış

Tedros, DSÖ'nün COVID'in yayılmasına karşı savaşmak için 2019 Yılbaşından bu yana çalıştığını ve pandemi “gerçekten bitene” kadar çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

Bu salgını birlikte sonlandırabiliriz, ancak ancak tüm ülkeler, üreticiler, topluluklar ve bireyler adım atıp bu fırsatı değerlendirirse” dedi.

Olası senaryolar

DSÖ'nün COVID-19 konusundaki teknik lideri Dr. Maria Van Kerkhove, virüsün dünya çapında hala “yoğun bir şekilde dolaştığını” ve ajansın bildirilen vaka sayılarının hafife alındığına inandığını vurguladı.

"Omicron'un farklı alt varyantlarının veya hatta farklı endişe türlerinin neden olduğu potansiyel olarak dünya çapında farklı zaman noktalarında gelecekteki enfeksiyon dalgalarının olacağını bekliyoruz" dedi ve virüsün daha fazla dolaştığına dair önceki uyarısını yineleyerek, mutasyona uğramak için daha fazla fırsatı var.

Bununla birlikte, gelecekteki bu dalgaların “dalgalar veya ölüme” çevrilmesi gerekmediğini, çünkü artık aşılar ve antiviraller gibi özellikle COVID-19 için etkili araçlar olduğunu söyledi.

Editör: Güven BOĞA