İnternette geçirilen zaman ve özellikle sosyal medya çocukların ve gençlerin beyinlerini ve davranışlarını nasıl etkiliyor?

Sosyal medya platformları, görünüşe göre kullanıcıların dikkatini çekmek ve uygulamaların ve bildirimlerin düzenli olarak kontrol edilmesini sağlamak için tasarlanmış. Son yıllarda, ya bir bilgi kaynağı, eğlence kaynağı ya da sadece başkalarıyla bağlantı kurmanın bir yolu olarak hayatlarımıza sosyal medya giderek daha fazla hakim olmaya başladı.

Yalnızca Kanada'da şu anda 30 milyondan fazla sosyal medya hesabı kayıtlı olup, gençler en yüksek kullanıcı gruplarından biridir .

COVID-19 salgını sırasında gençler, dijital dünyaya ani geçişten ve ekranlara olan bağımlılığın patlamasından büyük ölçüde etkilendi. Okulların kapanması ve sosyal izolasyon, günlük ekran kullanımında dramatik artışlara yol açtı ve birçok genç için zihinsel sağlık sorunlarının daha da kötüleşmesine neden oldu.

SES Adana Şube Başkanı Işık, ŞİDDET ÜRETEN SİSTEMi DEĞİŞTİRECEĞİZ! SES Adana Şube Başkanı Işık, ŞİDDET ÜRETEN SİSTEMi DEĞİŞTİRECEĞİZ!

Araştırmalar, ekran başında geçirilen zaman ile anksiyete ve depresyon da dahil olmak üzere zihinsel sağlık sorunları arasında güçlü bağlantılar olduğunu gösteriyor ; ancak pandemi veya pandemi sonrası dönemlerde nedensel ilişkileri belirlemek için çok az uzunlamasına çalışma yürütüldü. Karantinanın stresi ve tipik destek ağlarının yokluğu, ergenleri sosyal medyanın olumsuz etkilerine karşı her zamankinden daha savunmasız bıraktı.

Şimdi, pandemik karantinaları takip eden yıllarda, aşırı ekran başında kalma süresinin beyin gelişimi üzerindeki etkisini araştırmamız ve ele almamız zorunludur.

Ekran görüntüsü 2024-01-21 115751

Ödül ve ceza

Sosyal medyanın önemli bir yönü, çocukları ve ergenleri olumsuz beyin gelişimi riskine sokabilecek ödül ve cezayla ilgili beyin sistemlerini devreye sokmasıdır Çocukluk ve ergenlik döneminde beyinlerimiz hala dramatik gelişim dönemlerinden geçiyor ve bu da onları aşırı ekran başında kalmanın etkisine karşı daha duyarlı hale getiriyor.

Çocuk ve gençlerin beyinlerinde çok aktif ödül sistemleri vardır. Doğal ödüller beyinde dopamin gibi “iyi hissetme” kimyasallarının kısa süreliğine salınmasına neden olabilir . Sosyal medya, normalden daha yüksek düzeyde sürekli ödüller sunabilir ve beyin kimyasını etkileyebilir, bu da çocukların daha fazla ödül aramasına , hatta bağımlılık düzeylerine varmasına neden olabilir.

Beynimizin riskli ama ödüllendirici aktiviteyi izleyen kısmı ( prefrontal korteks) 30'lu yaşlarımıza ulaşana kadar tam olarak olgunlaşmaz . Çocuklarda ve gençlerde bu beyin alanının tam olarak gelişmemiş olması, kaydırma davranışlarını kontrol etme ve duygusal tetikleyicileri izleme becerilerini etkileyebilir.

Beyin kimyasındaki değişikliklerle birleştiğinde bu durum aşırı ekran süresi kullanımına yol açabilir. Prefrontal korteksin gelişiminin zaman çizelgesi, yetişkinlerin neden sosyal medyanın olumsuz etkilerinin aynı sonuçlarıyla yüzleşme olasılığının daha düşük olduğunu da açıklayabilir.

Ek olarak, bazı çalışmalar çocuklarda ve gençlerde kortikal ve subkortikal beyin aktivasyonu ve yapısında yüksek ekran süresi kullanımıyla ilişkili değişiklikler olduğunu bildirmiştir . Bu çalışmalar beynin ödül ve ceza merkezlerinde değişiklikler olduğunu bildirmiştir .

Bunun bir başka örneği, çocukları üç yıl boyunca takip eden , sosyal bağlantıyla ilgili bölgelerin gecikmiş gelişimini ve başkalarının düşünce ve duygularını anladığını gösteren boylamsal bir çalışmadan geliyor.

Farklı etkiler

Ancak tüm araştırmalar ekran başında geçirilen zamanın beyin gelişimindeki değişikliklerle ilişkili olduğuna işaret etmiyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 12.000 çocukta sigara içme, video oyunları ve uyku dahil olmak üzere çocukluk deneyimlerini incelemek üzere tasarlanan geniş ölçekli bir görüntüleme çalışması, ekran başında geçirilen zaman ile beyin gelişimi arasında hiçbir ilişki olmadığını gösterdi .

Büyük ölçekli çocuk gelişimi çalışması ile ekran başında geçirilen zamanı incelemek için tasarlanmış daha küçük çalışmalar arasındaki uyumsuzluğun birkaç açıklaması olabilir. Örneğin, potansiyel olarak yoğun ekran başında vakit geçiren kullanıcılar daha küçük, daha odaklı çalışmalara katılmayı seçtiler. Buna karşılık, ekran başında geçirilen zamanın olumsuz etkileri açısından en fazla risk altında olan çocuklar, büyük bir grupta verilerin daha küçük bir kısmını temsil ediyor olabilir.

Sosyal medyanın yaygın kullanımı göz önüne alındığında, tüm çocukların ve gençlerin aynı şekilde etkilenmemesi şaşırtıcı değildir. Önceden var olan zihinsel sağlık sorunları, özellikle kaygısı olan ergenler ve genç yetişkinler, sosyal medya kullanımının beyin ve davranış üzerindeki zararlı etkileri açısından en fazla risk altında olan kişiler olabilir .

Kaygı yaşayanlar, sosyal medyayı onay ve güvence aramak için veya kişisel etkileşimlerden ve gerçek dünyadaki stres faktörlerinden kaçınmak için uyumsuz bir başa çıkma mekanizması olarak daha sık kullanabilirler .

Aşırı sosyal medya kullanımıyla ilişkili olumsuz sonuçlar için zihinsel sağlık risk faktörlerinin yanı sıra beyin gelişimi üzerindeki uzun vadeli etkileri daha iyi anlamak için daha boylamsal araştırmalara ihtiyaç vardır.

Dijital dünyaya uyum sağlamak

İlerledikçe ve giderek dijitalleşen dünyaya uyum sağladıkça, çocukların gelişimi açısından en zararlı olan ekran başında geçirilen sürenin miktarı, türü ve içeriğinin yanı sıra ilgili risk ve dayanıklılık faktörleriyle ilgili bilimin ortaya koyduğu net yönergelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu nedenle araştırmacıların çocuk ve ergenlerin beyinlerinde ve davranışlarına neler olduğunu ve bunun uzun vadeli sonuçları nasıl etkilediğini anlamamızı sağlayacak çalışmalar tasarlaması her zamankinden daha önemli.

Bu arada, eğitimciler ve ebeveynler, çocukların ve gençlerin ekran başında aşırı zaman geçirmenin beyin gelişimi ve zihinsel sağlık üzerindeki sonuçlarını anlamalarına yardımcı olmak için açık diyalog içinde olmalıdır. Gençlere ayrıca stratejiler verilmeli ve ekran başında geçirilen zamanı sorumlu bir şekilde yönetmelerine yardımcı olacak sınırlar koymayı öğrenmelidir.

Gelecekte uzun vadeli toplumsal sorun ve endişe potansiyelini en aza indirmek için teknolojiyle sağlıklı ilişkileri teşvik etmemiz çok önemlidir.

Editör: Haber Merkezi