"Cinsel Tacizi Önleme Birimi’ni kampüste yaşanan taciz vakalarına dair çalışma yürütmeye ve kampüs güvenliğini sağlamak için etkin adımlar atmaya çağırıyoruz."

Çukurova Üniversitesi Öğrencileri Üniversite Kampüsü İçerisinde Yaşandığı İddia Edilen İstismar Olayına Karşı Baraj Yolu Duygu Kafe Önünde Basın Açıklaması Yaptı.

WhatsApp Image 2023-01-14 at 18.01.45

Çukurova Üniversite Öğrencilerinin Yanı Sıra, PSAKD, CHP, TİP, EMEP, HDP, HDK, Kaldıraç Gibi Kurumlarda Katılarak Destek Verdi.

Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışma Topluluğundan Özge Türkoğlu tarafından okunan basın açıklamasının ardından kurum temsilcileri de söz alarak konuşma yaptı.

11 Ocak Çarşamba gecesi Çukurova Üniversitesi sınırları içerisinde bulunan Toroslar Kız Öğrenci Yurdu karşısındaki Zeytinlik’te 14 ve 16 yaşındaki çocuklara yönelik cinsel istismar girişiminde bulunulduğu iddia edilmektedir. Aldığımız bilgilere göre zor durumda olan ve devlet yetiştirme yurdunda kalan iki erkek çocuğu kendilerine yardımda bulunacağını belirten kimliği belirsiz bir şahıs tarafından kandırılarak kaçırıldı. Şehrin çarşısında bulunan Merkez Park’ta kandırılarak araca bindirilen çocuklar kampüsümüzde bulunan Zeytinlik bölgesine getirildi. Ardından 14 yaşındaki erkek çocuğu tecavüze uğradığı ve 16 yaşındaki arkadaşının failden kaçıp koşarak güvenliklerden yardım istemeye gitti. Güvenlik olay yerine gelene kadar failin bölgeden kaçtığı söylenmektedir.

Yaşandığı iddia edilen cinsel istismar suçunun faili sadece o şahıs değil aynı zamanda defalarca failleri cezasız bırakan yargı ve üniversite güvenliğini sağlamayan Çukurova Üniversitesi yönetimidir. Türkiye’nin her yerinde yükselen istismar vakalarına karşı gerekli önlemler alınmadığı gibi failler sıklıkla aklanmaktadır. Buna sessiz kalmıyoruz.

WhatsApp Image 2023-01-14 at 18.01.44

GÜVENLİ KAMPÜS GÜVENLİ YAŞAM GÜVENLİ GELECEK

Üniversiteli kadınların uzun süredir talebi olan güvenli kampüsü talebinin önemi bir kez daha gün yüzüne çıkmıştır. Üniversiteli kadınlar kampüste gerekli önlemlerin alınmasını, karanlık ve ıssız bölgelerin aydınlatılmasını, yurt yolunda saatlerce kendilerini rahatsız eden araçlar için denetim yapılmasını, caydırıcı müdahalelerin yapılmasını ve Cinsel Taciz Önleme Biriminin işler kılınmasını talep ediyor. Bu olayın takipçisi olacağız ve Çukurova Üniversitesi öğrencileri olarak üstünün kapanmasına izin vermeyeceğiz.

Çocuk istismarı bir dönem gündem olduktan sonra geri plana düşüp, bir süre sonra yeniden hatırlayıp yeniden öfkeleneceğimiz bir sorun değil. Memleketin her köşesinde her an çocuklar istismara uğruyor! Çocuk istismarını daima gündemde tutmak, sorunu doğru tarif etmek, anlamak ve anlatmak gerekiyor. Sorunun ortadan kalkması için hukuki sosyal ve politik yönleriyle bütüncül bir mücadele yürütülmeli ve istismara karşı mücadele tüm topluma yayılmalıdır. Biz buradan Çukurova Üniversitesi öğrencileri ve bugün burada bulunan bütün kurumlar ve katılımcılar adına bu meselenin kapanmaması için sonuna kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz.

WhatsApp Image 2023-01-14 at 18.01.46 (1)

ÇOCUK SUSMAZ SEN DE SUSMA!

Bizler üniversite öğrencileri olarak şu sorulara üniversite yönetiminden cevap bekliyoruz.

-Daha önce kampüsümüzdeki yurtlarda birçok taciz vakası yaşandığını birçok yoldan ileten öğrencilerin bu sorunlarını çözmek için ne yaptınız?

- Kadın öğrencilerin yurda giriş çıkış saatlerine ve yaşam tarzına yoğun müdahale edilirken yurt yolunda yabancı araçların kendilerini saatlerce rahatsız etmesine neden müdahale etmiyorsunuz? Yurda birkaç dakika bile geç kaldığımızda baskı yapan yurt yönetimi bizim üniversite sınırları içerisinde de güvende olmadığımızı biliyor mu?

- Yurt yolunu neden ışıklandırmıyor ve trafiğinin denetlenmesini sağlamıyorsunuz?

- Kampüs içerisinde binlerce öğrencisi barınan Çukurova Üniversitesi öğrencilerinin güvenliğini sağlamak için ne önlem alıyorsunuz?

WhatsApp Image 2023-01-14 at 18.01.45 (1)

GÜVENLİ KAMPÜS İSTİYORUZ!

Bizler buradan yeniden yaşanan olayın aydınlatılması ve kampüs güvenliğinin sağlanması sorumluluğunu üniversite yönetimine hatırlatıyoruz. Kampüsümüz bizlere güvende hissettirmek bir yana dursun suç işlenebilmesi için uygun bir yer olarak görülüyor.

Buradan taleplerimizi yineliyoruz.

-Bu olay hakkında derhal öğrenciler ve bütün kamuoyu aydınlatılsın. Rektörlük açıklama yapsın.

-Yurt yolu trafiği denetlensin, yurda gelen ringler artırılsın, yurt yolu aydınlatılsın.

-Güvenlik güçleri özellikle akşam saatlerinde yurt yolunun denetimini sıkılaştırmalı, görevlerini yerine getirmeli ve öğrencilerin güvenliğini sağlamalıdır.

- Yurt çevresi başta olmak üzere ıssız tüm alanların ışıklandırılmasının sağlanmalı ve artırılmalıdır.

-Cinsel Tacizi Önleme Birimi’ni kampüste yaşanan taciz vakalarına dair çalışma yürütmeye ve kampüs güvenliğini sağlamak için etkin adımlar atmaya çağırıyoruz.

İSTİSMAR SUÇTUR SESSİZ KALMA!

 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ

Editör: Güven BOĞA