Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay’ın da aralarında bulunduğu 44 kişinin gözaltına alınmasının ardından belediye binası önünde geniş katılımlı bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Milletvekilleri, KESK Adana Şubeler Platformu, emek ve meslek örgütleri, siyasi partiler, sendikalar, dernekler ve yurttaşların destek verdiği açıklamada operasyonlara tepki gösterildi. Yeni Parti Adana İl Başkanı Anıl Tanburoğlu, “Bizleri susturamayacaklar, alıştırmayacaklar” derken, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Bu operasyonlar devam edecek ama biz de buna karşı direnmeye devam edeceğiz” mesajını verdi.
Çukurova Belediyesi önünde geniş katılımlı açıklama
ADANA – Adana’nın Çukurova ilçesinde belediyeye yönelik gerçekleştirilen operasyonun ardından belediye binası önünde basın açıklaması düzenlendi. Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay’ın da aralarında bulunduğu 44 kişinin gözaltına alınması, siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri, sendikalar, emek ve meslek örgütleri ile yurttaşların katıldığı açıklamada gündeme taşındı.
Belediye binası önündeki buluşmaya milletvekillerinin yanı sıra KESK Adana Şubeler Platformu, çeşitli emek ve meslek örgütlerinin temsilcileri, siyasi partiler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri, dernekler ve çok sayıda yurttaş destek verdi.
Açıklamada, belediyeye yönelik operasyonun siyasi ve hukuki boyutları ele alınırken, seçilmiş yerel yöneticilere yönelik adli süreçler ve yerel yönetimlerin geleceği konusundaki kaygılar dile getirildi.
Katılımcılar, operasyonun yalnızca belediye yönetimini değil, yerel yönetimlerin işleyişini ve seçmen iradesine ilişkin tartışmaları da gündeme getirdiğini ifade etti.
Anıl Tanburoğlu: “Bizleri susturamayacaklar, alıştırmayacaklar”
Basın açıklamasına katılan Yeni Parti Adana İl Başkanı Anıl Tanburoğlu, Çukurova Belediyesi’ne yönelik operasyona tepki gösterdi.
Tanburoğlu, operasyonlar karşısında sessiz kalmayacaklarını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Bizleri susturamayacaklar, alıştırmayacaklar.”
Tanburoğlu’nun açıklaması, belediyelere yönelik operasyonların olağanlaştırılmasına karşı bir itiraz olarak öne çıktı.
Tanburoğlu, açıklamaya katılarak operasyon karşısındaki tepkisini kamuoyuyla paylaşırken, belediye önündeki buluşma farklı siyasi ve toplumsal kesimlerin bir araya geldiği bir dayanışma etkinliğine dönüştü.
Burhanettin Bulut: “Operasyonlar İstanbul’da Kent Uzlaşısı tartışmalarıyla başladı”
Belediye önündeki basın açıklamasının ardından gazetecilerle bir araya gelen Yeni Parti Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, operasyonun yalnızca Çukurova Belediyesi üzerinden değerlendirilemeyeceğini savundu.
Bulut, belediyelere yönelik adli operasyonların yeni olmadığını belirterek, sürecin İstanbul’da “Kent Uzlaşısı” tartışmalarıyla başladığını ve ardından farklı belediyelere yönelik operasyonlarla devam ettiğini söyledi.
Yaşanan gelişmelerin birbirinden bağımsız değerlendirilmemesi gerektiğini savunan Bulut, yerel yönetimlere yönelik operasyonların ülke genelindeki siyasi gelişmelerle birlikte ele alınması gerektiğini ifade etti.
Bulut’un değerlendirmelerinde, seçilmiş belediye yöneticileri hakkında yürütülen adli süreçlerin siyasi sonuçları ve yerel yönetimlerin karşı karşıya bulunduğu koşullar öne çıktı.
“İktidar, seçilmiş belediyeler üzerinde yargı yoluyla baskı kurmaya çalışıyor”
Burhanettin Bulut, belediyelere yönelik operasyonların siyasi bir boyutu bulunduğunu ileri sürdü.
İktidarın seçilmiş belediyeler üzerinde yargı yoluyla baskı kurmaya çalıştığını savunan Bulut, gözaltı ve operasyonlarla seçmen iradesinin ortadan kaldırılamayacağını belirtti.
Bulut, belediye başkanlarının seçimlerle göreve geldiğini hatırlatarak, yerel yönetimlere yönelik müdahalelerin demokratik temsil açısından tartışılması gerektiği görüşünü dile getirdi.
Operasyonların önümüzdeki süreçte de devam edebileceğini öne süren Bulut, siyasi mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.
“Bu operasyonlar devam edecek ama biz de direnmeye devam edeceğiz”
Basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede operasyonlara karşı tutumlarının değişmeyeceğini belirten Bulut, şu mesajı verdi:
“Bu operasyonlar devam edecek ama biz de buna karşı direnmeye devam edeceğiz.”
Bulut, partisinin belediyelere yönelik operasyonlar karşısında siyasi ve demokratik mücadelesini sürdüreceğini ifade etti.
Gözaltı kararları ve adli operasyonların seçmen iradesini ortadan kaldıramayacağını savunan Bulut, yaşanan gelişmeleri yakından takip edeceklerini belirtti.
KESK, emek ve meslek örgütleri ile sendikalardan destek
Çukurova Belediyesi önündeki basın açıklamasında dikkat çeken başlıklardan biri de farklı toplumsal kesimlerin katılımı oldu.
KESK Adana Şubeler Platformu ile emek ve meslek örgütlerinin temsilcileri, sendikalar, dernekler, siyasi partiler ve yurttaşlar açıklamaya destek verdi.
Farklı kurumların aynı basın açıklamasında buluşması, operasyonun yalnızca siyasi partilerin değil, örgütlü toplumsal kesimlerin de gündeminde yer aldığını gösterdi.
Katılım, yerel yönetimlere yönelik adli süreçlerin sendikal haklar, demokratik temsil, hukuk devleti ve kamusal yönetim ilkeleri çerçevesinde tartışıldığı bir ortamda gerçekleşti.
Operasyonun siyasi ve hukuki boyutları gündemde
Çukurova Belediyesi’ne yönelik operasyon, gözaltı kararlarının yanı sıra yerel yönetimlerin işleyişi ve seçilmiş yöneticilerin görevlerini sürdürme koşullarını da yeniden gündeme getirdi.
Operasyona tepki gösteren siyasi temsilciler, gözaltı süreçlerinin seçmen iradesi üzerindeki etkisine dikkat çekerken, adli işlemlerin hukuka uygunluğu ve soruşturmanın içeriği de kamuoyunun yanıt beklediği konular arasında bulunuyor.
Bununla birlikte gözaltı kararı, ilgili kişiler hakkında kesinleşmiş bir suç hükmü bulunduğu anlamına gelmiyor. Soruşturmanın içeriği, yöneltilen suçlamalar ve adli sürecin sonraki aşamalarına ilişkin resmî açıklamalar önem taşıyor.
Gelişmeler yakından takip edilecek
Çukurova Belediyesi önündeki açıklamada, operasyonun ardından yaşanacak gelişmelerin yakından takip edileceği belirtildi.
Yeni Parti Adana İl Başkanı Anıl Tanburoğlu’nun “Bizleri susturamayacaklar, alıştırmayacaklar” sözleri ile Milletvekili Burhanettin Bulut’un operasyonlara karşı mücadeleyi sürdürecekleri yönündeki açıklaması, buluşmanın öne çıkan mesajları oldu.
Milletvekillerinden sendikalara, emek ve meslek örgütlerinden siyasi partilere ve yurttaşlara kadar geniş bir katılımın gerçekleştiği basın açıklaması, Çukurova Belediyesi’ne yönelik operasyonun ardından Adana’da düzenlenen ilk toplumsal tepki buluşmalarından biri olarak gündeme geldi.
Gözaltına alınan kişilerin adli süreçleri ve soruşturma kapsamında yapılacak açıklamalar, önümüzdeki günlerde gelişmelerin seyrini belirleyecek.
Soruşturmada 51 kişi hakkında işlem, 44 gözaltı
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 51 kişi hakkında işlem başlatıldı. Jandarma ekiplerinin 19 Ekim sabahı belediye binası ve çeşitli adreslere düzenlediği eş zamanlı operasyonda, mevcut Belediye Başkanı Emrah Kozay, önceki dönem Belediye Başkanı Soner Çetin ve dört belediye başkan yardımcısının da aralarında bulunduğu 44 kişi gözaltına alındı. Diğer yedi kişinin aranmasına devam edildiği bildirildi.
Soruşturmanın, belediyenin 2024, 2025 ve 2026 yıllarındaki ihale ve doğrudan temin işlemleri, hakediş ödemeleri ve belediyeye bağlı şirket üzerinden gerçekleştirilen alımlara ilişkin usulsüzlük ve rüşvet iddiaları kapsamında yürütüldüğü açıklandı.
Başsavcılık tarafından belirtilen suçlamalar arasında rüşvet, nitelikli dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma ve suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme veya örgüte üye olma bulunuyor. Söz konusu suçlamalar henüz kesinleşmiş yargı kararları niteliğinde değil.
Belediye önündeki açıklamalarda ise soruşturmanın siyasi nitelik taşıdığı yönündeki eleştiriler öne çıktı. İktidar cephesi, belediyelere yönelik adli işlemlerin siyasi amaç taşıdığı yönündeki genel eleştirileri reddediyor.







