Adana 5. Kent Sorunları Sempozyumunda;  4 Oturum, 1 Panel, 2 Tekil sunumda yer alan 21 konuşmacı, uzmanlık alanlarında görüş ve önerilerini sunacak.

WhatsApp Görsel 2023-11-17 saat 17.30.01_19cb5681

Sempozyuma, Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, Yüreğir Belediyesi Başkan Yardımcısı, Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, Adana Tabip Odası Başkanı Uzman Doktor Selahattin Menteş, siyasi parti temsilcileri ile TMMOB'e bağlı oda başkan ve yöneticileri katıldı.

TMMOB Adana İKK Sekreteri Ahmet Uncu tarafından yapılan açılış konuşmasında Sempozyumun önemine dikkat çekildi.

Ekran görüntüsü 2023-11-17 173255

Uncu sözlerine şu şekilde devam etti;

Adana Ekoloji Platformu; Adana için plan yaparken önceliğiniz “doğa”, “hayat” ve “insan” olsun. Adana Ekoloji Platformu; Adana için plan yaparken önceliğiniz “doğa”, “hayat” ve “insan” olsun.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli, 11 ilimizi etkileyen deprem sonucu resmi rakamlara göre 50 binden fazla canımız enkaz altında can verdi, binlerce insanımız yaralandı veya sakat kaldı. Hayatını kaybeden insanlarımızı rahmetle anıyor, ülkemize başsağlığı diliyoruz. Yaşadığımız bu deprem felaketi dolayısıyla Sempozyumun ana temasını “KENT ve AFET” olarak belirledik.

WhatsApp Görsel 2023-11-17 saat 15.47.10_f96d178c

TMMOB’yi oluşturan Odalarımız, bilim ve tekniğin ışığında oluşturdukları araştırmalarını, birikimlerini ve önerilerini kent ve kentlinin hizmetine sunan disiplinlerden oluşmaktadır. Bizler mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak, aldığımız eğitimi, edindiğimiz tecrübelerimizi halkın yararına sunarak, daha sağlıklı yaşanabilir kentler yaratmak için mücadele ediyoruz.

Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle kentlerimizin yaşam kalitesinde mesafe kat edilmesi beklenirken, ne yazık ki uygulanan politikalarla belli kesimlere imar rantı sağlanarak; kentlerimizin ormanları, tarihi ve kültürel değerleri, yeşil alanları, kısaca toplumsal değerleri heba edilmektedir.

Kentleşmede yaşanan bu sorunların yanı sıra, vatandaşlarımız hızlı bir fakirleşme süreci içinde, hayat pahalılığıyla, ekonomik zorluklarla boğuşmaktadırlar. Asgari ücretlinin de emeklinin de konut sahibi olması artık bir hayale dönüşmüş durumdadır. Artan fahiş kiralar da vatandaşların çaresizliğini artırmaktadır. Tüm bu sorunlar karşısında demokratik hak aramak isteyenler; düşünce, ifade, örgütlenme ve basın özgürlüklerinin kısıtlanması engelleriyle karşılaşmaktadır.

Kentimiz de, öteden beri devam eden yanlış uygulamalar neticesinde, TMMOB bileşenlerinin tüm uyarılarına rağmen çarpık bir kent haline dönüşmüştür. Bilim ve teknikten uzak, plansız ve öngörüsüz olarak imara açılan bölgeler, engellenemeyen kaçak yapılaşma, yanlış tarım politikaları sonucu kırsaldan kente aşırı göç ve TMMOB’nin tüm itirazlarına rağmen çıkarılan imar afları neticesinde kentimiz sağlıksız yapılardan oluşan bir beton yığını haline dönmüştür. Deprem gerçeği ile birlikte bu sağlıksız yapılaşmanın yarattığı ve yaratacağı sorunlar açıktır. Bu nedenle kentimize dair atılacak her adım; planlı, bilim ve tekniğin ışığında, paydaşların düşünceleri alınarak ve geleceği öngörerek atılmalıdır.

TMMOB’ye bağlı Odaların Adana Şubeleri olarak, bizler; ülkemizi, kentimizi seviyoruz. Daha yaşanır bir Adana için, mesleki bilgilerimizle, örgütsel varlığımızla,  çalışmalarımızla, araştırmalarımızla kentimize hizmet vermeye, görüş ve önerilerimizi sunmaya devam edeceğiz.

WhatsApp Görsel 2023-11-17 saat 15.47.11_5e53a0f2

Bu amaçla planladığımız Adana 5. Kent Sorunları Sempozyumunda;  4 Oturum, 1 Panel, 2 Tekil sunumda yer alan 21 konuşmacımız, uzmanlık alanlarında görüş ve önerilerini sunacaklar. Konuşmacılarımıza, görüşlerini dinleme fırsatını Adanalılara verdikleri için teşekkür ediyoruz.

Ayrıca; TMMOB Adana bileşenlerine, Sempozyum Düzenleme ve Yürütme Kurulu üyelerine,  bizlere desteklerini esirgemeyen Adana Büyükşehir Belediyesine, Seyhan İlçe belediyesine, Yüreğir ilçe Belediyesine ve Canoğulları Madenciliğe, Sempozyuma ilgi gösteren basın emekçilerine,  çalışmalarımıza emek veren İnşaat, Makine ve Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube çalışanlarına ve Sempozyuma katkı sunan, katılan herkese; TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu ve şahsım adına teşekkür eder, Sempozyumumuzun verimli geçmesini temenni ederim.

Ekran görüntüsü 2023-11-17 173321

Editör: Haber Merkezi