Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Girerken "Eğitim" Paneli 26 Kasım 2022, Cumartesi, Saat: 13.00'de, Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezinin Tiyatro Salonunda Doç. Dr. Mehmet Karakuş'un Moderatörlüğünde Gerçekleştirilecek.

Panelin konuşmacıları ise; CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ve Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul'dan oluşmakta.

CHP Adana İl Başkanlığı ile birlikte Eğitim Sen ve Eğitim-İş'in birlikte organize ettiği panele tüm eğitimciler başta olmak üzere Cumhuriyet'in İkinci Yüzyılına Girerken "Eğitim" konularını merak eden herkes davetli.

Panelistlerin, panel sırasında ele alacağı konuları ise kendi açıklamalarından derleyerek sizlere sunuyoruz;

CHP Ankara Milletveili Yıldırım Kaya'nın, Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Girerken "Eğitim" Panelinde ki Konuşmasının Ana Unsurunu Oluşturacak Konulara Dönük Açıklamaları Özetle Şu Şekilde Olacak; 

"Öğretmenlere sözümüz var

Tüm öğretmenlerin özlük sorunlarını, ekonomik sorunlarını, demokratik sorunlarını, öğretmen örgütleri ile tartışarak ilk altı ay içinde çözeceğiz.

İlk adımımız öğretmenlik meslek kanununu çıkartmak olacak.

19 Kasım da yapılan “Sınav” sonuçları Sınava girmeyen ya da giremeyen tüm öğretmenler için olumlu olan sonuçları öğretmenlerimize de verilecek.

1)    Cumhuriyetin yüzüncü yılında 100 bin öğretmen atayacağız!

2)    Tüm engelli öğretmenlerin atamasını yapacağız!

3)    Ücretli öğretmen sorununu çözeceğiz!

4)    PIKTES öğretmenlerinin sorununu çözeceğiz!

5)    Tüm öğretmenler kadrolu çalışacak!

6)    Öğretmen maaşları insanlık onuruna yakışır seviyeye çekilecek!

7)    “Gerçek” Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkaracağız

8)   24 Kasım Öğretmenler Günü’nde bir maaş tutarında ikramiye vereceğiz!

9)   Atanmayan öğretmen işkencesine son vereceğiz!

10) Mülakat Sistemine son vereceğiz!

11)  Liyakate göre atama yapacağız!

12) Eğitim parasız olacak!

13) Öğretmenler uzmandır!

14) Kariyer basamaklarını kaldıracağız!

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay'ın Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Girerken "Eğitim" Panelinde ki Konuşmasının Ana Unsurunu Oluşturacak Konular Şu Çerçevede Olacak;

Özbay, 24 Kasım ile ilgili sendika olarak yapılan açıklamada da ifade ettiği gibi; Bugün aynı zamanda, Cumhuriyet tarihinde öğretmenliğe en çok zarar vermiş, onu en çok değersizleştirmiş, açlığa ve itibarsızlığa sürüklemiş olan yöneticilerin öğretmenleri riyakarca övmek için sıraya girdiği bir gün. "Öğretmenlerin çalışma koşullarını ağırlaştırdılar; mesleki alanlarındaki söz hakkını gasp ettiler; Anayasal bir hak olan güvenceli istihdamı çiğneyerek kadrolu/sözleşmeli/ücretli diye ayrıştırdılar; yetmedi- öğretmenleri ÖMK denilen garabetle uydurulmuş yeni unvanlarla bölmeye giriştiler; bir teneffüs arasında hazırlanabilecek basitlikte olan bu kanunla öğretmenlerin uzmanlıklarını, diplomalarını, emeklerini, meslekteki kıdemlerini görmezden geldiler; öğretmenleri geçinemez, eve boynu bükük sınıfa ise düşünceli biçimde girer hale getirdiler; yaşanabilir bir emeklilik hayalini çaldılar; liyakatsizce atanan yandaş yöneticilerin mobbingleriyle bunalttılar, yine liyakatsiz mülki amirler arasında öğretmen azarlamayı adeta bir geleneğe dönüştürdüler, biz hakkımızı aradığımızda “trol” deyip, “çapulcu” deyip hedef gösterdiler, öğretmenlerin Başöğretmenlerinin kendilerine emanet ettiği öğrencilerine çağdaş, laik ve adil bir eğitim verebilmesini engellediler" çerçevesinde sunumunu gerçekleştirecek.

Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul'un Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Girerken "Eğitim" Panelinde ki Konuşmasının Ana Unsurunu Oluşturacak Konulara Dönük Sunumu Özetle Şu Çerçevede Olacak; 

“Öğretmenlik mesleğini değersizleştiren ve itibarsızlaştıran, öğretmenlerin acil ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesi ile karşılamaktadır. Yüz binlerce öğretmenin geçim sıkıntısı yaşadığı, yüksek kiralar ve faturalar nedeniyle ay sonunu getirmekte zorlandığı bir dönemde öğretmenlere yönelik içi boş söylemlerin hiçbir anlamı kalmamıştır” dedi.

Öğretmen maaşının son 9 yılda gittikçe eridiğini dile getiren Kurul, “Yıllardır dile getirdiğimiz temel taleplerimiz karşılanmamış ve yaşadığımız sorunlara kalıcı çözümler üretilmemiştir. Öğretmeniyle, memuruyla, yardımcı hizmetlisi, idari ve teknik personeliyle bir milyonu aşkın eğitim emekçisinin yaşadığı ekonomik, sosyal ve mesleki sorunları çözmek için yıllardır adım atmayanların, gerçek sorunlarımızı görmezden gelenlerin her yıl aynı cümlelerle tekrarladıkları bildik nutukları daha fazla dinlemek istemiyoruz” diye belirtti.

Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yaratılan haksız ve hukuksuz uygulamalara son verilmesi gerektiğini ve eğitimcilerin tüm haklarıyla işine ve öğrencilerine kavuşması gerektiğini vurgulayan Kurul, şöyle dedi: “Öğretmenlerin ‘hükümet memuru’ haline getirilmek istenmesine, kariyer basamakları üzerinden bölünmesine, öğretmen ve eğitim yöneticileri atamalarının ‘siyasi torpil’ gölgesinde yapılmasına itiraz ediyoruz. Nitelikli eğitimin; iş güvencesine sahip, ekonomik, özlük ve demokratik hakları en gelişkin bir şekilde sağlanmış, geleceğe güvenle bakabilen öğretmenle mümkün olabileceği gerçeği dikkate alınmalı ve mesleğimizi itibarsızlaştıran Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesi iptal edilmelidir. İktidar, sadece öğretmenlerin değil, kötü ve sağlıksız koşullarda çalışan; hakları gasp edilen; tamamen hukuksuz siyasi kararlarla ihraç edilen, sürgün ve soruşturmalara maruz kalan bütün eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik, sosyal ve özlük sorunlarına çözüm üretmelidir.”

WhatsApp Image 2022-11-23 at 12.43.35

Editör: Güven BOĞA