DEM Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo: "Borsa İstanbul, Türkiye'nin 'Yasal Kumarhanesi' Olmuştur!"

Antalya’ya çalışmak için gelen İranlı üç kardeşin trajik ölümleri kamuoyunda yankı uyandırırken, DEM Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Borsa İstanbul’daki kayıplar nedeniyle yaşanan intihar olaylarına dikkat çekerek, Türkiye’de borsanın "yasal bir kumarhane" haline geldi dedi.

İranlı kardeşler Mohammedreza Yasovalian (44), Mohsen Yasovalian (36) ve Amirhossein Yasovalian (33), 13 Kasım’da Antalya’daki evlerinde ölü bulundu. Yapılan incelemelerde, odada mangal içinde yakılmış kömür ve Farsça bir not bulunduğu, kardeşlerin notta borsada yüklü miktarda para kaybettiklerini ifade ettikleri öğrenildi. Yaşanan bu acı olay, Türkiye’de borsa kaynaklı mali kayıplar nedeniyle intihar edenlerin artışıyla ilgili endişeleri bir kez daha gündeme getirdi.

“Borsa İstanbul, Şeffaflıktan Uzak ve Manipülasyona Açık Bir Sistemle İşliyor”

Ayhan Barut sordu, Bakan Uraloğlu sustu Ayhan Barut sordu, Bakan Uraloğlu sustu

Milletvekili Cupolo, yasalarca kumar ve bahis oynamanın yasak olduğu Türkiye’de, "yatırım" adı altında sunulan Borsa İstanbul'un adeta bir “ölüm makinasına” dönüştüğünü ifade etti. Borsada içeriden bilgi akışı, manipülasyon ve şeffaflık eksikliğinin endişe verici seviyede olduğunu vurgulayan Cupolo, Borsa İstanbul'un yabancı ortaklıkları ve şüpheli finansal borçlanmalarla siyasi bağımsızlıktan uzak bir yapıda çalıştığını belirtti.

Cupolo’nun Meclis’e Yönelttiği Sorular

  1. Son beş yılda Borsa İstanbul’da yaşanan finansal kayıplar nedeniyle kaç kişi intihar etmiştir?
  2. Yasovalian kardeşlerin mali kayıplarının ardındaki nedenlere ilişkin herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa, piyasadaki uygulamalarla ilgili hangi bulgular elde edilmiştir?
  3. Borsa İstanbul'da yabancı ortaklıklar, finansal yükümlülükler, piyasa manipülasyonunu ve içeriden bilgi akışını engellemekten hangi kurumlar sorumludur?
  4. Yerli ve yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’daki yatırımlarında şeffaf bilgiye erişim ve adil koşullarda işlem yapmaları için hangi önlemler alınmaktadır? Bu önlemlerin etkinliği nasıl değerlendirilmektedir?
  5. Devam eden manipülasyon ve içeriden bilgi trafiği endişelerine karşı Bakanlık, yatırımcıları korumak için hangi adımları atmaktadır?

Cupolo, Türkiye’de yatırımcıların güvenle işlem yapabilmesi adına şeffaflık, adil bilgi paylaşımı ve hesap verebilirliğin önemini vurgulayarak, borsadaki düzenlemelerin acil olarak gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi