"Egemenlerin her gün daha fazla zenginleştiği, emekçilerin ise her gün daha fazla yoksullaştırıldığı bu süreçte bizler, bütün bu yasaklamalara ve antidemokratik yöntemlere; eşit, demokratik, adil, katılımcı, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir yaşam için mücadele hattımızı ve umudu büyütmek üzere yola çıkmış bulunmaktayız."

WhatsApp Image 2023-01-22 at 16.03.37 (1)

Emek ve Özgürlük İttifakı Bileşenlerinin yanı sıra Adana Alevi Platform Bileşenleri, CHP Adana İl Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, sendika ve meslek örgütlerinin temsilcilerinin de katıldığı panel Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Adana İl Örgütü tarafından gerçekleştirildi.

WhatsApp Image 2023-01-22 at 16.03.36 (1)

Moderatörlük görevini Çağla Özgençtürk’ün yaptığı panelin konuşmacıları; SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Levent Tüzel ve Yeşil Sol Parti MYK Üyesi Sami Evren oldu.

Çağla Özgençtürk; “Demokrasi, özgürlük ve sosyalizm mücadelesinde yitirdiğimiz devrimci değerlerimiz ve aynı zamanda geçtiğimiz hafta da anma haftası olan, 16 yıl önce kaybettiğimiz sevgili Hrant Dink için sizi bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum” dedi.

Saygı duruşunun ardından Özgençtürk konuşmasına şu şekilde devam etti;

“Mevcut siyasi iktidarın, Halkların Demokratik Partisi partisi üzerinde kurgulamış olduğu komplo davası, hazine yardımına bloke konulması, kayyum atamaları, tutuklamalar, bir gecede İstanbul sözleşmesinin feshi, LGBT+ ’lara karşı başlatmış olduğu nefret kampanyası gibi her türlü siyasi yasaklamalar ve baskıların yaşandığı, ‘’faşizmin derinleşmesi ile Türkiye’nin demokratikleşmesi’’ arasında olan kritik bir seçim dönemindeyiz. Egemenlerin her gün daha fazla zenginleştiği, emekçilerin ise her gün daha fazla yoksullaştırıldığı bu süreçte bizler, bütün bu yasaklamalara ve antidemokratik yöntemlere karşı; eşit, demokratik, adil, katılımcı, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir yaşam için mücadele hattımızı ve umudu büyütmek üzere yola çıkmış bulunmaktayız. Bugün burada ‘’Demokrasi mücadelesi ve Seçime doğru ittifak’’  başlıklı panelimize hepiniz yeniden hoş geldiniz.”

WhatsApp Image 2023-01-22 at 17.09.08

Panel’de ilk sözü SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce Gerçekleştirdi.

Yüce; “Acil görevimiz rejiminin tasfiyesidir 2023 baharı, Türkiye için keskin bir dönemeç olacak. Türkiye’nin önünde üç seçenek var: Birincisi, faşizmin kurumsallaşması sürecinin son taşlarının döşenmesi ve üzerindeki kara bulutların yere inerek ülkeyi koyu bir karanlığa boğması; ikincisi, faşizmin geriletilmesi, kurumsallaşmasının engellenmesi ve halkın bir nebze nefes alabileceği kısmi bir (burjuva) demokratikleşme, restorasyon; üçüncüsü ise halkların, emekçilerin ve ezilenlerin özgürleşmesinin yolunu açacak, sosyal cumhuriyete evrilebilecek bir “Demokratik Cumhuriyet”in kurulması” dedi.

SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce sözlerine şu şekilde devam etti;

Seçimler, bu yolla kazanılan mevziler, parlamento içindeki faaliyet, genel siyasal faaliyetimizin önemli bir alanıdır. Bu alanı küçümsemek de, abartmak da mücadelemize telafisi olanaksız zararlar verebilir.

Ama şurası kesindir ki, asıl olan sınıfsal ve toplumsal mücadeleler ve bu maddi zemin üzerinde hareket eden kitlelerdir. Devrimcilerin parlamenter alandaki mücadelesinin gücünün kaynağı, kitlelerin örgütlülüğü ve mücadelesidir.

Asıl dönüştürücü güç, özgürlükçü ve devrimci fikirlerle buluşup hemhal olmuş kitlelerin hareketidir. Bu çerçevede, neo-liberal, emek düşmanı sermayedarlara ve iktidarlarına karşı direnen işçilerle, milliyetçi, muhafazakar, cinsiyetçi iktidara sokakları dar eden kadınların mücadelesiyle, yüzlerce yıllık asimilasyoncu zihniyetin en ağır dönemlerinden birinde varlığına ve birliğine sahip çıkan Alevilerle, Anadolu’nun ve Mezopotamya’nın dört bir yanından direnç çiçekleri gibi açan ekoloji hareketleriyle, gençliğin kayyumlara teslim olmayan devrimci nefesiyle, LGBTİ+ların faşizmin grisine karşı savundukları rengarenk varlıklarıyla buluşmalıyız.

Emek ve Özgürlük İttifakı hem tekçi rejimin, hem kapitalizmin hem de patriarka ve heteroseksizmin mağdurlarını yan yana getirmeyi ve eşit, özgür, demokratik bir yaşam için mücadele programında buluşturmayı başarabildiği oranda büyüyecektir. SYKP olarak, bileşeni olduğumuz HDP ve Emek ve Özgürlük İttifakı ile birlikte bu yaşamsal öneme sahip seçim sürecinde tüm olanaklarımızı seferber edeceğiz. Siyasal faaliyetimizin merkezine, faşizmin püskürtülmesi, ülkenin demokratikleşmesi ve özgürlük alanının genişletilmesine olanak sağlayacak bir sonuç alınması için mücadele görevini koyuyoruz. Önümüzdeki dönemde tüm siyasal faaliyetimizi buna göre şekillendireceğiz.

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Abdullah Levent Tüzel’in Konuşması;

Yeşil Sol Parti MYK Üyesi Sami Evren’in Konuşması;

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül’ün Konuşması

KHK’lar ve farklı başlıklarla ilgili yöneltilen sorulara panelistlerin verdiği yanıtlar;

Editör: Haber Merkezi