DT. ENİS AKYÜREK: “Diş kaplama uygulamalarında zirkonyumun tercih edilmesinin  en önemli nedeni etkili estetik sonuçlardır”

Sağlıklı, beyaz ve kusursuz bir gülüşe sahip olmak, herkesin arzudur. Zirkonyum kaplamayı, dişlerinde eksiklik bulunan ya da çekilmesi gereken dişleri olan kişiler doktorları uygun gördüğü takdirde kullanabilir.

IMG_4742

İnsanların dış görünüşünde en çok göze çarpan noktalardan birisi olması nedeniyle dişlerinin estetiğine önem verenler,  zirkonyum  kaplama ile gülüşüne estetik katıyor. DT. Enis Akyürek, porselen dişin de ona alternatif olan zirkonyumun da birçok avantajlarının bulunduğunu bildirdi.

Adana’da, deneyimli bir ekip ve diş tedavisinde çağı yakalayan en modern cihazlarla Yüreğir, Sarıçam ve Seyhan’daki kliniklerde hizmet veren İnci Diş Sağlığı Kliniği kurucularından DT. Enis Akyürek, “Diş beyazlatma yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda oldukça başarılı sonuçlar veren zirkonyum diş kaplama, aynı zamanda ortodontik uygulamaların tercih edilmediği durumlarda öncelikli tercih oluyor” dedi.

Zirkonyum klasik porselen köprü ve protez uygulamaların alt yapısı olarak kullanılan bir madde olduğunu, bu maddenin gri metal yerine uygulanan beyaz renkli bir alaşım olarak bilindiğini belirten Dt.Enis Akyürek,  diş  kaplama uygulamalarında zirkonyumun tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden birinin estetik açıdan çok etkili sonuçlar doğurması olduğunu ifade etti.

Enis Akyürek

ZİRYORKUM HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

Dt. Akyürek, diş beyazlatma uygulamalarıyla işlevsel sonuç alamayan ileri düzeyde renk değişimi olan kişilerde zirkonyum diş kaplamanın başarılı sonuçlar verdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Ortodontik tedavide ayrık veya az çapraşık dişlerde, dönük diş durumlarında, eski dolguların yapısının bozulması durumunda, aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyon çalışmalarında, arka gruptaki dişlerde köprü ya da kaplama sırasında ve ön gruptaki implant üzeri protezlerde estetik sonuçları sebebiyle zirkonyum diş kaplama tercih edilmektedir. Ayrıca başarılı gülüş estetik çalışmalarında da en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor.”

Zirkonyum diş kaplama yapılan dişlerin bakımının diğer  kaplama dişlerden farklı olmadığını belirten Dt. Akyürek, “Yılda en az iki kez yapılan diş hekimi kontrolleri ile zirkonyum kaplama dişler, uzun yıllar sağlıklı ve estetik gülüş sunar” dedi.

Zirkonyum Diş Kaplama Avantajları 

Dt. Akyürek, doğal diş rengine en yakın alaşım olan bu sayede doğal diş rengine ve yapısına yakın sonuç veren, diş dokusuyla uyumu yüksek olan zirkonyum diş kaplamanın diğer avantajları konusunda şu bilgileri verdi:

“Estetik bir gülüşe sahip olmak isteyenler için zirkonyum son derece doğru bir seçimdir.  Zirkonyum dişin yapısında hiçbir metal uygulanmaz. Bu yüzden zirkonyum diş kaplama metal alerjisi olan hastalarda da kısa süre içinde yapılabiliyor.

Uygulama sırasında diş etinde morarma ya da renklenme şikayetleri olmaz, diş eti çekilmesi yaşanmaz. Zirkonyum kaplamalar değiştirilmek istendiği zaman dişe bir zarar verilmeden işlem yapılabilir.

Zirkonyum diş kaplama her yaşta yapılabilir. Erken yaşlarda dahi daimi dişlerin ağızda sağlıklı kalması için zirkonyum kaplamaya başvurulabilir.

Ağız içinde uzun ömürlü ve sağlam bir diş kaplama uygulaması için zirkonyum kaplama tercih edilebilir.”

Dt. Enis Akyürek,   diş eti hastalıkları tedavisi sonrasında da zirkonyum diş kaplama uygulanabildiğini kaydetti.

PORSELEN Mİ ZİRKONYUM KAPLAMA MI?

Porselen diş kaplama ile zirkonyum diş kaplama arasındaki farklara da dikkati çeken Dt. Enis Akyürek, “Porselen diş kaplama, metal destekli seramik kronlar olarak da bilinir. Dolayısıyla bu teknikte seramiği destekleyecek metal köprüler tercih edilir. Porselen kaplama, altta bulunan metalin görüntüsünü yansıttığı için hem donuk hem de mat bir görünüm sunar. Alttaki metal, zamanla oksitlendiği için, diş etinde de renklenme gibi problemlere yol açar. Metal altyapı, diş etiyle uyumlu olmadığından bir süre sonra diş eti sınırlarında açılmalar göze çarpar ve bu kısımda yiyecekler birikir. 8-10 yılda bir değişimi gerekir” diye konuştu.

Dt. Akyürek, zirkonyumun ise yarı metal ve ışık geçirgenliğine sahip olduğunu, dişin kendi rengini doğrudan yansıttığından doğal bir görünü sunduğunu, diş eti ile son derece yüksek bir uyuma sahip olduğunu, dişlerde yiyecek artığı oluşturmadığını, uzun yıllar kullanılabildiğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi