Diyarbakır – DEM Parti ve DBP öncülüğünde bir araya gelen 301 kuruluş, “Demokratik Birlik İnisiyatifi”ni kurdu. İnisiyatifin kuruluş bildirgesi, DEM Parti Van Milletvekili Gülistan Kaçmaz Sayyiğit tarafından kamuoyuna açıklandı. Sayyiğit, Kürt meselesini bir “özgürlük, demokrasi ve statü sorunu” olarak tanımladıklarını ve çözümün yasal ve anayasal düzenlemelerle, yerel demokrasinin güçlendirilmesiyle mümkün olduğunu belirtti.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, milletvekilleri, belediye eş başkanları, DBP ve birçok sivil toplum temsilcisinin katıldığı toplantı, PKK’nin kongresinin ardından beklenen “fesih” kararından önce düzenlendi.

“Çok Kültürlü Birlik İçin Mücadele”

Sayyiğit, Demokratik Birlik İnisiyatifi’nin; Kürdistan coğrafyasının çok kimlikli, çok kültürlü yapısını korumayı ve bu zenginliği demokratik toplumla harmanlayarak yaşatmayı hedeflediğini söyledi. Açıklamada, inisiyatifin “tüm halkların, inançların ve kültürlerin birliğini inşa eden sivil bir platform” olarak şekillendiği vurgulandı.

Anadil, Eşitlik ve Ekoloji Vurgusu

Kuruluş bildirgesinde öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

  • Anadilinde eğitim ve kültür hakkı savunulacak, tüm dillerin yaşamın her alanında var olması için mücadele edilecek.

  • Kadın-erkek eşitliği temel ilke olarak benimsenecek, cinsiyet temelli ayrımcılığa karşı mücadele önceliklendirilecek.

    CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Üretici Kadınlarla Anneler Günü’nü Kutladı CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Üretici Kadınlarla Anneler Günü’nü Kutladı
  • Doğaya ve ekolojik yaşama yönelik tehditlere karşı mücadele edilecek.

  • Emekçilerin hakları ve ekonomik adalet savunulacak.

  • Gençlik ve kadınlara yönelik yozlaştırma politikalarına karşı kolektif bir mücadele yürütülecek.

  • Engelli bireylerin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla engelli örgütleriyle ortak çalışmalar yapılacak.

  • Ortadoğu’daki gelişmeler ışığında Kürt halkının ortak hareket kapasitesini güçlendirmek amaçlanacak.

“Demokratikleşme İçin Sivil Toplum Mücadelesi”

İnisiyatif, Kürt sorununun demokratik çözümünü ve Türkiye'nin genel demokratikleşme sürecini eşzamanlı olarak hedeflediğini belirtti. Evrensel insan hakları ilkeleri doğrultusunda bireysel ve kolektif hakların savunusu esas alınarak uzun soluklu bir mücadele yürütüleceği ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi