Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) Cuma günü  yaptığı açıklamada , Doğu ve Güney Afrika'da en az 1,5 milyon çocuğun ciddi vücut zayıflığı nedeniyle hayat kurtaran tedavi görmediği  konusunda uyardı .

Bu sayı, hayatlarını kurtarmak veya kalıcı gelişim hasarlarından korumak için zamanında ulaşılamayan, acil ihtiyacı olan tahmini 3,6 milyon çocuğun neredeyse yarısını temsil ediyor.

UNICEF'in Doğu ve Güney Afrika Bölge Direktörü Mohamed M. Fall için, “ önlenip tedavi edilebileceğini bildiğimiz halde, çocukların şiddetli bitkinlikten muzdarip olduğunu görmekten daha yıkıcı bir şey olamaz .”

Bay Fall, bağışçıların ve ortakların desteği sayesinde “bazı olağanüstü sonuçlar ve başarı öyküleri”ne dikkat çekiyor, ancak “COVID19'un etkileri, iklim değişikliği ve çatışma, ihtiyaçların hızla kaynakları aştığı mükemmel fırtınayı yaratıyor” diyor.

Onun için “harekete geçme zamanı şimdi”.

Krizler üst üste

Bölge genelinde aileler, artan gıda güvensizliği, ekonomik bozulma, hastalık salgınları, benzeri görülmemiş sel ve kuraklık döngüleri ve çatışmalar dahil olmak üzere birden fazla krizle uğraşıyor.

Milyonlarca insan hayatta kalabilmek için yedikleri yiyeceğin miktarını veya kalitesini azaltmak zorunda kalıyor. Çoğu durumda, aileler her ikisini de yapmak zorunda kalır.

UNICEF için  bu, önlenebilecek ve önlenebilecek, ufukta beliren ve önlenebilir bir trajedidir.

Önleme, çocukların hayatta kalmasını sağlamanın, kalıcı bilişsel ve fiziksel hasardan kaçınmanın ve çocuklukta yetersiz beslenmeden kaynaklanan ömür boyu süren acılardan kaçınmanın en iyi yolu olmaya devam ediyor.

Engelsiz erişim ve öngörülebilir finansman ile  UNICEF, ciddi israf nedeniyle kabul edilen hemen hemen her çocuğun hayatını kurtarmak için ortaklarıyla birlikte çalışabileceğine inanıyor .

Ajans, 2022'de acil durum müdahalesini büyütmek için 255 milyon dolar istiyor. 

Gündemde olan ülkeler

Etiyopya'daki bir klinikte bir anne, ciddi şekilde yetersiz beslenen bebeğini besliyor.
Etiyopya'daki bir klinikte bir anne, ciddi şekilde yetersiz beslenen bebeğini besliyor, © UNICEF/Esiey Leul

İnsanların  40 yılda kaydedilen en kötü kuraklığın sonuçlarıyla karşı karşıya olduğu Angola'da , UNICEF ve ortakları, müdahalesini en çok etkilenen illerde (Cuando Cubango, Benguela, Namibe, Huíla ve Cunene) yaklaşık yüzde 40 ile büyütmeyi başardı. 2021'de 2020'ye kıyasla daha fazla çocuk tedavi edildi.

Birçok çocuğun hala hayat kurtaran desteğe ihtiyacı var. 

Bölgedeki  en büyük çocuk nüfusuna sahip ülke olan Etiyopya'da, ajans ve ortaklar 2021'de tahmini olarak 500.000 ciddi şekilde harcanmış çocuğa ulaştı, ancak savaşın parçaladığı kuzeydeki birçok çocuğun hala hayat kurtaran desteğe ihtiyacı var. 

Dört bölgede, ardı ardına üç yağışlı mevsimin ardından şiddetli bir kuraklık hüküm sürdüğü için aileler hayatta kalma mücadelesi veriyor. En son verilere göre, 2022'nin ortalarına kadar çoğu çocuk olmak üzere kuraklıktan etkilenen bölgelerde 6,8 milyondan fazla insanın acil insani yardıma ihtiyacı olacak.

Güney Sudan'da,  beş yaşın altındaki tahmini 1,4 milyon çocuk akut yetersiz besleniyor, buna 310.000'den fazla çocuk şiddetli israftan muzdarip. 

Geçen yıl, UNICEF ve ortakları 240.000'den fazla çocuğu tedavi etti, ancak sel sığırları öldürdüğü, yiyecek ve tarlaları yok ettiği ve insani erişimi engellediği için durum aciliyetini koruyor.

Üç  yıldır art arda yaşanan kuraklıkların son onyılların en kötü gıda güvensizliği ve beslenme krizlerinden birini yarattığı Madagaskar'da , UNICEF ve ortakları geçen yıl ülkenin güneyindeki birçok aile için korkulan bir kıtlığın önlenmesine yardımcı oldu.

Etiyopya'da bir klinikte ciddi şekilde yetersiz beslenen bir çocuk
© UNICEF/Esiey Leul tarafından Etiyopya'daki bir klinikte ağır şekilde yetersiz beslenen bir çocuk

UNICEF ve ortakları, 2020'ye kıyasla, şiddetli vücut zayıflığı tedavisi gören çocuk sayısını neredeyse iki katına çıkardı. Bunun, beş yaş altı en az 55.000 çocuğun hayatını kurtardığı tahmin ediliyor.

Somali'de,  geçen yıl 255.000'den fazla çocuk şiddetli zayıflama nedeniyle tedavi gördü. Şimdiye kadar kaydedilen en kötü kuraklıklardan birini yaşayan ve devam eden şiddete maruz kalan ülkede, beş yaşın altındaki 1,3 milyon çocuğun bu yıl ziyan olması muhtemel.

Kenya'da 2021'de şiddetli zayıflamaya yönelik tedavi hizmetleri ile en az 65.000 çocuğa ulaşıldı . Şu anda tahminen 2,8 milyon insan gıda güvenliğinden yoksun durumda ve 565.044 çocuk 123.000'i ciddi şekilde tüketiyor ve durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Son olarak,  Mozambik'te güvensizlik olumsuz bir etki yaratmaya devam ediyor. Geçen yıl, 38.000 kadar çocuk, bir önceki yıl 10.000'den şiddetli zayıflama nedeniyle tedavi gördü. 

Editör: TE Bilisim