ANKARA – CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, bakanlığın enerji politikalarını sert bir dille eleştirdi. Dr. Şevkin, Türkiye’nin enerji sektöründeki kronik sorunlarını ve maden kaynaklarının ulusötesi şirketlerin kontrolü altında olduğuna dair endişelerini gündeme taşıdı.

“Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi Hâlâ Hayata Geçmedi”

Adana’nın Ceyhan ilçesinde 2007 yılında kurulması planlanan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin 17 yıldır hayata geçirilemediğini vurgulayan Dr. Şevkin, proje sürecinde 6 Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile 6 Enerji Bakanı değiştiğini hatırlatarak Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’a şu sözlerle seslendi:

“Bu gidişle siz de eskiyeceksiniz Sayın Bakan. Bu projeye ilişkin somut bir adım atılacak mı?”

“Pozantı’daki Köy Elektriksiz Kaldı”

Adana’nın Pozantı ilçesine bağlı Belemedik köyünde iki yıldır 5 elektrik direğinin dikilemediğini ifade eden Dr. Şevkin, köy halkının elektriksiz bırakılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, bakanlıktan çözüm talep etti.

“Vatandaştan Para Toplayıp Devlete Ödemediler”

Dr. Şevkin, 2019 ve 2020 Sayıştay raporlarına dayanarak 37 enerji şirketinin vatandaşlardan topladığı elektrik dağıtım fonlarını devlete ödemediğini açıkladı. Ayrıca, yüksek kükürt içeren petrokokun yasak olmasına rağmen ithal edilmeye devam ettiğini, bunun da yerli üretim üzerinde olumsuz etkiler yarattığını söyledi.

DEM Partili Zeynep Oduncu Batman'ın Sorunlarını Gündeme Taşıdı DEM Partili Zeynep Oduncu Batman'ın Sorunlarını Gündeme Taşıdı

“Madenler Ulusötesi Şirketlerin Kontrolünde”

Türkiye’nin yeraltı kaynaklarının stratejik olarak değerlendirilmediğini ifade eden Şevkin, şu sözleriyle maden politikalarını eleştirdi:

“Avrupa’nın en büyük altın rezervine sahip ülkelerinden biri olmamıza rağmen altın madenlerimiz ulusötesi şirketlerin tahakkümü altında. Yerli ve milli kaynaklarımız doğru değerlendirilemiyor.”

Afet Yönetimi ve Maden Tetkik Çağrısı

Türkiye’nin jeolojik kökenli afetlere karşı yeterli hazırlık yapmadığını belirten Şevkin, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’ne (MTA) bu afetlere yönelik ayrılan bütçeyi sordu ve deprem başta olmak üzere jeolojik felaketlere hazırlık yapılması gerektiğini vurguladı.

Dr. Şevkin’in konuşması, enerji politikalarında reform ve maden kaynaklarının stratejik yönetimi konusunda bir tartışma başlatarak komisyon üyeleri arasında dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi