Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, üretimden kopmayan çiftçilerin Türkiye ekonomisinin temel direği olduğunu vurguladı. Ün, “Çiftçimiz sadece bir gün değil, her gün el üstünde tutulmalıdır” dedi.

14 Mayıs'ın, 1984 yılından bu yana Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) kararıyla Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlandığını hatırlatan Ün, Türkiye'de 86,3 milyonluk nüfusun yanı sıra 10 milyon sığınmacı ve 60 milyon turisti doyuran çiftçilerin fedakârlığına dikkat çekti.

Bugday Hasadi

İktidarın kadın politikalarını eleştiren DEVA Partili Avşar; Annelerimiz bunu mu hak ediyor? İktidarın kadın politikalarını eleştiren DEVA Partili Avşar; Annelerimiz bunu mu hak ediyor?

Ün, açıklamasında Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1922’de TBMM’de yaptığı konuşmayı da hatırlatarak, “Atatürk ‘Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür’ diyerek çiftçiye verilen önemi ortaya koymuştur. Bizler de bugün ve yarın, üretmeye devam eden çiftçimizi korumak ve kollamak zorundayız” ifadelerini kullandı.

"Çiftçi Üretiyor, Ama Kazanamıyor"

Son yıllarda çiftçilerin ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirten Ediz Ün, “Ürün para etmiyor, doğal afetler peş peşe geliyor. AKP'nin ithalatı önceleyen politikaları, çiftçiyi üretimden soğuttu. Çiftçilerimizin borcu 1 trilyon liraya dayandı. Son 23 yılda 400 bin çiftçi üretimden çekildi” diye konuştu.

Ün, çiftçilerin sosyal güvenceden de uzaklaştığını vurgulayarak, “Tarım Bağ-Kur primleri çiftçiyi emeklilik sisteminden dışladı. Gençler tarıma yönelmiyor. Bugün sadece yılda bir gün hatırlayanlara sesleniyorum: Unutmayın, çiftçi olmazsa gıda da olmaz” dedi.

"Moral Bozuk Ama Umudu Yitirmeyelim"

Türkiye’nin artık dünyanın en pahalı gıdasını tüketen ülkelerden biri haline geldiğini dile getiren Ün, “Üretim her geçen gün zorlaşıyor. Ama biliyorum; birlikte üretip kardeşçe paylaşacağımız günler yakındır. Çiftçimizin kazandığı, vatandaşın da rahatça alışveriş yapabildiği bir ülke mümkün. Umutsuzluğa kapılmasınlar. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyor, alın teri döken tüm çiftçilerimize yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi