Yasa dışı olmasına rağmen, kadınların eğitim haklarının ve ekonomik özerkliklerinin ortadan kaldırılmasının ardından zorla evlilik vakaları keskin bir şekilde arttı.

Eğitim yasağından bu yana, ülke genelinde kız öğrenciler ve üniversite öğrencilerinin zorla evlendirildiğine dair haberler arttı.

Aralık 2021'de, Taliban'ın dini lideri Molla Haibatullah Akhundzada'nın bir kararnamesi, zorla evliliği yasakladı ve kadınların evliliğe rıza göstermesini gerektirdi.

Yine de eski Afgan hükümetinin güvenlik nedeniyle ismini vermek istemeyen bir savcısı, bunun uygulanmadığını ve Taliban'ın kızların eğitim hakkına saldırmasından bu yana zorla evliliklerin sayısının önemli ölçüde arttığını söylüyor.

“Eyaletlerde ve Kabil'de zorla evlendirilmelere tanık oluyoruz. Ülke genelindeki çok kötü ekonomik durum, daha fazla kız çocuğunun aileleri tarafından evlendirilmesine neden oluyor” diyor. “Önceki hükümet döneminde kız çocukları okullara ve üniversitelere giderken zorla evlendirilme oranları azalmıştı. Şimdi yeniden yükseliyorlar.”

Editör: Haber Merkezi