EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan; Ülkemizde yaklaşık 9 milyon engelli yurttaşımız bulunmaktadır. Engelli yurttaşlarımızın yaşadıkları sorunlar, çözümleri ve hakları ise 30 milyon yurttaşımızın yaşamını doğrudan ilgilendirmektedir.

Gürkan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı;

Engelli yurttaşlarımızın yaşam boyu karşılaştıkları en büyük zorluk onların engellikleri değil, çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek için gereken adımları atmayan hükümetler ve devletin politikalarıdır. Son bir yıl içinde Erdoğan-Şimşek programının kemer sıkmaya dayanan “acı-reçetesiyle” de engelli yurttaşlarımız tamamen gözden çıkarılmıştır.

Ekran Görüntüsü 2024 05 14 105558

Engellileri açlık sınırının sekizde biri kadar ücrete mahkûm edenler, ayrımcı tutum ve uygulamalarla da yaşamı tamamen çekilmez hale getiriyorlar.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası ve 3 Aralık Dünya Engelliler gününde yapılan resmi geçit törenleri, çelenk masrafları, gerçek yaşamda hiçbir karşılığı olmayan söylem ve sloganlar ise engellilerin sorunlarının üzerini örtüyor.

Geçtiğimiz günlerde yapılan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına resmi verilerle 115 bin 146 aday girmiştir. Engelli yurttaşlarımızın yaşama tutunma umudunu istismar eden bu sınav düzeni onları birer yarış atı gibi birbirleriyle rekabet etmeye mahkûm etmektedir.

Engelli yurttaşlarımızın sorunlarının çözümü için merkezi ve yerel yönetimler düzeyinde gerekli adımların atılmasını içeren yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerekir. Gerek bu düzenlemeler için gerekse uygulama da yaşanan sorunların giderilmesini sağlayacak etkin bir denetim ve yaptırım sisteminin kurulması için engelli bireylere hizmet sunan dernek ve konfederasyonlarla aktif bir iş birliği sağlanması zorunludur.

Partimiz, engelli yurttaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için acil olarak şu adımların atılmasını istiyor ve bunun için bütün işçileri, emekçileri mücadele etmeye çağırıyor:

1- Engelli çalışanlar için yıllık 120 gün fiili hizmet süresi zammı uygulansın.

2- SGK’ya bağlı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Grubu başta olmak üzere, engellilerle ilgili grup, kurum ve komisyonlarda Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’nun da yer alacağı düzenleme hızla yapılsın.

3- Engelli bireylerin kullandığı protez, ortez, tekerlekli sandalye ve yardımcı araç-gereçlerle ilgili yeni düzenleme ivedilikle yapılmalı, ihtiyacı olanlara bu araç-gereçlerin en kalitelisi verilsin ve fark ücreti alınmasın.

4- Engelli bireylerin yaşamının kolaylaşması için otomobil alımında ÖTV ve MTV kaldırılsın.

5- Tekerlekli sandalye kullanıcılarının tekerlekli sandalyesi ile binebileceği taksi ve turizm taşımacılığı için gerekli düzenleme ivedilikle yapılsın.

6- Engelli çalışanlardan 15 yılda emekli olanların emekli ikramiyeleri ve maaşları 30 yıl üzerinden hesaplansın.

MGK: İsrail yönetimi gecikmeksizin durdurulmalı MGK: İsrail yönetimi gecikmeksizin durdurulmalı

7- Acil afet eylem planlarında engellilere yönelik önlemler mutlaka yer alsın.

8- Sporla rehabilitasyon kapsamında, antrenman yapan kişilerin kulüplerine SGK tarafından fizik tedavi de olduğu gibi ödeme yapılsın.

9- Ağır engelli bireye bakmak için sosyal yardımlar kapsamında “evde bakım ücreti” alan kişiye sigorta yapılsın ve insanca yaşayacak bir ücret verilsin.

Editör: Haber Merkezi