Türkiye’de sinema tarihine baktığımızda, üstünden yıllar dahi geçse eskimeyen, gönüllerde taht kuran ve hala izlenen çok fazla türk yapımı film vardır.

Bu türk yapımı filmlere erişim günümüzde artık daha da kolaydır. Hangi tarihte çekilmiş ve hangi tarihte vizyona girmiş olursa olsun her an her yerde tek tıkla sadece  ‘‘türk filmi izle” yazarak sayısız türk yapımı filmlere ulaşabilirsiniz.Hem eleştirmen notlarını hemde izleyici kitlesini dikkate alarak en iyi türk filmlerini sizler için derledik.

1.Maden

Maden filminde, Zonguldak da madende zor  şartlar altında çalışan işçileri anlatmaktadır. Burada çalışan maden işçilerinden biri olan İlyas arkadaşlarını uyararak güvenlik önlemlerinin alınması için imza toplamaya çalışır. İlyas imza toplasa da istediği desteği alamaz çünkü  işçilerin işten atılma korkusu dayanışma ve grev için büyük engel oluşturur. Bunun yanında çıkarı olan gruplarca da tehdit edilir ama korkulan olur ve kısa süre sonra madende kaza meydana gelir ve hayatını kaybeden işçiler arasında  İlyas’ da vardır. 1978 Uluslararası Altın Kelebek Film Festivali'nde en iyi film seçilmiştir.

Adana Dersimliler Derneği Yönetim Kurulu; Dersim 37-38 Sözün Bittiği Yerdir Adana Dersimliler Derneği Yönetim Kurulu; Dersim 37-38 Sözün Bittiği Yerdir

2.Selvi Boylum Al Yazmalım

Selvi Boylum Al Yazmalım filminde, köylü kızı olan Asya ve kamyon şoförü olan İlyas birbirlerine aşık olurlar ve kaçıp evlenirler. Daha sonra İlyas Asya’yı aldatır. Bunun üzerine Asya oğlu samet ile evi terk eder ve cemşit ile yolları kesişir. Cemşit Asya'yı ve oğlunu çok sever. Samet Cemşiti baba olarak bilir ve Asya ile Cemşit evlenir. Bir gün karşılarına İlyas çıkar ve Asya sevdiği adam olan İlyas ve çocuğunun baba olarak seçtiği Cemşit arasında kalır. Selvi Boylum Al Yazmalım, 1978’de Uluslararası Altın Kelebek Film Festivali’nde filmler arasında en iyi 2. film seçilmiştir.

3.Babam ve Oğlum

Gazetecilik okumak için  Ege Bölgesinde bulunan çiftlik evinden ayrılan Sadık seneler sonra oğlu ile çiftliğe geri dönerler. 12 Eylül darbesinin de etkilerine yer verilen bu senaryo Çağan Irmak  tarafından yazılmıştır. Babam ve Oğlum  izleyici rekorlarını kırmış ve 6 dalda ödül almıştır.

4. Ayla

1950 yıllarında savaş için Kore'ye gönderilen Astsubay Süleyman savaş alanında ormanın içinde koreli kız çocuğu bulur. 5 yaşındaki kız çocuğunun anne ve babası savaşta ölmüştür ve kimsesi yoktur. Süleyman Astsubay bu kıza Ayla İsmini verir  ve kısa sürede baba kız gibi olurlar. Ayla filmi ABD’de toplam 8 adet ödül almıştır.

Editör: Haber Merkezi